Noul pachet de masuri fiscale anuntat de premierul Ilie Bolojan

Prim-ministrul Ilie Bolojan a anunțat care sunt principalele direcții în care se vor lua măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, în cel de-al doilea pachet.

CITESTE SI: Turcii vor sa ne taie si iarba din parcuri, pe 36 de milioane de euro, la Timisoara. Alte doua oferte pentru intretinerea spatiilor verzi sunt romanesti

– Pachetul are două direcții principale să scadă deficitul și să plafonăm cheltuielile și să le scădem.

– Am constant că avem o reacție pozitivă. Ați văzut marți poziția comisarului pe probleme economice. A doua zi am lansat o emisiune de bonduri, pentru a ne împrumuta și am văzut o perspectivă îmbunătățită privind România pe care a avut-o piețele.
Dacă nu le vom controla cheltuielile și nu ne vom încasa veniturilor, probabilitatea să revenim într-o situație complicată este destul de mare.

Reformarea societăților guvernamentale

– Un pachet important este reformarea societăților comerciale în care acționar principal este statul.
Ce ne propunem? Vom asigura transparența tuturor companiilor de stat publicând toate datele legate de conduceri și indicatori. Vom modifica indicatorii de performanță. Toate conducerile funcționează pe contracte de management. Unii s-au instalat pentru câțiva ani pe indicatori care sunt formali de multe ori, care nu sunt indicatori specifici legați de industrie. Dacă ți-ai făcut ședințele lunare, dacă ai anumită componentă și dacă bifezi câteva ceva ai bifat cei mai mulți indicatori.

Reducerea subvenției date de stat

– Vom modifica legislația pentru a reduce numărul de membri în structuri de conducere și plafonarea indemnizațiilor la un nivel rezonabil.

– E nevoie să creștem eficiența acestor companii, iar indicatorii să fie cerți. Reducerea subvenției date de stat, îmbunătățirea serviciilor, profiturile suplimentare să revină statului.

– E nevoia de închiderea societăților care acumulează pierderi mai mulți ani consecutivi.
Nu vom mai putea tolera astfel de situații în care câștigurile sunt net diferențiate față de performanță.

Randamentul băncilor de stat

– Unul din indicatorii bancari după care poți judeca o bancă este randamentul capitalului. Băncile noastre de stat cu management performant, cu salarii de peste 20.000 net, cu comitete, cu indemnizații maxime, realizează randamente care sunt jumătate față de băncile din piață. Toate băncile statului, să fim bine înțeleși.
Mă gândesc la CFR sau Metrorex care beneficiază de subvenții. Statul român le subvenționează cu milioane de lei. În Marea Britanie toate companiile funcționează fără subvenție. Suntem în situația care cu 80% din buget subvenție abia terminăm anul pe 0.

Modificarea legislației fiscale

– O altă componentă este modificarea legislației fiscale și măsuri pentru a încasa veniturile. Este important să ne creștem gradul de încasare. Nu putem face de pe o zi pe altă că sunt fenomene acumulate în ani de zile. Ca să combați economia neagră trebuie să faci controale serioase, se știu zonele, precum e în construcții.

– E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o povestă fără sfârșit. Nu există niciun interes la ANAF să se facă digitalizarea.
Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani. Societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sume reale, ci mult mai mici, controale formale.

– E nevoie de oameni specializați pe controlul prețurilor de transfer.
Acesta este un domeniu foarte important, în care în afara pachetului legislativ, toate instituțiile trebuie să colaboreze, să facă schimb de date, astfel încât să combatem evaziunea fiscală și frauda în domeniul public. Evaziunea este și o cauză, dar și un efect.

Reducerea risipei din sănătate

– A doua direcție importantă: reducerea risipei din sistemul de sănătate.
În urmă cu 10 ani, 2014, 2015 ponderea cheltuielilor din veniturile curente ale statului erau 11%, acum au crescut la 14-16%. Asta înseamnă niște sume foarte mari.
Dacă banii vin fără probleme, nimeni nu acționează în privința bunei gestionări. E nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului. La anumite spitale costurile de personal depășesc 90%.

– Avem decontări fictive sau umflate în multe cazuri. Aproape toate spitalele au consultanți pentru a-și îmbunătăți indicatorul de complexitate.

– Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, care se extind de la an la an. Nu controlăm aici aproape nimic, numărul de medicamente inovative este foarte mare, sunt medicamentele scumpe și cred că suntem una din puținele țări în care ponderea acestor medicamente inovative este mult mai mare decât a celor generice, care rezolvă, pentru 90% din boli, exact în același fel partea de tratament.
Dar, sigur că, dacă prescrii un medicament generic, așa, în general, s-ar putea ca un congres să se organizeze la București sau la Sofia, și nu la o distanță mult mai mare. Și aici trebuie să inversăm balanța. Dar asta înseamnă că atât Ministerul Sănătății, cât și Casa trebuie să intervină și să corecteze lucrurile și cu bani mai puțini să rezolvăm, în 99% din cazuri, problemele legate de tratamentul pacienților. Sigur, sunt medicamente speciale care nu pot fi înlocuite, înțelegem asta, dar asta nu trebuie să fie regula, ci excepția.

– Avem concedii medicale extinse. Avem niște punți în perioadele critice între sărbători și se vede un vârf de concedii programate pe câteva zile. Nu te poți îmbolnăvi programat în număr atăt de mare.

Reforma administrației publice

– Un alt pachet care se lucrează este reforma administrației publice. Vom avea o a doua întâlnire săptămâna viitoare cu reprezentanții autorităților publice.

Descentralizarea jocurilor de noroc

– O altă componentă este descentralizarea. Vom descentraliza jocurile de noroc. E nevoie ca primăria să stabilească o zonă. Poate fi tot orașul, sau doar o stradă sau doar un cartier unde pe bază de taxă specială primăria stabilește intensitatea. Comunitățile vor decide dacă au nevoie de jocuri de noroc sau nu, dacă unul sau 100. Azi nu au competență și sunt invadate orașele noastre.

Pensiile magistraților

– Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este legat de pensiile magistraților, și extins în pasul doi la toate pensiile speciale.
Avem câteva realități care nu pot fi contestate, avem o pensionare prea rapidă a magistraților, în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca președinte, majoritatea erau la 48 de ani.

– A treia componenta nivelul pensiilor. Azi pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. 80% dintr-un salariu brut e mai mult decât un salariu net. Traduc asta- pensia este cât ultimul salariu. Mai există undeva ca pensia să fie egală cu ultimul salariu? Eu cred că nu. O formulare corectă este 80% din salariul net.

O nouă lege a salarizării

– Toate lucrurile trebuie completată cu o nouă lege de salarizare, care să nu scadă veniturile, dar să nu permită să avem zeci de mii de procese pe interpretare care să genereze alocări suplimentare de milioane de euro.

Sursa: Hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce vrajeala are spurcaciunea asta de bihorean…zi ma pe fatza ca dam lovele pentru gunoaiele de ucrainieni.pentru Nato ..si pentru kkturile voastre ,,voi vreti inarmare ? pentru ce ma kktilor?

    • Șmecherii din sistemul bugetar sunt ucrainieni?

    • Un amic din Ungaria imi explica zilele trecute de ce a crescut pretul apartamentelor in Budapesta, e din cauza ca se dau bani Ucrainei. Ce lipsa de imaginatie la voi la Kremlin! Mai inventati si voi un text nou, macar o data pe luna! Dar multumesc, acum pricep de ce nu-mi gaseam cheile de la masina ieri, a fost din cauza ca dam bani Ucrainei.

  2. Felicitari! E un bun inceput!
    Apreciez descrierile problemelor, in sfarsit avem un PM care cunoaste si recunoaste public dezmatul bugerat inceput de Liviu Dragnea si gastile pesedisto peneliste!
    Majoritatea companiilor de utilitati si din energie apartin statului roman si astfel sunt capusate la greu datorita numirilor politice.
    Multe din aceste companii sunt invadate de fosti politisti si fosti securisti!
    Astia au locuri caldute viata fara probleme fiindca incaseaza si pensie si salar!
    Si sa nu imi spuneti cat s/au sacrificat cat au fost activi in servicii! Majoritatea au avut vieti caldute care se vede in infractionalittea de pe strazi sau securisti care au favorizat securistii altor state sa isi faca afaceri asa zis onorabile si f banoase in Romania…..de exemplu in conducerea SIF Banat, Iskandarani, centrala electrica de langa Deva etc etc

  3. Bolojane,spune-le criminalilor din pe si nato ca-i vom trece pe pomelnic la morti.

  4. Nu putea putinistul să nu vina cu interpretări mincinoase prin care să manipuleze. Ăia cu 90% cheltuieli de personal nu au activitate, exact ca UAT-urile care nu au venituri sa acopere bugetul de salarii și trebuie comasate.
    Sigur că plâng acum bugetarii cu salarii imense că li se taie macaroane de la companiile de stat susținute artificial de la buget din care își trăgeau ăștia sinecurile. Și nu se putea să nu îi apere protocronistul.

  5. Medicamentele trebuie luate conform desfășurătorului altfel simptomele riscă să reapară.