Multumesc fiecaruia dintre voi pentru atitudine si energie! Bilantul si indemnurile medicului erou Virgil Musta, care a vindecat de coronavirus peste 500 de oameni la Timisoara

TIMISOARA. Au trecut 3 luni de cand medicii au inceput sa lupte la Timisoara cu noul coronavirus, perioada in care acestia au facut minuni si au salvat sute de vieti. Medicul Virgil Musta, sufletul echipei care a vindecat oamenii internati la Spitalul de Boli Infectioase a facut un bilant al pandemiei si atrage atentia, inca o data, ca virusul nu a disparut.

CITESTE SI: Un singur nou infectat cu coronavirus la Timisoara. Numarul cazurilor noi in Romania, in scadere 

In Timis, de la inceputul pandemiei si pana azi au fost confirmati 506 oameni cu COVID 19, dintre care 53 si-au pierdut viata. La finalul acestei saptamani, conform celor spuse de doctorul Musta, la Spitalul de Boli Infectioase mai sunt internati 18 oameni, insa niciunul la Terapie Intensiva.

Medicul timisorean a tinut sa le multumeasca romanilor, dar si sa le transmita ca, desi pandemia este pe o curba descendenta si in tara noastra, pericolul nu a trecut.

Au fost 3 luni de zile, în care întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaționale, politici și organisme naționale și până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi. Toate acestea vor redefini „normalitatea” spre care încercăm să ne întoarcem acum, depinde de noi (organisme internaționale, naționale și indivizi) modul în care reușim să învățăm din această experiență și să includem în noul “normal” tot ceea ce ne poate ajuta să prevenim fie apariția, fie cel puțin explozia și impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai apărea.
Pentru a ajuta în acest sens, mi-am propus să fac un scurt bilanț al acestei perioade care părea că nu se mai termină, dar înainte, aș dori să precizez încă de la început faptul că virusul nu a dispărut și că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă!
Vă mulțumesc fiecăruia, pentru că eu sunt convins că principalul motiv pentru care la noi pandemia a rămas sub control este atitudinea extrem de responsabilă de care ați dat dovadă majoritatea dintre voi. Altfel, am fi avut mult mai multe victime, oricât ne-am fi străduit noi medicii, autoritățile și multe alte categorii profesionale care au participat direct la această luptă.
Și, ca sa fiu sincer, voi ați reprezentat un imbold extraordinar în activitatea mea din toată această perioadă. Prin atitudinea și energia voastră m-ați ținut și mai motivat și mai determinat„, a scris doctorul Virgil Musta pe pagina de Facebook City Doctors.

Doctorul Virgil Musta a tinut sa aminteasca faptul ca cei care si-au pierdut viata au avut cel putin o boala asociata si le transmite timisorenilor ca fiecare trebuie sa aiba grija de el in viitor.

Iar ca să fiu mai concret, statistica în clinica noastră din Timișoara arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate.
În România, vărsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări.
Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane.
Această situație de la noi se datorează mai multor factori, eu menționez aici în primul rând lipsa programelor reale personalizate de prevenție a apariției acestor boli, precum și educația pentru sănătate deficitară.
Ce înseamnă educație pentru sănătate? În mare, toată lumea știe, dar puțini aplică: alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali.
Ar mai fi multe de spus, dar pentru că deja este un text prea lung, ar fi important să rețineți deocamdată cel puțin măsurile de mai sus, pe care să le conștientizați la nivel personal și să le faceți parte integrantă din viața de zi cu zi, a voastră și a familiei. O să revin și pe tema programelor de prevenție.
Un alt aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă, de care spuneam mai sus a bolilor pe care deja știm că le avem, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigațiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus.
Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem și protejarea în continuare (cel puțin până la apariția unui vaccin sigur și eficient) de posibila infecție cu SARS-CoV-2, care nu va dispărea curând.„, a completat medicul Virgil Musta pe pagina de Facebook, City Doctors.

La nivel mondial s-au inregistrat peste 6 milioane de cazuri confirmate, dintre care 2,5 milioane de oameni s-au vindecat, aproape 370.000 asu murit, iar 3,1 milioane sun t cazuri active.

Va reamintim, in Romania sunt confirmate 19257 de cazuri, dintre care 13.256 de oameni vindecati. Din nefericire 1262 de oameni si-au pierdut viata din cauza coronavirusului. In Romania sunt inca 4739 de cazuri active.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca in 60 de zile-contrar declaratiilor oficiale va fi nasol de tot in Romania cu Covid-19 PENTRU CA NU SE TESTEAZA. Atunci se va termina si cu mitul videcatorilor !

  2. Mulțumim Gil!