Noutati :

Nebunie la Directia Fiscala din Primaria Timisoara! Oamenii, bulversati de noua modalitate de plata a impozitelor si taxelor locale! Ce se intampla?

23 ianuarie, 2016 - 09:14 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA.  Anul acesta, plata taxelor si impozitelor locale se dovedeste o adevarata provocare pentru multi dintre timisoreni. Directia Fiscala a Primariei a dat startul colectarii in 8 ianuarie, iar normele de aplicare au ajuns mai tarziu si contin tot felul de modificari cu care se confrunta acum contribuabilii.

Spre deosebire de ceilalti ani, o parte dintre timisoreni trebuie sa completeze un formular stufos, altii sa aduca extras de Carte Funciara.

Ajunsi la ghisee, acestia se trezesc ca nu au ce le trebuie si sunt indrumati spre Biroul de Consiliere unde pierd timp pretios pentru lamuriri si ajutor in completarea documentelor.

Cele mai mari probleme le intampina cei care au declarat sediul firmei in apartamentul sau casa in care locuiesc. Ajunsi la Directia Fiscala, acestia au de completat un document complex, care e de cinci tipuri diferite in functie de situatia in care se afla platitorul de taxe. Detaliile cerute sunt cele care ii pun in incurcatura pe contribuabili, iar pe langa acestea, la formular mai trebuie anexate si copii ale altor acte.

cele 5 situatii2

Este un formular destul de sofisticat. Pana acum nu am completat. Sunt persoana fizica autorizata, dar cu o activitate mai sporadica. Eu am citit pe net, m-am informat aseara si am crezut ca pentru persoana fizica autorizata trebuie doar declaratia pe propria raspundere, daca nu desfasori activitatea la sediu. Acum se pare ca trebuie si acest formular. Mai astept. Am o zi libera astazi si am zis sa vin sa profit de ea si sa ma lamuresc„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro unul dintre timisorenii care asteptau la coada sa ceara lamuriri.

Dupa ce, prin hotarare de Consiliu Local, la Timisoara s-a decis mentinerea la acelasi nivel a taxelor si impozitelor pe 2016, precum in 2015, unii contribuabili s-au trezit la ghisee ca au de platit mai mult, iar altii, dimpotriva ca mai raman cu bani in buzunar.

Ce s-a schimbat la terenuri e ca cei care au terenuri cu categorii de folosinta altele decat cu constructii, agricole, pasune, fanete, livezi si asa mai departe, primii 400 de metri sunt considerati a fi constructie, asta e singura diferenta, iar informatiile astea se gasesc in registrul agricol. Cei care detineau mai multe cladiri, pentru cele care sunt in alta locatie decat adresa de domiciliu se majora impozitul pe vechiul Cod Fiscal. Pe noul cod nu se mai majoreaza. Sunt tratate toate la fel. Prin urmare, aici, contribuabilul are de castigat. De platit mai mult platesc cei care folosesc cladirea in scop economic, persoanele fizice. Astea ar fi diferentele fundamentale, apoi sunt tot felul de nuante, cu regimul mixt, regimul nerezidential. Cine nu reuseste sa se incadreze, sau crede ca are o problema mai deosebita, ne scrie un e-mail, ne descrie toata povestea, noi vom analiza si vom raspunde„,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, seful Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo.

O alta categorie de timisoreni platitori de taxe s-au trezit ca trebuie sa vina la Directia Fiscala cu extras de Carte Funciara.

Persoanele juridice care detin in proprietate cladiri utilizate in regim rezidential trebuie sa prezinte dovada ca acea cladire e folosita in regim rezidential. Dovada este ori cartea funciara in care este inscris acest regim, ori autorizatia de construire din care rezulta regimul pentru care a fost autorizata acea cladire. Aceasta categorie se regaseste in comunicatul din 8 ianuarie, pe care l-am pus pe site, in care spunem care sunt persoanele care trebuie sa depuna declaratii. Ca sunt ele fizice sau juridice, si spunem si in ce situatii. Dupa care, avem un alt comunicat in care spunem ce documente trebuie sa ataseze la declaratie. Si, atunci te duci si vezi in ce categorie te incadrezi si ce trebuie sa declari si spune si ce document trebuie sa depui. Si acolo gasiti certificatul acesta, autorizatia de construire sau cartea funciara din care rezulta ca este inregistrat ca si folosinta pentru locuire acel imobil… Doar persoanele juridice care folosesc cladirile in scop rezidential, nu toata lumea. Astia sunt de regula dezvoltatorii imobiliari sau firmele care au locuinte de serviciu„, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro, seful Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo.

Timisorenii care au achitat taxele pentru acest an, inaintea sosirii normelor de la minister ar putea fi chemati sa achite diferentele.

Daca sunt modificari pe norme, care afecteaza, evident ca tuturor acelor persoane le vom comunica in scris. Le trimitem decizii de impunere sau despre ce este vorba. Deocamdata nu am constatat ca se poate intampla ceva de acest gen. Daca mai e ceva de plata o sa comunicam, daca e ceva de luat, nu e asa de urgent. Poate unii au platit pe un semestru si se poate acoperi din obligatiile viitoare.” a completat pentru opiniatimisoarei.ro, seful Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. M-am uitat cu atentie la inscrisurile din foaia din fotografie. Pe cuvantul meu ca am fost la scoala si chiar am reusit sa fiu apreciat la invatatura, dar ce vrea acea foie sa explice eu nu pot sa inteleg. Nu inteleg ce indicatii sunt alea scrise acolo. Si nu inteleg la ce trebuie folosite indicatiile. Eu cred ca astia de la Directia fiscala a municipiului Timisoara sunt bolnavi psihic si complet alienati mintal. Imi imaginez ca cel (sau cei) care au scris pe foaie au vrut sa clarifice ceva. Nu le-a iesit. Apoi mai sunt cei care verifica ce au scris primii. Nici aia nu au sesizat aberatiile. Si uite-asa ajungem noi, cetatenii platitori, in fata unor astfel de „indicatii” si ne uitam ca oile fara sa intelegem noima lor. Si cand imi amintesc ca sef la astia este bodo, atunci chiar ma umfla rasul. Cum poate sa functioneze directia lui bodo in halul asta fara ca sa-l traga cineva la raspundere. Si asta de ani de zile. Incredibil. Pe astia nu-i mai face nimeni bine.

  2. Poate te supraapreciezi ? 🙂
    Cred ca vor sa stie cui vor da amenzi daca nu isi renoveaza cladirea: persoana, firma sau ambele.

  3. bodo si compania ….sunt platiti ? lunar?…sau au ramas fara medicamente de au scos o asemenea ..TIMPENIE

  4. Nu Bodo a inventat Codul Fiscal…ca nu-l duce capul pana acolo…l-au inventat altii mai destepti cica…probleme lui BODO este ca el habar nu are ce zice legea si atunci interpreteaza cum crede el ca ar fi bine (pt el ) sa-si poata lua in continuare salariul si stimulentele in jur de vreo 6500 RON…iar cei care-i tin isonul si-l ling,ca sa-si pastreze si ei scaunul caldut sant destul de idioti si lasi ca sa nu-l contrazica ,chiar daca unii au inteles despre ce este vorba in noul cod fiscal…si uite asa,timisorenii de buna credinta,sant pusi pe drumuri si la cozi interminabile,prostiti si mintiti in fata…si legea zice ca functionarul public trebuie sa fie in slujba cetateanului…asa ca de pierdut avem doar noi,pana se prind ei despre ce este vorba in noul cod fiscal…