Peste 400 de persoane, zeci de tururi ghidate și tot atâtea minți captivate de trecut, istorie și tehnologie au explorat Muzeul Tehnic UPT, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor!
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Muzeul Tehnic UPT și Departamentul ID/IFR și Educație digitală, Centrul Multimedia și împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara au făcut parte din programul Noaptea Europeană a Muzeelor 2025. Oferind și un program de tururi ghidate, Muzeul Tehnic UPT a prins viață pe parcursul serii și a invitat vizitatorii să descopere istoria fascinantă a tehnologiei informaționale. Peste 400 de persoane au trecut pragul muzeului, având ocazia să vadă MECIPT-1 – primul calculator din mediul universitar românesc (1961), dar și cele mai recente aplicații de realitate virtuală și realitate mixtă.
Evenimentul a fost conceput pentru toate vârstele, oferind participanților șansa de a interacționa cu aplicații de edutainment captivante, dezvoltate de studenții și profesorii UPT în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara. Un punct de atracție important l-au reprezentat cele mai noi aplicații de realitate virtuală (VR) și realitate Mixtă (AR/MR) Spotlight Heritage Timișoara, prin care publicul a putut explora o lume real-virtuală complexă, utilizând tehnologii digitale de ultimă generație pentru a prezenta repere ale Timișoarei și obiecte de patrimoniu național din colecțiile Muzeului Național al Banatului, partener în proiect.
Muzeul UPT a reunit o paletă largă de participanți, de la copii entuziaști și tineri curioși până la seniori dornici de rememorare , precum și un grup de tineri din cadrul serviciilor de protecție socială, care au explorat cu fascinație exponatele. Printre vizitatori s-a numărat și Ion Cotârlă, stabilit în Detroit, un fost student al secției de Calculatoare a UPT (promoția 1970-1975), o perioadă efervescentă marcată de dezvoltarea MECIPT. Domnul Cotârlă, care a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Vasile Baltac, dar și pe Iosif Kaufmann și de a efectua practică pe MECIPT în timpul studenției sale, înainte de o carieră îndelungată la Centrul de calcul al General Motors, aflat în vizită în Timișoara, a găsit ocazia să împărtășească amintiri prețioase despre pionieratul informaticii românești.
Vizitatorii au descoperit, de asemenea, instalații digitale unice, care îmbină arta și tehnologia, precum:
Așteptat cu entuziasm în fiecare an, Noaptea Muzeelor XXI s-a desfășurat pe parcursul zilei și până târziu în noapte, în sincron cu evenimente similare din întreaga Europă.
Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și EEA and Norway Grants.