Muzica pe luna, pentru elevi la Timisoara! La Colegiul CD Loga se asculta jazz, muzica clasica sau medievala

TIMISOARA. Intitulat “Muzica pe luna” ,proiectul celor de la Colegiul National C.D.Loga vrea sa-i faca pe elevi sa indrageasca arta, sa le ofere ocazia sa asculte muzica buna si sa o inteleaga. Nu doar muzica este insa in vizorul organizatorilor.

La Colegiul National C.D.Loga un profesor sufletist – artist vizual totodata – vrea sa faca ceva ce se intalneste mai rar in sistemul de invatamant romanesc. Vrea sa faca mai mult decat i se cere prin fisa postului. Si pune in acest “mai mult”pasiune, tenacitate si …. fantezie.

Dupa atelierul “Logart” si Galeria “Logart”, intr-o scoala care nu are ca principala specializare  arta, elevii au inceput sa-i prinda gustul. Cativa dintre ei creeaza schite si desene care ar putea rivaliza, oricand, cu cele ale elevilor de la o scoala de Arte Plastice. Iar pentru ca pictura face casa buna cu muzica, profesorul Sorin Scurtulescu s-a gandit ca ar putea face si mai mult. Asa s-a nascut proiectul “Muzica pe luna” Chiar daca titlul trimite, initial, cu gandul la muzica din cosmos, el reprezinta, de fapt, un joc de cuvinte.

Concret, timp de o luna, zilnic, in fiecare pauza, elevii de la C.D. Loga vor avea ocazia sa asculte muzica unui compozitor sau grup de muzicieni, mai putin cunoscuti in mediul liceal. In masura in care acest lucru este posibil, pentru ca proiectul se desfasoara fara bani investiti in el, muzicienii vor fi invitati sa sustina recitaluri in fata elevilor.

Primul astfel de concert s-a desfasurat in 23 ianuarie, pe un coridor de la ultimul etaj al liceului, acolo unde zeci de elevi au ascultat, cu incantare, muzica veche, interpretata la lauta de Nicolae Szekely, unul dintre putinii muzicieni din Romania care stapaneste un astfel de instrument. Pe pereti, fotografii realizate de fiica artistului, care studiaza pentru masterat.

“De aceasta data se intrepatrund expozitia cu proiectul secund si, din 23 ianuarie si pana in 22 februarie, de la ora 8 dimineata si pana la sfarsitul cursurilor se poate auzi, in fiecare pauza, muzica lui Nicolae Szekely, muzica la lauta. Sunt doar aproximativ cinci instrumentisti, in Romania, care stapanesc acest instrument, este un instrument vechi, din 1400, care este stapanit doar de specialisti.” spune initiatorul acestui proiect, Sorin Scurtulescu.

Ideea i-a venit cand a vazut ca elevii si-ar fi dorit sa asculte colinde, in pauza.

“Am terminat Liceul de Arte Plastice, in 1997 si, de atunci, s-au schimbat multe. In perioada respectiva am incercat noi sa facem un radio sau sa punem muzica de diverse feluri, pe coridor. Probabil ca de acolo a fost samburele. Multe licee , inclusiv C.D. Loga isi doreau ca ,de sarbatori ,sa puna, de exemplu, colinde. Ne-a venit ideea sa facem ceva mai organizat si sa lansam, cu acordul cantaretului sau a grupului , muzicieni mai putin cunoscuti in mediul liceal si sa cream o cultura muzicala, cat si una vizuala, cu ajutorul galeriei de arte vizuale, cat si cu ajutorul catedrei de muzica si a muzicii … pe coridor.” a adaugat Sorin Scurtulescu.

Cat despre genul de muzica pe care il vor asculta elevii, sugestiile din partea acestora sunt bine venite. Cu o exceptie: muzica sa nu fie din categoria celei comerciale, intens promovata de posturile de radio sau TV. Asadar, elevii vor asculta jazz, muzica clasica, renascentista, medievala sau chiar psalmica. Pentru ca totul sa se desfasoare cat mai bine, organizatorii vor sa colaboreze cu Liceul de Muzica, cu Filarmonica Banatul si ii asteapta pe tinerii muzicieni, mai putin cunoscuti, sa le fie oaspeti si protagonisti ai micilor concerte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.