Noua super racheta a NASA ramane la sol. Decolarea Artemis 1 a fost anulata

UPDATE 2: Directorul lansarii rachetei Artemis I catre Luna a decis anularea lansarii programate luni, potrivit NASA. Agentia spatiala americana transmite ca o scurgere de combustibil si o noua problema la racheta Sistemului de Lansare Spatiala pune in pericol lansarea misiunii Artemis, transmite antena3.ro.

NASA transmite ca lansarea este suspendata momentan, in timp ce inginerii lucreaza la rezolvarea unei probleme tehnice la motorul cu numarul 3.

O misiune de 6 saptamani in spatiu este in pregatire de mai mult de un deceniu si va fi lansata in fata a zeci de mii de spectatori: noua racheta a NASA, cea mai puternica din lume, trebuie sa decoleze luni, pentru prima data din Florida, catre Luna. La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuie sa marcheze lansarea programului american de revenire pe Luna, care ar permite umanitatii sa ajunga apoi pe Marte la bordul aceleiasi nave, noteaza news.ro.

Capsula Orion, testata fara echipaj, va fi propulsata in jurul Lunii cu scopul de a verifica daca vehiculul este sigur pentru viitori astronauti – intre care prima femeie si prima persoana de culoare care vor ajunge pe suprafata lunara.

Decolarea ar trebui sa aiba loc la ora 8.33 (12.33 GMT) de la centrul spatial Kennedy.

Conditiile meteorologice sunt 80% favorabile pentru o lansare la timp. De la inaltimea sa de 98 de metri, racheta portocalie si alba SLS nu va putea decola in caz de ploaie sau furtuna.

Rezervoarele sale au fost umplute in noaptea de duminica spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant – de hidrogen si oxigen lichide.

La doua minute dupa decolare, propulsoarele vor cadea in Atlantic. Dupa opt minute, etajul principal se va detasa la randul sau. Apoi, dupa o ora si jumatate, capsula va fi propulsata din etajul superior catre Luna avand nevoie de mai multe zile pentru a ajunge.

intre 100.000 si 200.000 de persoane sunt asteptate sa asiste la spectacol, intre care si vice-presedintele SUA Kamala Harris.

In afara de vreme, problemele tehnice ar putea duce la amanarea decolarii pana in ultimul moment, au avertizat oficialii NASA, care insista ca este vorba despre un zbor de proba.

Urmatoarea data de decolare posibila este 2 septembrie.

Obiectivul principal al misiunii este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra in atmosfera terestra cu aproape 40.000 km/h si o temperatura la jumatate mai calda decat suprafata Soarelui.

In loc de astronauti, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care inregistreaza vibratiile si nivelul radiatiilor. Microsatelitii vor fi de asemenea dislocati pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

Camerele de la bord vor face posibila urmarirea acestei calatorii de 42 de zile in total.

Capsula va ajunge pana la 64.000 km in spatele Lunii, adica mai departe decat orice alta nava spatiala locuibila de pana acum.

Un esec complet al misiunii ar fi devastator pentru o racheta cu un buget urias (4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public) si cu cativa ani intarziere (comandata in 2010 de Congresul american pentru o data initiala de decolare in 2017).

Dupa aceasta prima misiune, Artemis 2 va transporta astronauti pe Luna in 2024, fara sa aterizeze acolo. O onoare rezervata insa echipajului Artemis 3, cel mai devreme in 2025. NASA vrea apoi sa lanseze o misiune pe an.

UPDATE: Inginerii au depistat probleme tehnice inainte de decolarea Space Launch System (SLS) catre Luna.

Din primele informatii ar fi vorba de o fisura in intertank, partea rachetei care leaga rezervoarele de hidrogen lichid si de oxigen lichid, scrie news.ro.

De asemenea, o alta problema a aparut la unul dintre cele patru motoare uriase RS-25, la care lucreaza deja o echipa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. DoNimic …nu te oferi voluntar in loc de manechin !?

    • bine ca nu te oferi tu, iq-ul tau cu minus te-ar „determina” sa te pui PE racheta, si nu IN