Nori negri de razboi, la granita Romaniei: Rusia lucreaza la planul „Basarabia”. Ce pune la cale Kremlinul?

Rusia lucreaza la un asa-zis „Proiect Basarabia” pe care vrea sa-l aplice in regiunea Odessa, a dezvaluit guvernatorul regiunii, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili.

Acesta a afirmat ca locuitorii din sudul Basarabiei „urmaresc doar posturi de televiziune rusesti, ceea ce contribuie la realizarea planurilor Kremlinului”.

„Mi-e rusine sa spun acest lucru, insa pana nu demult la Basarabia ucraineana s-a gandit mai mult Vladimir Putin decat propriul nostru guvern (ucrainean – n.r.). Ei (liderii de la Kremlin – n.r.) au un proiect numit Basarabia. Se pregatesc pentru a face ceva acolo.”

Guvernatorul a aratat importanta regiunii, „drum strategic intre Ucraina si Romania, adica in Uniunea Europeana”.

„Locuitorii Basarabiei vad Ucraina doar intr-o lumina proasta. Populatia este sub influenta televiziunilor ruse si toti cei care pledeaza pentru prosperitatea Ucrainei sunt ‘dusmani, maniaci, fascisti’. Batranele locale erau tare uimite sa vada ca nu am coada si coarne – se uita mult la televiziunile rusesti.”

Recent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat cateva zeci de persoane implicate in organizarea asa-zisei „Republici Populare Basarabene” pe teritoriul regiunii Odesa. Noua formatiune teritoriala, conceputa dupa tipicul „republicilor populare” din Donetk si Lugansk, ar fi inclus in perspectiva si zonele populate compact de minoritatile bulgara si gagauza din Republica Moldova, aminteste cotidianul Timpul, de la Chisinau, citat de Agerpres.

Mai multe pe evz.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.