Ne batem joc de ce avem! Altii construiesc acum turnuri medievale sa atraga turistii, noi, la doi pasi de Timisoara, lasam un simbol incarcat de istorie sa se prabuseasca! FOTO!

TIMISOARA. La 50 de kilometri de Timisoara dainuie, inca, un turn de aparare, aflat printre ultimele bastioane medievaled in zona,  ce sta sa se prabuseasca. Cula de la Deta, caci despre ea este vorba, se afla intre localitatile Deta si Banloc, la marginea drumului.

Oamenii care trec pe aici, localnici sau calatori, ii arunca, poate, o privire, ofteaza si apoi… isi vad de drum, unii, poate, gandindu-se ca in alte locuri o asemenea constructie atrage turistii cu miile.  Autoritatile o ignora total.

Construita in timpul ocupatiei otomane, Cula de la Deta a ajuns sa strajuiasca intrarea pe vechiul domeniu Karátsonyi, ulterior devenit Domeniul Regal Banloc, si avea rol de aparare. De altfel, aceste turnuri cunoscute in Banat drept Cule au fost construite tocmai pentru ca, de la inaltime, strajerii sa vada din vreme si sa anunte pericolele ce ar putea ameninta asezarile.

Revenind la Cula de la Deta, aceasta s-a degradat foarte tare in urma cutremurului din anul 1991. Pe peretii exteriori au aparut crapaturi uriase, in ciuda carora turnul inca rezista, dar care peste ani vor transforma constructia intr-un morman de moloz.

Sursa foto: Facebook

Si la Ciacova, in Timis, exista o astfel de Cula turceasca, asa cum ii spun localnicii, care, la randu-i, a avut teribil de suferit in urma aceluiasi cutremur din anul 1991, insa aceasta, cu eforturi financiare deosebite a fost reparata si chiar iluminata arhitectural. Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Timis isi doreste sa puna in evidenta acest obiectiv turistic si chiar sa il includa intr-un circuit turistic. Insa, totul este la nivel de intentie, deocamdata.

Legende de demult sustin ca de sub Cula de la Ciacova pornea un tunel subteran care lega locul de Varset.

cula-ciacova1

In timp ce in Timis, cele doua Cule par sa fie lasate de izbeliste, iata ca in judetul vecin, in Caras-Severin, mai exact la Caransebes, acolo unde nu exista un astfel de turn, administratia locala s-a apucat sa construiasca o replica a unuia pentru a pune in valoare ceea ce era candva Cetatea Caransebesului.

Turnul va redefini Cetatea Caransebesului, atestata documentar in anul 1289. Va fi un simbol al orasului nostru si va purta un steag tricolor arborat la inaltime ca un simbol al Cetatii„, a declarat Gheorghe Stefan, directorul Serviciului Public de Intertinere si Reparatii Caransebes.

turn-caransebes

Turnul care, deocamdata, se afla in constructie, se va ridica semet pe drumul ce duce spre Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Nici nu stiu de ce te miri, important pt. el si pt. cativa apropiati este sa mai prinda un mandat.
    Sa tot fi primar si sa-ti bati capul cum sa te mentii in functie o perioada cat mai lunga, sa primesti si pensie si salariu iar pt. comunitate ceva pe ici pe colo un trotuar, un wc pe centru nici ala functional dar nimic consistent.
    Castelul l-a dat la mitropolie, apa si canalizarea a dat-o la aquatim, drumul partosului l-a facut CJ Timis. ………………….

  2. Despre Cula din Ciacova pot sa va spun ca din frageda copilarie (prin anii 1940-1950} cula era un rezervor imens de apa potabila pentru populatie.Iar la poalele ei era un strand cu un bazin de inot de toata frumusetea.Erau cabine cu vestiare un teren de volei,o popicarie si un restaurant gradina.Dar toate s-au distrus intre timp.se vede ca toti comunistii ce au condus aceasta localitatea nu aveu bunul gust al civilizatiei.Sa ai un strand dotat pentru destinderea sufletelor din comuna.si culmea nici dupa 1989 nu s-a gasit vreun om vrednic sa se ingrijeasca de asta.Comuna avea si un stadion si un teren de tenis .acum cica are o sala de sport ? Halal de vorba acea ca Banatu-i fruncea ! Asa ca D-le Primar faceti ceva cu problema asta macar copii de azi ar avea unde sa invete sa inoate ca Timisul mort e plin de stufaris si saracii s-ar mai scalda dar nu au unde !