Opinia Timisoarei

Cum arata OZN-ul de la Timisoara dupa lucrarile de reabilitare. Muzeul Apei, pregatit pentru TM2023. Foto si video

TIMISOARA. Devenita noul Muzeu al Apei de la Timisoara, vechea uzina de pe Calea Urseni si-a schimbat infatisarea si si va intra in circuitul turistic in anul Capitalei Culturale cand va fi unul dintre punctele de atractie  ale orasului.

CITESTE SI: Dispar insulele de vegetatie din apele raului Bega, la Timisoara. Operatiune de curatare pe canal. Foto 

In acest moment, lucrarile de reamenajare a intregului spatiu si de transformare in muzeu au ajuns la 90%, transmit reprezentantii Aquatim, care au asigurat finantarea pentru acest obiectiv.

Interventiile la Uzina de Apa de pe Calea Urseni s-au facut la toate cladirile existente, care au fost consolidate, iar spatiile interioare au fost amenajate pentru a fi puse in valoare instalatiile de tratare a apei sau pompele folosite in trecut pentru alimentarea retelei orasului.

A fost reabilitata si cladirea sub forma de farfurie zburatoare, care are un nou acoperis, insa si interiorul imobilului a fost zugravit complet, iar instalatiile revopsite. In afara cladirii au fost amenajate bazine decorative.

In parcul din jurul Uzinei a fost ridicata o cladire din beton si sticla, un pavilion de primire, ce serveste drept spatiu expozitional.

De asemenea, au fost amenajate aleile din parcul vechii Uzine de Apa de la Urseni.

Muzeul este la fel de spectaculos si pe timpul noptii.

Va reamintim, amenajarea Muzeului Apei este realizata de o asociere formata din Constructim – V&G Herneacova SRL – Art Construct SRL si a fost adjudecata pentru aproximativ 1,6 milioane de euro.

Uzina de la Urseni a fost construita intre anii 1911 si 1912 si data in folosinta doi ani mai tarziu, in prezent fiind scoasa din functiune.

Principala cladire, care aduce cu o farfurie zburatoare, monument de arhitectura industriala, a fost construita de faimosul arhitect Székely László si adapostea sistemul de forare. Un alt imobil era folosit pentru filtrarea apei potabile, iar in cea de-a treia cladire se gaseau pompele cu ajutorul carora apa era distribuita in reteaua orasului.

Primele evenimente in noul spatiu expozitional

In weekend-ul trecut a avut loc un prim eveniment. Aici au fost inaugurate doua expozitii dedicate stilului Art Nouveau, gratie unui parteneriat intre Institutul National al Patrimoniului si Aquatim si proiectului cu finantare europeana, ARTNOUVEAU2 – ce-si propune consolidarea identitatii culturale a regiunii Dunarii prin promovarea patrimoniului comun Art Nouveau.

Alaturarea expozitiei „Manifestari ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, pregatita de Institutul National al Patrimoniului din Romania, cu expozitia „Fata |ne|obisnuita a Art Nouveau”, realizata de Institutul pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Serbia, aduce in prim plan binecunoscutul curent artistic si elementele sale reprezentative, manifestate pe teritoriul celor doua tari. Ambele expozitii pot fi vazute la uzina veche de apa, pe Calea Urseni nr. 26, in perioada 10 septembrie – 12 noiembrie a.c..
Programul de vizitare este sambata, intre orele 12 si 17. Accesul publicului este gratuit.

Foto: Constantin Duma

Exit mobile version