Noua metoda de frauda prin mesaj pe retelele sociale. Cum opereaza infractorii si la ce trebuie sa fiti atenti

TIMISOARA. Politistii trag un semnal de alarma dupa ce a fost descoperita o noua metoda de frauda pusa la cale de infractori folosindu-se de un mesaj transmis pe retelele de socializare.

CITESTE SIAu fost chemati criminalistii. A murit la Timisoara Iancu Popovici, indragit instrumentist din Banat, la doar 57 de ani 

Astfel, victima este momita prin intermediul unui mesaj prin care este anuntata ca a fost selectata pentru angajare, fie cu norma partiala, fie intreaga. Infractorii mentioneaza chiar si salariul oferit pe zi pentru a fi mai convingatori.

Mesajul are si un link, care, odata activat, redirectioneaza utilizatorul spre aplicatia WhatsApp, unde incepe sa discute cu infractorii. Astfel, victima afla ca poate castiga bani rapid prin obtinerea de comisioane din ‘unele’ comenzi virtuale’ menite sa ‘creasca datele de vanzari’ ale unor comercianti cunoscuti la nivel international.

Victima este invitata apoi sa-si faca un cont pe un site, unde trebuie furnizate date cu caracter personal, iar apoi este redirectionata spre un canal Telegram, cu un numar impresionant de urmaritori, aproape 50.000, iar aici i se explica pas cu pas ce trebuie sa faca.

In cele din urma, din conversatiile existente pe acest canal de Telegram ‘IGOGO’ se observa promovarea unui sistem piramidal de castig bazat pe invitarea unor clienti noi la care se adauga ulterior o componenta de investitii in criptomoneda. Astfel, pe termen mediu exista pericolul ca atacatorii sa extraga nu doar date personale, ci si date financiar bancare de la utilizatori„, transmit autoritatile.

Directoratul National de Securitate Cibernetica investigheaza aceasta noua forma de frauda si ii sfatuieste pe romani sa nu ia de bun orice anunt pe care il primesc. Agentii au si cateva sfaturi:

Verificati mereu sursa mesajelor si nu credeti orice oferta venita pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms si necesita un proces de recrutare mai complex si mai indelungat decat o simpla conversatie pe WhatsApp!
Evitati furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – in cazul in care va sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
Daca o oferta pare prea buna ca sa fie adevarata, atunci probabil aceasta este folosita ca momeala de atacatori.
Fiti rabdatori si vigilenti atunci cand intalniti astfel de ‘oferte’ si analizati cu atentie detaliile, in special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. in plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automata a textului din limba lor nativa, astfel ca veti identifica lesne greseli gramaticale, de sintaxa sau de exprimare, pentru ca acel text nu este adaptat la rigorile limbii„, transmit autoritatile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.