Nici n-a venit iarna ca se anunta vremuri grele: Romania ar putea ramane fara gaze. Ucraina ameninta iar Europa

Robinetul ar putea fi oprit pentru Europa, avertizeaza Ucraina. Premierul Mikola Azarov a spus ca este gata sa discute despre eventualitatea suspendarii sistemului sau de tranzit al gazelor, prin care Rusia alimenteaza Europa.

Romania ar putea fi afectata intr-o mai mica masura deoarece foloseste gaz si din productia proprie.

Premierul ucrainean Mikola Azarov i-a avertizat pe oficialii Comisiei Europene ca si-ar putea suspenda tranzitarea gazelor si a spus ca Europa, Ucraina si Rusia trebuie sa ia impreuna decizii cu privire la sistemul ucrainean de tranzit al gazelor.

Capacitatea sistemului ucrainean permite pomparea a 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar in prezent doar 80 de miliarde de metri cubi de gaz tranziteaza Ucraina.

„GTS inseamna un sistem de conducte, compresoare si o uriasa echipa care opereaza sistemul. Toate aceastea aduc pierderi si de ce am suporta noi pierderi? Poate ca ar trebui sa renuntam la acest sistem? Nu noi vom suporta consecintele”, a declarat Azarov, care a participat la o conferinta internationala gazduita de Ialta.

Moscova a lansat la inceputul lunii conducta Nord Stream si a semnat saptamana trecuta impreuna cu partenerii sai straini acordul pentru construirea South Stream, ambele gazoducte ocolind Ucraina. Nord Stream va lega Rusia de UE prin Marea Baltica, in timp ce South Stream va trece pe sub Marea Neagra.

Ucraina s-a oferit, de altfel, sa gazduiasca pe teritoriul sau conducta South Stream, economisindu-se astfel din costurile mari ale unei conducte subterane, dar a fost refuzata de Moscova, ratiunea de gazoductului fiind tocmai aceea de a evita Ucraina.

Rusia a inceput aceste proiecte dupa mai multe dispute pe tema pretului gazelor care le-a avut cu Ucraina. Aceste dispute au lasat de doua ori Europa fara gazul rusesc in ultimii cinci ani. 80% din gazele importate de UE din Rusia tranziteaza Ucraina, iar Europa importa din Rusia o cincime din gazul pe care il consuma.

Rusia a respins cererea Ucrainei de a revizui acordul pentru gaze din ianuarie 2009, care, spune Ucraina, a stabilit un pret exorbitant la gaze si obliga Kievul sa importe mai multe gaze decat ar avea nevoie. Rusia spune ca un nou acord poate fi incheiat numai daca Ucraina se alatura unei uniuni vamale cu Rusia, Belarus si Kazahstan sau daca permite Gazpromului sa-i cumpere sistemul de tranzit al gazelor.

UE inca nu s-a decis daca sa includa sau nu o perspectiva clara de aderare pentru Ucraina in acordul de asociere, iar in opinia lui Azarov aceasta nu este decat o disputa de natura birocratica.

Pe de alta parte, unele state din UE ameninta ca vor bloca semnarea acordurilor de asociere si de liber-schimb cu Ucraina, daca fostul premier Iulia Timosenko va fi condamnata la inchisoare. Amenintarea, a comentat Azarov sambata, este imorala.

Comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule, a afirmat ca a primit asigurari ca Ucraina va gasi o solutie la cazul Timosenko reincadrand presupusele acuzatii la o categorie care sa nu constituie o infractiune pasibila cu inchisoarea. Azarov a refuzat sa comenteze declaratiile oficialului UE, dar s-a declarat convins ca bunul simt va prevala in relatiile cu UE, iar acordurile vor fi semnate.

Timosenko, principala oponenta a presedintelui Viktor Ianukovici, este acuzata ca, incalcand legea, a obligat, in 2009, compania de stat Naftogaz sa incheie un contract dezavantajos cu Gazprom. Timosenko spune ca intregul proces este o vendeta politica a fostului ei contracandidat la prezidentialele din 2010.

Viktor Ianukovici a declarat sambata ca este incredintat de rezolvarea problemelor cu Moscova, insa a subliniat ca Ucraina nu renunta la strategia sa de a reduce importurile de gaze din Rusia.

Si premierul Azarov a dat asigurari ca Ucraina va plati la timp pentru gazul rusesc pana cand va reusi sa schimbe „contractele dezavantajoase” incheiate de Timosenko.

Ucraina considera ca pretul corect pentru gazele ruse ar trebui sa fie de 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit ministrului ucrainean al energiei, Iuri Boiko. Ministrul a spus ca Ucraina plateste 355 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz in trimestrul al treilea al acestui an, iar pretul probabil va creste la 400 de dolari in trimestrul al patrulea.

Ucraina plateste in prezent pentru gazul rusesc mai mult decat alte tari europene, iar pretul de 230 de dolari a fost calculat tinand cont de pretul pe care Germania il plateste Rusiei, minus taxele de tranzit de pe teritoriul ucrainean, a aratat ministrul energiei.

Documentul semnat in 2009 cu Rusia este un acord pe zece ani si leaga pretul gazului de pretul petrolului, ceea ce face ca factura pentru Ucraina sa creasca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.