Opinia Timisoarei

Nicolae Robu castiga procesul cu ANI! Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat definitiv in privinta incompatibilitatii

Prilej de mare bucurie pentru primarul Timisoarei Nicolae Robu care a castigat procesul la Inalta Curte impotriva Agentiei Nationale de Integritate.

Dupa mai multe amanari, judecatorii de la ICCJ au dat verdictul si au anulat raportul intocmit de ANI cu privire la faptul ca Nicolae Robu ar fi fost incompatibil in perioada in care a activat simultan ca senator al Romaniei si rector al Politehnicii Timisoara.

Sunt ravasit, acum am aflat. Nu mor caii cand vor cainii„, a declarat scurt, extrem de fericit, primarul Nicolae Robu, la cateva clipe dupa ce a aflat vestea.

Avocatii lui Nicolae Robu au trimis presei un comunicat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de Contencios Administrativ a admis, luni, 25 octombrie, recursul fostului rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, Nicolae Robu, in prezent Primarul Timisoarei, reprezentat in procesul cu Agentia Nationala de Integritate de societatea de avocatura „Chiuariu & Asociatii”.
Astfel, instanta suprema a anulat raportul ANI, care reclama starea de incompatibilitate a lui Nicolae Robu, pentru ca a detinut atat functia de rector al Universitatii Politehnica, cat si pe cea de senator PNL (2008-2012).
Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, a admis recursul declarat de Nicolae Robu impotriva sentintei civile nr. 127/27.02.2013, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr. 874/59/2011.

Decizia ICCJ reprezinta o reintrare in legalitate care trebuie salutata. Incompatibilitatea constatata de ANI si mentinuta de prima instanta se baza pe o interpretare gresita a legii. Apararea noastra s-a bazat in principal pe argumentul ca, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanta, incompatibilitatile stabilite de noua lege a educatiei urmau sa se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobandite in baza noii legi, si nu mandatelor in curs, situatie in care se afla si dl. Robu”, a declarat avocatul Tudor Chiuariu.

ANI stabilise, in 14.08.2009, ca dl. Nicolae Robu, alaturi de alte patru persoane, nu se afla in stare de incompatibilitate, intrucat „calitatea de parlamentar nu este incompatibila cu functiile din cadrul institutiilor de invatamant superior” (functiile de rector, n.n.), se arata in comunicatul emis de aparatorii primarului Timisoarei in procesul cu ANI.

UPDATE: Nicolae Robu acuza: La Curtea de Apel Timisoara, am avut parte de o judecata incorecta. ANI a actionat la comenzi politice

La mai bine de o ora de la aflarea sentintei, dupa ce a savurat vestea de la instanta suprema, Nicolae Robu a tinut sa faca si o declaratie de presa prin care sa-i puna la punct pe toti cei care nu credeau in victoria avocatilor sai.
Mai mult, ii acuza pe judecatorii de la Curtea de Apel Timisoara de incorectitudine.

Nu mor caii cand vor cainii. Cainii au latrat destul pana acuma si vor latra si in continuare, probabil. Cred ca toata lumea are capacitatea sa inteleaga, unii se pot autorecunoaste, altii ii recunosc. Iata ca, dupa 2 ani, un proces pe parcursul caruia am fost mereu hartuit si blasfemiat si mi s-au facut diverse preziceri, s-a dovedit ca si in aceasta pozitie in care eu am fost, eu am fost corect, am respectat legea. In tot ce am facut, am avut un respect total pentru lege. Sunt exigent cu mine insumi si cu ceilalti din jurul meu. Vreau sa facem bine ce avem de facut, dar trebuie sa aveti in vedere ca trebuie facut totul strict legal. Eu insumi am fost si voi fi preocupat sa respect legea. Am avut parte de acest proces, nu e cazul sa vorbesc de detalii.  Am fost ales in 2008 rector, apoi senator, intr-un cadru legal. Am fost ales ulterior presedinte PNL Timis si asta imi era permis in cadrul legal respectiv, de la acel moment. Dupa 3 ani cineva si-a permis sa schimbe legea, lasand o mica ambiguitate. Dupa ce la CA Timisoara am avut parte de o judecata incorecta, nu stiu cine, nici nu ma intereseaza, a spus ca el stie ce sentinta se va da. Iata ca la ICCJ am avut parte de judecatori care isi onoreaza aceasta nobila profesie. Am toate motivele sa cred ca ANI a actionat la comenzi politice, dar nu vreau sa mai fac vreun comentariu, nu are niciun rost. Din moment ce ANI a anuntat pretinsa incompatibilitate tocmai in ziua in care mi-am anuntat intentia de a candida la Primaria Timisoara. Intamplator, in acea dimineata s-a anuntat ca sunt incompatibil. S-a produs o perdea de fum si nu s-a mai vorbit de evenimentul de atunci, ci de incompatibilitate. Indiferent de ce a fost atunci, sper ca ANI sa functioneze corect macar pe viitor”, a declarat Nicolae Robu.

CITESTE SI: Nicolae Robu acuza: La Curtea de Apel Timisoara, am avut parte de o judecata incorecta. ANI a actionat la comenzi politice

Exit mobile version