Moscova a declarat razboi. Trupe ruse au inconjurat unitati militare ucrainene!

Tensiunile dintre Moscova si Kievul post-Ianukovici au explodat sambata, in momentul in care Rusia a dat unda verde unei interventii militare in Ucraina, sub motivatia protejarii intereselor proprii in tara vecina.

Evenimente ingrijoratoare au avut loc deja in Crimeea rusofona, care a fost izolata de restul Ucrainei de trupele dislocate pentru a securiza regiunea care gazduieste flota Rusiei de la Marea Neagra. Numeroase demonstratii pro-Moscova, dar si violente, au avut loc si in alte orase din estul Ucrainei, semn al unei ofensive pe toate planurile a Rusiei. In vreme ce Vladimir Putin a anuntat ca nu a luat inca o decizie finala privind interventia, SUA si NATO au cerut Rusiei sa detensioneze situatia si si-au anuntat sustinerea pentru integritatea si suveranitatea Ucrainei.

Amiralul Denis Berezovski, comandantul Fortelor Navale ucrainene, numit in fuinctie de Administratia proeuropeana de la Kiev, a anuntat duminica seara ca se supune ordinelor autoritatilor proruse din Crimeea, relateaza AFP.

Amiralul Denis Berezovski a facut acest anunt in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol.

Amiralul Berezovski a fost numit vineri la comanda Fortelor Navale ucrainene de catre presedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

Ucraina intentioneaza sa se apere de „agresiunea” militara rusa, dar va avea nevoie de sustinere din partea altor tari, afirma ambasadorul ucrainean la Natiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN.

Noua Administratie interimara proeuropeana de la Kiev anunta ca va cere ajutorul Statelor Unite si Marii Britanii pentru garantarea securitatii Ucrainei.

Ucraina a cerut trimiterea imediata a unei misiuni internationale pentru evaluarea situatiei din Crimeea, precum si asistenta pentru protejarea obiectivelor nucleare.
Mitinguri pro-Kiev au fost organizate in mai multe orase ucrainene si multi ucraineni s-au prezentat la birourile de recrutare pentru a participa la o eventuala mobilizare.

Un miting a avut loc si la Moscova, unde zeci de mii de oameni, unii dintre ei imbracati in uniforme din Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, au manifestat pentru sustinerea Rusiei si a actiunilor Rusiei in Ucraina.

Tot la Moscova au iesit in strada, mult mai putini, si manifestanti impotriva actiunii Rusiei. Ei au fost rapid ridicati de fortele de ordine.

Ucraina si-a inchis spatiul aerian pentru avioanele militare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...