Noul Spital de Copii din Timisoara va fi dotat de Ministerul Sanatatii cu 20 de milioane de euro cand primaria reuseste sa finalizeze cladirea inceputa acum 10 ani. Alexandru Rafila, uimit ca sta de 4 ani tot la 95%. Video

TIMISOARA. La exact 10 ani de cand au pornit lucrarile, Primaria Timisoara nu a reusit sa aduca la cheie cladirea noua a Spitalului de Copii Louis Turcanu, in vreme ce ministrul Sanatatii spune ca va asigura banii pentru dotarea lui cu echipamente medicale si mobilier dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, 20 de milioane de euro.

Insa, pentru a-l obtine, e nevoie ca noul corp de cladire sa fie functional, or lucrarile sunt inca la 95% realizare.

CITESTE SI: Fetita de 10 ani, in coma la Spitalul de Copii din Timisoara. A fost stropita de mama cu o solutie otravitoare care indeparteaza puricii de pe oi. Video 

Managerul Spitalului Louis Turcanu spune ca mai este nevoie de aproximativ 1 milion – 1 milion si jumatate de euro pentru terminarea tuturor lucrarilor la noua cladire, bani pe care ar trebui sa ii asigure Primaria Timisoara.

Asadar, pentru ca Spitalul de Copii sa poata primi cei 20 de milioane de euro pentru dotari, Primaria Timisoara trebuie sa aloce banii si sa termine complet lucrarile la unitatea medicala.

Revin la Timisoara pentru ca eu consider Timișoara ca o zona de competenta profesionala care are nevoie de sprijin pentru dezvoltare. in afara de investitiile directe de la Ministerul Sanatatii, circa 2 miliarde de lei reprezinta programele cu finantare internationala, cea mai mare parte din PNRR.

Ne preocupa dezvoltarea spitalelor care acorda asistenta medicala copiilor. Sunt aici ca sa vad ce nevoi are acest spital pentru dotare, pentru realizarea unui heliport. Spitalul este finalizat in proportie de 95% de cativa ani și sunt oarecum surprins ca el nu a fost finalizat…. Noi o sa ajutam cat putem, urmeaza o etapa in care imprumutul de la Banca Europeana de Investitii va face eligibile numeroase spitale din Romania, dar in mod evident, spitalele care acorda asistenta medicala copiilor vor fi prioritizate, iar dotarea acestui spital care estimam ca este in jur de 100 de milioane de lei ar putea sa fie realizata din acest imprumut și cat tine de noi vom sprijini acest proiect. 

Acest spital de copii reprezinta o prioritate, aștept ca dupa 4 ani primaria sa sprijine finalizarea lucrarilor, cred ca nu necesita mai mult de 1 milion de euro pentru finalizarea acestor lucrari și spitalul sa devina eligibil pentru a aplica la un proiect care se refera la dotare și la constructia unui heliport„, a precizat Alexandru Rafila, vineri, la Timisoara.

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a spus ca nu a avut niciodata discutii cu reprezentantii Primariei Timisoara si ca dupa 1 iulie ministerul ar putea depune la BEI proiectul pentru dotarea spitalului, ca sa obtina creditul, insa numai daca este gata cladirea.

Termenul este foarte clar. Primaria receptioneaza cladirea, iar in a doua jumatate a acestui an, imediat dupa data de 1 iulie, va exista posibilitatea depunerii de proiecte, pana sfarsitul anului, in acest interval iulie – decembrie, pentru finantarea din imprumutul de la BEI. Domeniul pediatrie e un domeniu prioritar si proprietarul trebuie sa faca acest lucru impreuna cu spitalul, categoric.

Sper sa existe responsabilitate astfel incat sa se intample acest lucru si sa poata sa beneficieze de finantare din acest imprumut de la Banca Europeana de Investitii care e un imprumut consistent, are doua componente: una se refera la constructia de cladiri sau reabilitatea de cladiri spitalicesti, nu e cazul aici, e o cladire noua, si la dotari.
Deci un proiect pentru dotari nu dureaza foarte mult, se pot face intre timp – si am discutat cu domnul director de aici de la spital – exista specificatii tehnice pentru tipul de echipamente care s-ar potrivi si de care e nevoie aici in spital, ca sa completeze ceea ce exista in cealalta cladire a spitalului si sa faca acest corp de cladire functional, nu e niciun fel de problema, se aplica pentru proiect.
In momentul in care finantarea este asigurata, licitatia poate sa inceapa si in decurs de cateva luni, 3 luni, echipamentele pot ajunge aici la spital.
Avem exercitiu, la Ministerul Sanatatii am ajutat multe unitati administrativ-teritoriale din Romania in derularea proiectelor din PNRR, sunt spitale care sunt ridicate, au inceput sa cumpere echipamente, nu e niciun fel de problema sa facem acelasi lucru si aici la Timisoara, dar trebuie sa avem interlocutori care sa fie de buna credinta
„, a mai spus Alexandru Rafila.

