Noutati :

Noi puncte de frontiera vor fi deschise cu Serbia si Ungaria! Timisul a preluat presedintia Euroregiunii DKMT, la Triplex Confinium! FOTO!

30 mai, 2015 - 04:55 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMIS. Pentru un an, presedintia Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT) a fost preluata de judetul Timis, in 30 mai, la sarbatoarea de la Triplex Confinium, locul in care se intalnesc, cu frontierele, cele 3 tari vecine: Romania, Serbia si Ungaria.

Dintre proiectele pe care judetul Timis si le propune din aceasta postura, de presedinte al DKMT, cel mai important priveste deschiderea de noi puncte de trecere frontiera intre cele trei tari.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, a preluat de la Branislav Bugarski, secretar provincial al provinciei Voivodina din Serbia, presedintia Euroregiunii DKMT, pentru urmatorul an.

Evenimentul s-a desfasurat, sambata, la borna Triplex Confinium, asezata in locul in care granitele Romaniei, Ungariei si Serbiei, se intalnesc.

Fanfara Pro Amicitia din Romania a intonat imnurile celor trei tari, iar apoi, in mod oficial, Romania a preluat de la Serbia presedintia Euroregiunii.

Urmatoarea granita va fi deschisa intre Beba Veche si Kubekhaza. De la Beba Veche se aude cum canta cocoşul la Kubekhaza. Vrem sa facem in asa fel incat romanii sa poata sa se duca la vecinii unguri, sa manance impreuna supa de cocoş. Dorim sa-i ajutam si pe vecinii sarbi sa facem in asa fel incat sa nu mai avem deloc granite. Depinde numai de noi ca aceste proiecte sa se realizeze”, a declarat Titu Bojin.

Acum, locuitorii din Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania, la marginea careia se intalnesc cele trei granite, trebuie sa parcurga 80 km pentru a ajunge la vecinii din Ungaria, de exemplu, la Kubekhaza.

Bojin a aratat ca se va incerca accesarea de fonduri europene pe exercitiul bugetar 2014-2020 pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

La eveniment a mai fost prezent si Kakas Bela presedintele judetului Csongrad din Ungaria care anul viitor, in 2016 va prelua presedintia Euroregiunii DKMT.

Momentul oficial s-a incheiat cu un cros, devenit deja traditional, la care au participat 60 de copii din Romania si Ungaria care au alergat in jurul bornei Triplex Confinium pe teritoriile Romaniei, Serbiei si Ungariei.

triplex-confinium-beba-veche-2015 (7)

Euroregiunea DKMT din care fac parte judetele Timis, Arad, Caras-Severin din Romania, judetul Csongrad din Ungaria si Provincia Autonoma Voivodina din Serbia a implinit 18 ani de existenta, iar de-a lungul timpului mai multe proiecte comune ale celor trei tari in zona de granita au fost realizate. Cel mai recent este construirea unei piste de biciclete de 80 de kilometri, pe digul raului Bega, intre Romania si Serbia, de la Timisoara pana la Zrenjanin.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...