Nicio solutie concreta pentru Liceul de Arte Plastice. Discutii aprinse la dezbaterea pentru mutarea liceului in „containere”

TIMISOARA. Aproape 80 de timisoreni s-au adunat in Sala de Consiliu a Primariei pentru a dezbate soarta Liceului de Arte Plastice, care a iscat un adevarat scandal in Timisoara. Nu a fost gasita nicio solutie concreta.

Dezbaterea a inceput in jurul orei 15:00 si s-a incheiat dupa aproape 3 ore. Au luat cuvantul fosti elevi, profesori, arhitecti, reprezentanti ai Primariei Timisoara si chiar si psihologi. S-a invocat de nenumarate ori valoarea Liceului de Arte si zona centrala, iar in cele din urma inspectorul scolar general a prezentat o viitoare solutie provizorie: o cladire ce apartine armatei, amplasata pe strada Popa Sapca, in care in prezent chiar locuiesc aproximativ zece familii.

Problema liceului este cunoscuta deja la nivel local, la fel si conflictele dintre reprezentantii primariei si cei ai liceului. Profesorii au scos in evidenta faptul ca respectivele „containere”, in care primaria vrea sa-i mute au mai multe probleme, printre care au amintit normele sanitare, zgomotul sau rezistenta la incendii.

Bani prea multi pe chirie

Viceprimarul Adrian Orza a prezentat situatia, si anume suma prea mare pe care proprietarii cladirii in care functioneaza liceul o cer ca si chirie. Este vorba despre aproape 17.000 de euro.

„Consiliul Local nici nu a vrut sa auda de module, consilierii au vrut sa ii puna sa faca scoala in schimburi, insa noi sustinem Inspectoratul Scolar, care spune ca orele pe schimburi nu ofera un invatamant de calitate”, a declarat Adrian Orza.

Liderul de sindicat al Spiru Haret, Virgil Popescu, a acuzat ca reprezentantii primariei ar trata subiectul in batjocura, scotand in evidenta faptul ca ideea de container nu este compatibila cu cea de artist.

Containerele propuse, spatii de depozitare?

Arhitectul Gheorghe Breazu a acuzat primaria ca acele „containere” in care ar vrea sa-i mute pe cei aproape 500 de elevi de la Arte sunt, de fapt, „spatii de depozitare sigura”.

„Nu sunt norme de igiena, nu exista schimbul de aer curat, protectie impotriva zgomotului. Trebuie sa gasim o solutie, pentru ca am inteles ca banii pentru o cladire noua nu exista. Avem curajul aici sa spunem verde cate imobile reprezentative de patrimoniu au fost retrocedate unor proprietari falsi in ultimii ani in Timisoara?”, se intreaba Gheorghe Breazu. Arhitectul este de parere ca Liceul de Arte trebuie sa functioneze intr-o cladire istorica, insa nu stie situatia juridica a multor astfel de cladiri.

Consilierul local Radu Toanca a sustinut si el ca banii platiti ca si chirie sunt prea multi si ca nici macar in Londra nu se plateste o chirie atat de mare.

„Sa se mute primaria in containere!”

Mai in gluma, mai in serios, un timisorean i-a sugerat viceprimarului Orza sa se mute primaria in constructiile modulare, iar elevii de la Arte sa invete in continuare in cladirea municipalitatii, care pe vremuri a avut statutul de liceu.

Francisc Szabo, consilier local si presedintele Comisiei de invatamant din cadrul primariei, dar si membru in Consiliul de administratie a scolii a spus ca este de acord cu mutarea la Scoala Generala nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu si, eventual, cu ridicarea unei noi cladiri in curtea scolii, cladire care sa fie destinata elevilor de la Liceul de Arte.

Comasare cu Ungureanu

Radu Motica, decanul Facultatii de Drept si parinte al unui elev de la liceu, a propus realizarea unei eventuale comasari cu Liceul Emanoil Ungureanu, cladire aflata tot in centrul orasului, insa inspectorul scolar general Marin Popescu a spus ca aceasta este imposibila, deoarece cladirea in care functioneaza Ungureanu gazduieste inca doua centre, dar si Casa Corpului Didactic si nu exista suficient spatiu.

„Aceasta este o zi memorabila pentru Timisoara. Este pentru prima data in 20 de ani de cand se organizeaza o dezbatere pe tema educatiei. S-a facut un proiect de 250.000 de euro pentru un campus, am pierdut acesti bani. Nimeni n-a bagat niciun ban in acea cladire in care functioneaza liceul de cand a fost retrocedata. Este un risc imens. Nu are nici macar autorizatie sanitara de functionare”, a explicat Marin Popescu.

Ultima solutie: mutarea intr-o cladire a armatei, despre care nu se stie nimic!

Pe ultima suta de metri, inspectorii ISJ ar fi gasit o solutie pentru Liceul de Arte si pentru ca elevii sa ramana intr-o zona centrala. Chiar inainte de dezbatere, acestia au vizitat o cladire ce apartine armatei, aflata chiar pe Strada Popa Sapca, langa caminele militare.

„Este o cladire chiar in spatele blocurilor de garsoniere. Acolo locuiesc cam 10 familii din cate am vazut noi. Sa vedem cui apartine si daca apartine armatei cred ca vom avea intelegere si vom putea sa mutam acolo liceul. Probabil vom putea ramane inca un an in acest spatiu si sa incepem reabilitarea acestei cladiri. Este ultima solutie”, a spus Popescu.

Si profesorii de la Liceul de Arte au salutat initiativa inspectorului general. „Scoala nu este intr-o situatie de urgenta sa paraseasca sediul. Cei de la Caritatea au fost aici in 3 iunie, au spus ca sunt dispusi sa faca contractul pe 2 ani, si nu pe un an, la suma de 16.900 de euro. Pentru cladirea de langa Facultatea de Arte merita sa ramanem in acest spatiu 2 ani. In cazul in care ne mutam, ne vom confrunta cu o retragere a elevilor si cu o scadere a cererii actuale. Vom ajunge la desfiintare”, a spus Tudor Vreme, profesor la Arte.

O solutie concreta nu a fost gasita pentru Liceul de Arte, insa imediat dupa finalul dezbaterii, reprezentantii ISJ au plecat alaturi de un reprezentant al Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei, Martin Staia, sa afle mai multe detalii despre cladirea de pe strada Popa Sapca. Cert este ca proiectul se va afla pe ordinea de zi a Consiliului Local la o sedinta extraordinara ce va avea loc in 14 iunie. Nu se stie insa daca va fi aprobat sau daca va fi retras pana la gasirea unei solutii concrete.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.