***

Va reamintim, la Corpul B (cel complet nou) al spitalului, lucrarile sunt de ani buni „pe ultima suta de metri”. La inceputul anului 2022, administratia impreuna cu reprezentantii unitatii medicale identificau o serie de interventii ce nu au fost prevazute in proiectul initial si pe care au stabilit ca vor sa le faca.

Astfel, a fost organizata o noua licitatie, iar firma care s-a ocupat si pana acum de lucrari, Sulfatim, a castigat si acest contract, in valoare de 1.5 milioane de euro. Din acesti bani trebuiau facute recompartimentari, suplimentari la instalatiile PSI, racordarea la reteaua Colterm, hidroizolatii, dar si alte lucrari suplimentare. Nu sunt inca gata.

In noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara vor functiona: Unitatea de primiri Urgente, o policlinica, laboratoarele de analize si sectiile de Radiologie, chirurgie, ATI, sectie de prematuri. Aici vor fi amenajate spatii pentru mame, astfel incat acestea sa poata ramane langa copii lor bolnavi.

Primaria Timisoara a inceput constructia noii cladiri a Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” din Timisoara dupa ce una dintre cladirile in care functioneaza unitatea medicala a fost retrocedata familiei de romi Carpaci.

Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8.000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale.

Spitalul e prevazut cu un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.

Cladirea, cu demisol, parter si sase etaje, era prevazuta sa coste peste zece de milioane de euro.

Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016. Intrarea in insolventa a primului antreprenor, Prompt, gasirea unei a doua firme care sa preia proiectul si mai apoi fondurile alocate cu taraita au taraganat lucrarile. In 2020, a ajuns la 95% realizare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Greu de crezut că primăria nu a găsit 1,5 milioane de euro în 3 ani și jumătate pentru finalizarea investiției. Probabil că erau alte interese în joc și nu s-a dorit acest lucru.

    • Și aici AM GĂSIT o firmă care nu și-a făcut treaba DELOC !!!!! Cum naiba găsim numai firme de RAHAT aici în Timiș pentru diverse lucrări????? Aaaaa ok….suntem ,,FRUNCEA,, prostiei!!!!! În 10 ani tot facem un spital……că și restul lucrărilor centura sud,podul Gelu,A1pasajul Solventul,stadionul etc,etc,etc……FRUNCEA…..💩💩💩💩

      • Ca medic, dar și ca ministru, putea să se mire de amplasamentul spitalului de copii, într-una dintre cele mai impropri și aglomerate zone! Aproape fără acces al ambulanțe, fără parcare și total lipsit de liniștea și lipsa de noxe necesare unui spital, mai ales unde se tratează copii. În vreme ce Spitalul Municipal, realizat „la roșu” în Calea Torontalului, încă de pe vremea secretarului de stat la Sănătate, prof. Dr. Poienaru, după ce vreo 20 de ani a fost dat uitării, acum se propune dărâmarea construcției (alți bani, altă distracție!) și construcția, de la zero, a unui spital de oncologie. Nu că n-ar fi necesar, dar acolo se putea construi un „municipal” cu toate secțiile necesare, inclusiv un nou spital de copii, inclusiv un helioport, inclusiv un campus universitar de medicină! Din păcate, „chiaburimea” universitară medicală a mers în continuare, cu sprijinul și banii publici, pe înghesuirea unor noi corpuri de clădiri în zone aglomerate, răspândite în tot orașul, la fel de impropri actului medical, iar Fritz ne promite un nou spital municipal, deocamdată proiect, în timp ce se laudă electoral cu „balneo-fiziologia” din parc (fără acces auto și parcare) și cu „orl”-ul nou din curtea clădirii vechi, tot fără acces facil și parcare. Iar Universitatea de Medicină, tot din bani publici a înălțat un lăcaș „de studiu și recreere” la Ghiroda.

  2. Am auzit, dar credem ca nu este adevarat, ca noua maternitate nu are autorizatie ISU.

  3. Daca pentru copii nu sunt in stare sa faca un spital in 10 ani..! Sleahta de cacanari. Merita scuipati toti politicienii in ochi.

    • Exact.Stau și mă întreb mereu,când vin ăștia la noi in „vizite oficiale”de ce nu ii așteptăm niciodată cum trebuie sa ii întâmpinăm??
      Clar comentarii le de aici nu schimba nimic niciodată!!!
      Problema cea mai mare este că ne-a divizat că ne-am din păcate….și acuma suntem noi slugi la analfabeți funcționali !! Unica arma a noastră este că suntem multiiiiiiiiii f mulții,hai totuși să nu fim degeaba

    • @Jack. In sfarsit ai si tu o postare normala. Sper sa o ții tot asa.

