Muzica, dans, teatru si o parada a costumelor nemtesti. Zilele Culturale ale Germanilor din Banat, la Timisoara

TIMISOARA. Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB) organizeaza a 16-a editie a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat in perioada 2-4 iunie a.c. in Timisoara – in acest an sub motto-ul: “Impreuna in Capitala Europeana a Culturii”.

CITESTE SI: Se intoarce autobuzul cu etaj al Flight Festival. Descopera Timisoara si povestile ei in plimbari pline de surprize, ziua si noaptea. Vezi programul 

In program sunt prevazute conferinte, concerte, expozitii, spectacole de teatru si de dans.

In 2 iunie sunt planificate printre altele, in premiera, in Timisoara expozitiile “Istoria cotidiana a germanilor din Banat in secolul al XX-lea” si “Ulmer Schachtel” (Germania), ambarcatiunea cu care stramosii colonistilor germani au venit pe Dunare, expozitia “Pictori germani banateni” la Muzeul National de Arta Timisoara, cat si momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul si svabii banateni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timisoara.

In 3 iunie vor avea loc mai multe evenimente pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a FDGB E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timisoara, decernarea Premiului “Stefan Jäger” catre Oana Eremie si un intermezzo muzical, cat si un program cultural la Muzeul Satului Banatean si Balul participantilor.

In 4 iunie va fi celebrata la Domul Sf. Gheorghe Liturghia pontificala de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timisoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Dr. Franz Metz (orga), corul “Exultate” al Domului si de Fanfara Svabilor Banateni din Augsburg (Germania). In dupa-amiaza aceleiasi zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolica un concert cu Dr. Franz Metz (orga) si Franz Tröster (trompeta).

Alte evenimente prevazute in 4 iunie sunt parada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul “Crucificare”, spectacole de muzica si de dans in Piata Victoriei. Programul cultural se va incheia cu piesa de teatru “Leonce si Leone” de Georg Büchner la Teatrul German de Stat (TGST).

Numerosi oaspeti din tara si strainatate sunt invitati si la aceasta editie a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat printre care: viceprim-ministrul si ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, primarul orasului Ulm (Germania), Gunter Czisch, reprezentanti ai autoritatilor locale, reprezentanti ai Forumului, reprezentanti ai comunitatilor din orasele natale (Germania), germani banateni din Romania, Germania, Austria, Ungaria si Brazilia cat si ansambluri de dans, fanfare si grupuri in costume traditionale din tara si strainatate.

Intregul program poate fi consultat AICI!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. bayern dortmund steaua dinamo spune:

  pe când niște festivități ale democraților români din germania? e voie? se poate? sau măcar în ungaria. că de festivitățile altora la noi suntem sătui. dar măcar e friț fericit. și hunor. austriecii mai lipsesc cu festivități autohtone

 2. Adi spune:

  @bayern dortmund steaua dinamo ce cauti tu exista deja. Cauta pe youtube: Balci de balci la Piscani, Arges

 3. Mihai spune:

  @bayern dortmund steaua dinamo
  cel putin in Germania exista de mult „zilele Romaniei”. In multe orase. Odata am trecut prin Nürnberg si in piata din fata „museului german” era festival al romanilor. Cu tribune, cu tarabe, cu standuri cu material informativ. Inclusiv steaguri tricolore acolo. Nzu deranjau pe nimeni. Se canta muzica olteneasca pe scena, Prezentatorul vorbea romaneste in microfoane, Cam mai tare decat la alte festivitrati, dar deh, asa e romanii. Urma ceva muzica si prezentare din alte zone romanesti. Cu programul afisat. Deci nemtii nu au problema cu alte nationalitati. Sunt reguli cum se face, ce sa se respecte, etc. Tot asa sunt multe festibvitati ale svabilor si ale sasilor din Romania, cu portul costumelor traditionale svabesti, care sunt cam altfel ca ale celor din Germania.
  Si alte natii au festivalurile lor in Germanbia. Nu apare nici un partid ca AUR acolo ca sa le dea in cap, sa salveze poporul neamt.
  Asa ca mai incet cu ideologia asta a romanilor ca noi lasam pe toti sa-si faca de cap in Romania si saracii romani sunt persecutati si descrimibnatiu prin alte tari.

 4. @bayern spune:

  Doare prostia sau te-ai obisnuit ca doar iti poarta companie de la nastere incoace.