Noul regulament care forteaza timisorenii sa se branseze la Colterm e ilegal. Primaria Timisoara habar nu are pe cine vrea sa oblige, stie doar ca trebuie sa tina falimentara companie de termoficare in viata

TIMISOARA. Cei care vor sa isi construiasca o casa in Timisoara ar putea fi obligati sa se racordeze la Colterm si nu vor mai avea voie sa isi monteze centrale pe gaz, fara acordul companiei. Asta prevede noul regulament al companiei de termoficare din oras, care urmeaza sa intre in dezbatere publica, iar mai apoi sa ajunga pe mesele consilierilor locali, pentru a fi aprobat.

Potrivit directorului Colterm, obligativitatea va aparea doar in urma unor calcule ale indicatori tehnico-economici. Practic, atunci cand un constructor va dori sa ridice o casa, societatea de termoficare ii va face calculele si va stabili ce mod de incalzire este mai eficient. Si ghiciti, ce? In favoarea cui va opta Colterm?

Daca din punct de vedere tehnico-economic nu e posibila racordarea, nu-i obliga nimeni sa se racordeze. Daca din punct de vedere al costurilor, se depaseste exagerat de mult, daca nu se justifica, nu se racordeaza. Oamenii spun <domnule, mie mi a venit factura de gaz 20 de lei, fata de Colterm, care a fost 100 de lei>. Pai s-a facut o investitie in centrala de gaz, sunt reparatii, consuma si energie electrica asa ca pe langa gazul de 20 de lei, mai platesti inca 30 de lei, spre exemplu. Sunt cheltuieli pe care nu le simti in factura de gaz, dar ele exista. Din pacate, proiectantii sau dezvoltatorii nu vin la Colterm sa ceara o oferta. Atunci, incercam sa ii aducem noi. Calculul eficientei tehnico-economice il facem noi, Coltermul, impreuna cu dezvoltatorul„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Emil Serpe, directorul Colterm.

Obligarea timisorenilor sa se branseze la Colterm nu este legala. Vor urma procese peste procese

Parerea mea este ca se va ajunge la Protectia Consumatorului, se vor face reclamatii, va fi iarasi de lucru si este o incalcare a dreptului consumatorului la alegerea furnizorului, deci la economia de piata. Nu poti sa obligi. Se da avizul, dar nu pot obliga. Daca eu vreau sa arunc banii pe fereastra, cine ma impiedica? Ca sa cer avizul este una, dar sa ma oblige sa inchei contract nu pot. Ii pot da in judecata si castig„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Carmen Obarsanu.

Obligam, dar pe cine. Se schimba’ zonele unitare de incalzire’

In plus, conform proiectului postat pe site-ul primariei Timisoara, obligativitatea bransarii la Colterm a noilor constructii se va face in functie de „zonele unitare de incalzire”, concept introdus de noua lege a energiei, prevazute intr-una dintre anexe. Anexa care, insa, urmeaza sa fie schimbata. Mai exact, un constructor care incepe o lucrare in prezent ar putea sa afle abia dupa ce ridica imobilul ca avea nevoie de avizul Colterm.

Zonele unitare sunt definite printr-un studiu, in functie de mai multe criterii, de la populatie la numarul de locuinte. Nu vine cineva si spune ca o anumita strada intra intr-o anumita zona unitara. Actuala anexa a regulamentului, cu zonele unitare, este pe un SF vechi, nu stiu din ce an. Intre timp, noi am demarat toate procedurile de refacere a zonelor unitare. Cel mai probabil vor mai iesi anumite strazi, vor mai intra altele. Anexa la regulament se modifica printr-un HCL, fara dezbatere publica, tocmai din cauza asta am iesit acum cu regulamentul, dupa care vom reveni si vom defini zonele unitare. Ne intereseaa zonele unitare definite de reteaua tehnica primara si in actualul SF va intra. E o modificare de bun simt, pe care Europa a facut-o deja, se renunta la incalzirea individuala„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro directorul Colterm, Emil Serpe.

Zonele unitare definite in proiectul de hotarare care va intra in dezbatere si despre care aflam de la directorul Colterm ca nu se stie daca vor si ramane sunt: Circumvalatiunii – C. Aradului Est+Vest, Lipovei – I. Ionescu de la Brad, Cetate, Barnutiu – Calea Lugojului, Detunata, Sportivilor – Studenti, Vacarescu – Balcescu – Plevna, Sagului, Martirilor, Soarelui – Buziasului – Cerna, Steaua, Freidorf, CFR, Dunarea, U.M.T., Aeroport.

Guvernul a decis ca de la 1 aprilie 2019 sa intre in vigoare Legea privind venitul minim de incluziune prin care se vor elimina practic subventiile la energia termica.

Autoritatile au gasit solutia prin care sa-i impiedice pe oameni sa renunte la sistemul centralizat de incalzire. Prin noile prevederi toti vecinii din bloc trebuie solicitati la debransare. In plus, unele blocuri s-ar putea sa nu se mai poata debransa. Noua lege a energiei termice a introdus si un nou concept – zona unitara de incalzire. Ce inseamna acest lucru? Ca toate blocurile aflate in imediata apropiere a punctului termic nu se vor mai putea debransa de la Colterm.

