Noua Maternitate Bega si extinderea UPU de la Spitalul Judetean Timisoara ar putea fi gata inainte de termen. Mobilizarea pe santiere, laudata. Foto

TIMIOSARA. Se lucreaza in ritm alert pe santierele celor doua noi cladiri ce se vor ridica in vecinatatea Spitalului Judetean din Timisoara. Pornite anul acesta, lucrarile pentru construirea noii maternitati Bega si a noii Unitati de Primiri Urgente avanseaza rapid.

La noua maternitate s-a turnat betonul de egalizare, s-au realizat hidroizolatiile, s-au facut armaturile si s-a turnat beton in radier pentru casa liftului.

Am apreciat reacția constructorului care, atunci când a atins nivelul pânzei freatice în timpul săpăturilor pentru radier, nu s-a plâns, nu a întârziat, ci a acționat prompt pentru rezolvarea problemei și a recuperat rapid decalajul.
La noua maternitate, în următoarele săptămâni urmează finalizarea fundației pentru cele două corpuri„, a scris pe pagina sa de Facebook Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, dupa ce a vizitat santierul.

Si pe santierul de extindere a Unitatii de Primiri Urgente s-a avansat. Muncitorii au deviat conductele de oxigen si canalizare, iar in prezent lucreaza la armatura. Urmeaza apoi sa fie turnata placa peste subsol, iar potrivit autoritatilor, pana la sfarsitul anului ar trebui sa fie deja ridicat parterul.

Am aflat cu placuta surprindere ca s-a facut o hidroizolatie mai buna, superioara celei prevazute in proiect si ma astept ca lucrarile sa continue asa, indiferent de conditiile meteo.
Per ansamblu, a fost o vizita de lucru care mi-a dat incredere si indraznesc sa spun ca, daca ne ajuta vremea si vom avea o iarna buna, la noua maternitate vom ridica un etaj in fiecare luna, pana vom atinge cele 6 niveluri (demisol, parter, 4 etaje si etaj 5 retras destinat utilajelor tehnologice pentru infrastructura medicala a Spitalului)„, a adaugat Nica.

Va reamintim, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au semnat, in data de 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea (proiectare+executie) a fost incredintata asocierii Constructii Erbasu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Lucrarea este finantata din fonduri europene si este prevazuta sa dureze 2 ani, iar costurile se ridica la aproximativ 13 milioane de euro, cu tot cu dotarile ce vor completa aparatura acum existenta la Maternitatea Bega.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Suprafata noii maternitati, care urmeaza sa fie ridicata in vecinatatea Spitalului Judetean Timisoara, langa Casa Austria, va fi de 5.000 de metri patrati.

In noua cladire spatiul va fi impartit in patru – „curat, murdar, intermediar si neutru”, pentru a reduce riscul de infectii nosocomiale si pentru o mai mare eficienta a actului medical.

Datorita proximitatii Unitatii de Primiri Urgente, se va realiza o interconectare intre Clinica de Obstetrica-Ginecologie si departamentele Spitalului Judetean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvari de la maternitate pana la UPU sau de la Urgente pana la noua maternitate.

Va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

Totodata, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achizitionate in cadrul proiectului. In noua maternitate va exista si iluminat inteligent, bazat pe controlul luminii pentru pacienti.

Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timisoara functioneaza intr-o cladire istorica proaspat modernizata, care insa are o vechime de 140 de ani si nu a fost construita in scopuri medicale.

Judeteanul va avea cea mai moderna Sectie de Urgente din vestul Romaniei

Contractul de finantare prin Ministerul Dezvoltarii, pentru extinderea Urgentelor de la Spitalul Judetean Timisoara, a fost iscalit in mai 2019, iar in octombrie era incredintata lucrarea castigatorului licitatiei pentru proiectare si executie.

Proiectul de extindere a Unitatii de Primiri Urgente de la Judetean va transforma aceasta sectie in cea mai moderna din vestul tarii.

Noua cladire, ce va adaposti extinderea UPU, ce va fi construita in actuala curte interioara a Spitalului Judetean, urmeaza sa aiba o suprafata la sol de 355 de metri patrati, o suprafata desfasurata de aproape 800 de metri patrati si va fi prevazuta cu subsol, parter si etaj. La parter va fi un spatiu pentru accesul ambulantelor si o noua sala de asteptare, iar la etaj va fi construita si o sala de curs. De asemenea, vor fi realizare spatii de decontaminare si deparazitare, camere de receptie si triaj, dar si grupuri sanitare.

Odata cu realizarea acestei investii, mai multe spatii administrative vor fi transformate in cabinete de consultatii, de chirurgie si de ginecologie.

Durata contractului este de 25 de luni, din care 6 de proiectare si 19 luni pentru executia lucrarilor.

Timisoara va avea un adevarat hub de sanatate

Pe de alta parte, in cadul Spitalului Judetean, intre cladirile existente, pe locul fostului heliport, intre Ortopedie si Casa Austria, e planuita sa fie construita o noua unitate, prevazuta cu parter, 5 etaje si heliport, care va avea o unitate de primiri urgente, o sectie ATI si un nou Centru pentru Mari Arsi.

Proiectul de construire a unui nou spital care va lega cele 3 cladiri ale Judeteanului are o valoare de 52 de milioane de euro si se va derula printr-un parteneriat cu Ministerul Sanatatii. Acesta deocamdata este doar pe hartie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Hai cu ode la odiosul PNL , bineînțeles niciunde nu se menționează că proiectul e făcut de PSD .trăiască olteanul ajuns șef , clona parvenita a lui Dragnea.

  2. Ora avut noroc că și primit bani la MS de la Usr , de acum încolo o să dureze încă 5 ani sa îl termine in funcție de interesul de la București vezi spitalul de copii 2011- prezent tot nu e gata. Forța PNL

  3. Sa terminam cu visele erotice, incompetenta sectorului guvernamental este reflectat de cifre, nu de vise.

  4. Hai las-o mai moale cu „inainte de termen”. Pana acum n-am vazut asa ceva in Romania.

  5. Ce-mi place, postălăii useriști în spume! În curând vă va da Nica lovitura de grație când o să facă Stadionul și Polivalenta și la final veți veni în fața alegătorilor cu like-urile și live-urile de pe Facebook ca realizări. Vă doresc încă 3 ani însprâncenați, dacă nu veți fi demiși prin referendum până atunci

    • *sprâncenați

  6. Sa vedem cind se apuca de renovarea centralei termice ca,de cîțiva ani o tot da de pereti ca se se se dar nu se mai apuca,noroc ca sa întîmplat ce sa întîmplat cu CET ca altfel nu se apucau,dar judetean a avut centrală proprie dar un fost director a cîștigat bine cind sa bransat la CET si uite asa au facut bani si capra si varza