Nordul Timisoarei, mult mai sigur in caz de cutremur decat sudul orasului. Ce spun specialistii!

TIMISOARA. Toate cladirile construite inainte de anul 1850 ar putea pica la primul cutremur cu o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter care s-ar inregistra in apropierea Timisoarei, considera specialistii care s-au reunit miercuri intr-o dezbatere publica la Primaria Timisoara.

Timisoara se afla intr-o zona seismica, cu o falie neactiva inca in zona de vest a orasului. Timisorenii care locuiesc in partea de nord a urbei sunt mai in siguranta decat cei care stau la sud de canalul Bega.

„La sud de canalul Bega predomina nisipurile, sunt posibile tasari diferentiate si atunci, cladirile vechi vor avea de suferit in primul rand. In partea de nord predomina argilele, cu grosimi de 6-8 metri, nivelul apei subterane este coborat, sunt cele mai sigure. Dar cele mai sigure constructii din punct de vedere al rezistentei sunt cele construite dupa 1977, dupa cutremur, cand s-au introdus normativele. Deci zona de nord este mai sigura decat partea de sud, pentru ca in cea de sud pot sa apara tasari diferentiale. Cladirile cedeaza usor”, a declarat specialistul Marin Marin, profesor la Facultatea de Constructii din Timisoara.

Asta deriva mai mult din faptul ca pana in anul 1977, toate cladirile din Timisoara au fost ridicate fara norme seismice. Cat despre falia din zona de vest a Timisoarei, aceasta este inca inactiva, dar nu se stie cand se poate „trezi”.

„Daca se va activa vreodata, ea va afecta foarte mult zona construita a Timisoarei, mai ales ca in Timisoara sunt foarte multe cladiri vechi. Avem cladiri construite si inainte de 1850, dar cele mai multe dintre acestea sunt ridicate intre 1850 si 1920, in Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Badea Cartan, zona Iosefin si Splaiul Tudor Vladimirescu. Au fundatii din caramida, multe dintre ele sunt degradate. Ele vor avea o comportare necorespunzatoare la urmatoarele cutremure”, a mai spus Marin Marin.

Din fericire insa, toate cutremurele inregistrate pana acum in Timisoara nu au omorat nici macar un om. La inceputul anului au avut loc 2 cutremure in localitatea Topolovat din judetul Timis. Falia seismica s-a activat recent, desi era una inactiva.

Autoritatile timisorene nu au facut pana acum un studiu de risc seismic pentru a vedea cate dintre cladirile istorice ale orasului ar fi in pericol in cazul unui cutremur. Potrivit specialistilor de la Inspectoratul Teritorial in Constructii, doar 24 dintre acestea sunt mai degradate, insa datele neoficiale arata cu totul altceva.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.