Eu suspectez ca aceasta masura e susceptibila de o problema legata de Consiliul Concurentei. Fara un aviz de la Consiliul Concurentei sunt rezervat asupra legalitatii unei astfel de hotarari. N-am gasit o lege care sa oblige cetateni sa fie abonati al un singur furnizor. Ne referim la cetatenii carora li s ar interzice debransarea si la blocurile noi de locuinte care n-ar primi avizele. E absolut necesar un aviz de la Consiliul Concurentei si sa vedem si ce parere au juristii din primarie. Fara avizul juridicului, nu cred ca consilierii locali favorabili primarului vor vota asa ceva. Eu privesc cu teama anul 2019 cand subventiile la agentul termic o sa trebuiasca sa fie eliminate. Ele vor mai putea fi sustinute doar in cazurile sociale si atunci e clar ca preturile se vor dubla. Nu stiu cum o sa gestioneze primarul. Masuri de eficientizare a Colterm eu n-am sesizat. E o masura nepopulara, sa vedem daca primarul si-o asuma. Mai devreme sau mai tarziu, aceasta buba va exploda. Probabil se gandesc la anul 2019 si incearca sa gaseasca o solutie. O masura in care impui ceva, ar trebui ca si legea sa impuna. Daca nu zis in mod explicit…”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro activistul civic Cristi Brancovan.

Reprezentantii Colterm sunt convinsi ca nu au nevoie de un aviz de la Consiliul Concurentei.

Nu e nevoie de Consiliul concurentei. Legea 325 reglementeaza zonele unitare. Nu e o concurenta neloiala pentru nimeni, nu incalcam drepturile si libertatile nimanui. Exista si o directiva europeana din 2014 pe tema asta care spune ca toate cladirile noi trebuie sa faca un studiu din care sa reiasa cea mai buna solutie pentru incalzire. Nu venim si punem centrala pe gaz si gata, avem incalzire. Toata Uniunea Europeana renunta la poluare intr-un fel sau altul. Centralele le-au interzis deja. In Germania, in tarile nordice, din cate am citit, centrale pe gaz nu exista. Din ce cauza? Pentru ca polueaza. Exista la Oradea, si la Iasi exista o hotarare„, a precizat Emil Serpe.

Reprezentantii Colterm stiu una si buna: timisorenii bransati la sistemul centralizat au numai de castigat.

Daca o sa creasca numarul de abonati automat o sa scada pretul. In principiu Colterm nu va face bani, va scade pretul de furnizare la populatie. Prin debransarile care s-au facut, noua ne-au crescut costurile. In momentul in care vom readuce abonatii la colterm, costul fix din costul total va scadea si atunci va scadea si costul catre populatie„, sustine directorul Colterm Emil Serpe.

Ceea ce uita reprezentantii Colterm este ca riscul de a ramane fara apa calda si caldura in miez de iarna a stat mereu ca sabia lui Damocles deasupra capului abonatilor in ultimii ani, apoi din cauza datoriilor compania e cu un picior in groapa si a trecut nu demult la mustata pe langa faliment, iar de anul viitor, cand nu va mai primi subventii, soarta i-ar putea fi pecetluita.

Deocamdata, timisorenii sunt asteptati la o dezbatere publica pe marginea acestui proiect, in 23 mai, de la orele 13.00, la sediul Primariei.

Totodata, se pot adresa in scris la adresa: [email protected].

Mai multe detalii despre proiect gasiti AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Legea 196/2016, invocata in articol, este deficitara. Nu poate fi aplicata deoarece in acest moment nu poate fi defalcat consumul unui beneficiar al legii de consumul celorlalti. Pentru aceasta ar fi necesara contorizarea individuala a energiei termice.

    Legea 325 este, si ea, deficitara. Nu clarifica, de exemplu, situatia unui bloc cu doua scari in care avem o scara complet debransata si o scara inca in curtea COLTERM. Exista mentionat principiul „un condominiu – un singur sistem de încălzire”, ceea ce ar insemna fie ca vor fi obligati cei care sunt debransati sa revina la COLTERM, fie cei care au ramas fideli sistemului centralizat vor fi obligati sa renunte la COLTERM (SACET, in textul legii).
    Un alt principiu al legii spune ca se urmareste „asigurarea accesului nediscriminatoriu al utilizatorilor la reţelele termice şi la serviciul public de alimentare cu energie termică;”. Dar asigurarea accesului nediscriminatoriu nu implica in niciun fel obligatia utilizatorului de a folosi SACET. Dimpotriva, ar insemna ca un utilizator poate opta (sau nu) pentru serviciile SACET, fara sa-i fie ingradita aceasta optiune.

    Cat despre Oradea (si Iasi), exista cateva procese pe aceasta tema. Cel mai probabil acestea nu se vor termina bine pentru primariile si SACET-urile locale.