Noul Cod Rutier intra in vigoare in 19 ianuarie. Ce modificari aduce noua lege si de la ce varsta se poate obtine permisul de conducere


Noul Cod Rutier intra in vigoare incepand cu data de 19 ianuarie 2013. Printre modificarile care vor fi aduse noii legi se numara obligativitatea vizitei medicale la reinnoirea permisului de conducere si a obtinerii de permis pentru mopede, scutere si ATV-uri. Si biciclistii sunt vizati in noul Cod Rutier. Astfel, cei care circula pe langa pistele speciale vor fi amendati.

Permis obligatoriu pentru mopede, scutere si ATV-uri
Printre modificarile aduse la Codul Rutier se numara obligativitatea detinerii de permis auto pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a caror viteza maxima nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Examenul pentru obtinerea permisului pentru scutere presupune doua probe: una teroretica, de evaluare a cunostintelor, si una practica, de verificare a comportamentului si aptitudinilor.
Totodata, conducatorii auto vor fi obligati ca la reinnoirea permisului, sa treaca printr-o vizita medicala. Noile reglementari din Codul Rutier mai prevad ca in cazul in care un drum este prevazut cu pista pentru biciclete, biciclistii sunt obligati sa se deplaseze pe aceasta pista si nu pe celelalte benzi de drum. in caz contrar ei risca amenzi.

Permis de conducere de la varsta de 16 ani
Persoanele care au peste 16 ani si care vor dori sa conduca un moped sau un triciclu vor avea nevoie, incepand cu 19 ianuarie 2013, de permis de conducere pentru categoria AM. Aceasta este una dintre reglementarile aduse legii circulatiei care a fost deja publicata in Monitorul Oficial. Permisul de conducere, indiferent de categorie, este bun pentru mopede.
Soferii care detin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce mopedele. De asemenea, potrivit reglementarilor, apar modificari in ceea ce priveste prelungirea valabilitatii permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile destinate soferilor profesionisti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru soferii amatori va fi de zece ani. Pana acum, valabilitatea era de zece ani pentru toti posesorii de permis de conducere. In acelasi timp, noua lege a circulatiei prevede ca cei care doresc sa obtina permis de conducere pentru motociclete din categoria A, sa aiba varsta minima de 24 de ani. in prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obtine la 18 ani.

Un nou model pentru permisul de conducere
Forma si continutul permisului de conducere vor fi si ele modificate incepand din acest an, astfel incat documentul sa corespunda modelului european. in general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin. In plus fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.
De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le-ar putea avea la condus, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de… km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului etc.
Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. amenda ptr bicicleta ? pai nu.ti vine sa le dai cu pista-n cap ? vedeti voi pista de biciclete bai de dati legi ? mai cunosc un handicapat care a afirmat ceva si luat la intrebari a zis ca crede ca a fost baut cand a afirmat asa ceva. va dati voi seama cine e