Noutati :

Norul de praf din Sahara, care s-a abatut peste Romania, monitorizat de Universitatea Politehnica Timisoara. Ce spun specialistii?

15 aprilie, 2014 - 11:50 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Universitatea Politehnica din Timisoara a facut parte din echipa care a monitorizat norul de praf saharian care a trecut peste Romania si care s-a format dupa o furtuna puternica in desert.

Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie 2014 in Sahara, particulele fiind portate de cicloane spre Euopa de Vest si Centrala, apoi spre Europa de Est. Asemenea fenomene au efecte asupra sanatatii populatiei, sigurantei aviatiei, functionarii instalatiilor ce valorifica energia solara si nu numai. Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate in multe tari.

Fiind in contact direct cu reteaua internationala EARLINET, UPT a fost solicitata sa monitorizeze aceste fenomene, deoarece urma o intruziune de praf mineral semnificativ in Europa, implicit si asupra Romaniei.

Statia de la Garmisch, Germania, masurase concentratii ridicate, iar cei din Granada au avut deja parte de o ploaie murdara. Fenomenul a fost foarte intens in Marea Britanie, cauzand si oprirea curselor aeriene.

Conform prognozei, praful a ajuns deasupra Romaniei in data de 4 aprilie 2014, spre seara, cu un maxim prognozat, deasupra Bucurestiului, de peste 200 ug/m3, sambata dimineata.

In acest context, Laboratorul  multifunctional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Masini si Echipamente Termice, Transporturi si Combaterea Poluarii, impreuna cu partenerii nostri, a intreprins studii preliminare si au pus in evidenta stadiile incipiente de evolutie ale intruziunii de praf la nivelul Timisoarei, respectiv la nivel national. Datele noastre sunt complementare celor obtinute prin satelit. S-au pus in evidenta, la inceputul exercitiului, particule de praf de origine continentala (sahariana) la altitudini cuprinse intre 2 si 5 km, avand concentratii estimate la 40 micrograme/m3. In perioada investigata, au fost observati, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-10 km, iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de 1.5-2 km. In ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la 4-5 km altitudine (concentratii de pana la 60 µg/m3) si prezenta unor nori formati, la altitudine joasa, care au impiedicat apoi urmarirea fenomenului in detaliu. Astfel, maximul fluxului de particule estimat pentru ziua de vineri dupa-masa si sambata, 04.04-05.04.2014, nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus fata de anvergura prognozata de modelele internationale. Monitorizarea cu instrumentele standard ale laboratorului, in puncte si la sol, aceditat RENAR, au aratat ca nu s-au depasit limitele maxim admise, nici la specia PM (particule de 10 si 2.5 microni), nici la Nox, SO2, CO, O3„, spun reprezentantii Universitatii Politehnica Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...