Noutati :

‘Muncitorii romani, batjocoriti in tara lor’. Angajatii Nestle Timisoara ies in strada, furiosi ca nu primesc lefurile compensatorii pe care le asteptau de la patroni, dupa ce acestia au anuntat inchiderea fabricii

17 martie, 2019 - 12:36 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
7

TIMISOARA. ‘Nu vrem sa fim discriminati si calcati in picioare in tara noastra‘. Asta spun angajatii Nestle care vor protesta, incepand de luni, 18 martie, de la ora 15.00, la poarta fabricii din Timisoara. Aceasta dupa ce in 11 ianuarie, patronatul elvetian anunta inchiderea unitatii de productie de la Timisoara, aproape 400 de oameni trebuind sa-si caute alte locuri de munca.

Cum inca demersurile pentru inchiderea fabricii nu au fost finalizate, salariatii sunt convinsi ca nu vor primi pachetele compensatorii pe care le asteptau, iar de aceea vor protesta in strada, in fata unitatii din zona Freidorf.

Iata ce transmit sindicalistii de la Nestle!

In semn de nemultumire fata de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, dupa ce patronatul a anuntat inchiderea fabricii din Romania, actiunile de protest ale angajatilor au inceput. De saptamana trecuta cu totii poarta o banderola in semn de protest. De luni, 18.03.2019, ora 15,00 protestele incep in afara fabricii din Timisoara. Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat ca romanii sunt muncitori de mana a doua, in conditiile in care dupa inchiderea unor unitati similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu varsta de peste 55 de ani s-a mai adaugat o pensie viagera reprezentand 80% din salariul brut. De ce muncitorii romani sa fie discriminati, iar oferta primita sa reprezinte max. 13 salarii pentru angajatii cu peste 20 de ani vechime in fabrica? Pentru muncitorii din fabrica Nestle Timisoara, oferta avansata de patronat este de maximum 13 salarii compensatorii, in cazul persoanelor cu o vechime de peste 20 de ani. Este o bataie de joc la adresa muncitorului roman, un santaj practicat de o multinationala care ne trateaza ca pe sclavi, in comparatie cu angajatii ei din Occident. Motivatia pentru oferta facuta de conducerea Nestle cum ca suntem in Romania, si nu se pot acorda salarii compensatorii ca in Occident, este o bataie de joc.
In fata acestei atitudini sfidatoare, sindicatul Nestle va demara incepand de luni actiuni de protest in fata fabricii din Timisoara. Situatia angajatilor Nestle Timisoara, dar si comportamentul reprezentantilor concernului elevetian in Romania, au fost aduse la cunostinta Uniunii Internationale a lucratorilor din Alimentatie, Agricultura, Hoteluri, Restaurante, Catering si Tutun, (IUF), organizatie internationala la care FSIA – SINDALIMENTA este membra, care a decis sa sprijine miscarile de protest ale muncitorilor romani. De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE intrunirea de urgenta a Comitetului European de Intreprindere (EWC), la care a participat si vicepresedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerintele angajatilor Nestle au fost prezentate la GENEVA.
FSIA-SINDALIMENTA a solicitat IUF, adoptarea unei masuri generale, in situatia inchiderii definitive a unor companii, care sa permita acordarea angajatilor de drepturi sociale egale, indiferent de tara europeana in care a aceasta a functionat.
O mare parte a celor prezentate s-au dorit a fi discutate si cu Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, dar dezinteresul manifestat de catre acesta, lasa de dorit. Federatia i-a solicitat din data de 04.03.2019 o intalnire neonorata nici pana in prezent, lucru care poate spune foarte multe despre modul in care institutiile statului protejeaza angajatul roman, incurajand astfel migratia fortei de munca.
In acest fel, facem apel la GUVERNUL Romaniei, inclusiv la toate fortele politice parlamentare sa actioneze in regim de urgent pentru modificarea Legii Dialogului Social, Legea nr. 62/2011, republicata.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara – Sindalimenta, a implementat un proiect pe fonduri europene, care vine cu propuneri pertinente, rezultate din activitatea reala, cu privire la modificarea legii amintite. Proiectul va fi depus atat la conducerile partidelor politice, ale grupurilor parlamentare, Guvern etc.

MUNCITORII ROMANI TREBUIE PROTEJATI ! IN ACEST FEL VOM REUSI SA SALVAM FORTA DE MUNCA DIN ROMANIA SI SA OBTIMEM TRAIUL DECENT PE CARE NI-L DORIM DE PESTE 25 DE ANI!„, transmit reprezentantii sindicatului care organizeaza mitingul de protest de la Nestle.

Acestia sustin ca li se va alatura si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicalelor din Industria Alimentara.

Va reamintim, in luna ianuarie patronatul Nestle anunta inchiderea fabricii de la Timisoara, ceea ce inseamna ca 388 de muncitori vor trebui sa-si gaseasca alte locuri de munca.  Acest lucru nu se va intampla insa imediat, iar produsele brand-ului vor mai fi produse in Banat pana la sfarsitul lunii mai.

Fabrica Nestle de la Timisoara are o productie anuala de peste 10.000 tone de dulciuri si cafea. Compania a intrat pe piata din Romania in 1995, iar cinci ani mai tarziu a cumparat fabrica de la Timisoara. In acest moment Nestle are 900 de angajati in Bucuresti si la Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Care instituții? Avem asa ceva in Romania?

 2. Daca votati cpmunisti de 30 de ani, e vina voastra, nu a altora 😉 D-aia Mercedes, BMW, Honda, Toyota au fabrici in Ungaria, c-aia au autostrazi, intelegeti. Traiasca psd ca ne da m*ie de la revolutie si ne place. Popor de retardati pomanagii.

  • De a lungul anilor intro astfel de luare de atitudine au fost implicate toate partidele.
   Nu ne vindem tara dar …. daca se poate, sa profitam din belsug de ea!

 3. Ok, se închide fabrica, dar ce spune Codul muncii și contractul colectiv de munca + norme europene? Sunt cerințele minimale care, in teorie, ar trebui respectate. Șomajul, Itm-ul ce spun?

 4. Pai noi credeam ca suntem tratati la fel cu angajatii din vestul europei???? Mare greseala. : ) Investitorii occidentali nu au venit in Romania ca sa gaseasca acelasi tip de angajati ca si la ei. Aici erau diversi sclavi care sa munceasca pentru profitul lor in conditii de Romania, nu de Germania … : ) Hai pa … : )

  • Domnul HT a zis clar ca putem avea idei dar sa le validam de Europa Democratica, nu cum vrem noi. Acolo unde „democratiile sunt consolidate” exista alte drepturi!

 5. In Romania oricine castiga sub 6000 lei net (in mana) este un sclav ratat! In Germania un spalator de bude castiga 1200-1300 Euro lunar in mana…in Romania unul care castiga 3000 lei net e mandru si considera ca a reusit in viata. Natie de idioti! Astia nu de ce protesteaza, au semnat niste contracte pe care in mod sigur nici nu le-au citit. Ciudat ca atunci cand luau probabil 1500 lei lunar nu se considerau sclavi, acum s-au trezit si ei ca sunt discriminati.