  4. Inceputa acum 10 ani…. si ne plangem de ce se intampla doar in ultimii 3 ani. de ce nu il intrebati direct pe Robu de ce nu a terminat? de ce tot timpul in sedinte Spitalul nu era in focus… dar anumite facturi se plateau repede….??

  5. Început acum 10 ani !!!!
    Adică 6 ani de domnie Robu SA .

    • ce dracu conteaza caine a fost 6 ani si cine 4 ani???Toti sunteti din aceeasi galeata de cacat infect,ciubucari,corupti si hoti.Mai marsh in plm cu aruncatu pisicii peste gard.Sunteti din aceeasi pubela de gunoaie umane indiferent de partidu la care sugeti!!!!MARSH MAAAAAAA!!!!

      • Pari supărat ,foarte bine ,haidați in stradă odataaaa

    • Ori n-ai citit tot articolul ori esti analfabet functional:
      „Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016. Intrarea in insolventa a primului antreprenor, Prompt, gasirea unei a doua firme care sa preia proiectul si mai apoi fondurile alocate cu taraita au taraganat lucrarile. In 2020, a ajuns la 95% realizare.”

  6. Daca se scutura in buzunare oamenii politici din imagine.. sumele din declaratia lui Rafila e doar maruntis pentru ei.

  7. O sa-l termine Primăria, dar fără Robu (& PSD )

  8. Daca i-ar fi confiscat averea doctorului penal fugit in Grecia, problema ar fi fost rezolvata !!!…
    Nene Rafila, poate incerci sa-i combini pe fratii Simonis, asa se face campanie, nu carind lumina flancat de popi….

  9. Bah dar cum apar astia ca ciupercile dupa ploaie, atat Simonis cat si Rafila asta… auzi cica se vor imprumuta 20 de mil ca sa puna aparatura in el, ei nu au bani decat din imprumut si acuza primaria ca nu il termina cu bani de la buget… buna asta!!

  10. Nesimtitul asta sa zica cand da drumul la PET CT-ul de la Victor Babes! Bolnavii de cancer din Timisoara trebuie sa mearga la Oradea pentru PET CT si gunoiul asta de 4 ani tot promite ca va fi PET CT si aici. Numai minciuni tot ce scot pe gura, hoti nenorociti ce sunt!

  11. La fel stă și Timișoara în ultimii 4 ani: PE LOC !!! Noroc ca vin alegerile și ne scăpăm de Fritz și USR !!!! Ne-am lămurit și ne-am săturat de minciuni și de batjocură și de piese de teatru ieftine.

    • Se revine la furat! Nu-i asa? Bucurie mari pe găștile de interlopi. Oricum tu suferi de orbul găinilor daca nu vezi câte s- au făcut în ultimii trei ani. Patru vor fi in octombrie, dar voi nu știți socoti. Spitalul de copii a început în 2014. Deci Robu. Trebuia terminat in 2016. Deci in 7 ani nu a fost în stare sa- l termine. Eu trec frecvent prin zona și am văzut ca se muncea acolo. Înseamnă ca 95% era o minciuna. Si ministrul Rafila cea mai mare jigodie din sanatate, fiul unui securist care a terorizat arădenii in procesul de colectivizarea, ce a facut? Pe lângă banii pierduți pentru vaccinuri, și de el nu numai de Voiculescu, un milion jumătate de euro e un mizilic.

      • @Jojo, astept cu nerabdare sa postezi cit ai plans alaturi de infatuatul vopsit pentru ca, ce sa vezi a ratat !!!!!, din nou…
        In ceea ce il priveste pe Rafila, nu poti cere prea multe de la un personaj fara coloana, obisnuit cu pozitia echer…ministrul ideal pentru psd !!!!

        • Așteaptă ga0zarule, mai sunt 14 zile si nu vă mai vedem pe pagina asta, unde aveti curaj să mâncați kakt doar pentru că sunteți anonimi !

  12. Robu se lăuda in 2020 ca e aproape gata dar uitase sa pună in proiect câteva chestii. In 2022 cand s-a aprobat PNRR fix Rafila nu a vrut sa il bage la finanțare pentru că cică ar face Oncologie pe Torontalului dar acolo nici nu știu dacă să dărâme ruina sau să o repare. De fapt Rafila nu a facut mai nimic de când e ministru, doar contracte pentru clinica lui privata

  13. La ce mai trebuie spital de copii dacă 90% dintre părinți sunt duși cu pluta și produc erori genetice ?
    Cică se dotează spitalul cu 20 Milioane. Dai copilului 2-3 lei și ‘Du-te bă d-aicea…!’
    Timișoara a ajuns de ani buni Capitala Găinarilor. Robi, cîrpaci, fritzi.