Mormantul unui copil din secolul al III-lea, reconstituit in mansarda Bastionului Theresia din Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii care vor trece pragul Muzeului National al Banatului din Timisoara vor putea vedea reconstituirea interiorului unui mormant din secolul al III-lea.

CITESTE SI: Mii de oameni raman fara caldura si apa calda la Timisoara. Lista strazilor afectate de interventia Colterm 

Este vorba despre locul in care isi doarme somnul de veci un copil, mormant ce a fost descoperit la Orsova.

Interiorul acestuia a fost reconstituit si prezentat publicului la Timisoara in cadrul expozitiei „Zeii tangibili. Gemele si Cameele Antice intre Utilitate si Estetica”.

Mormantul gnostic descoperit la Dierna (Orsova) este compus dintr-un sarcofag de caramida in care au fost asezate patru ulcioare si un sicriu din plumb. In interiorul acestuia se gasea scheletul unui copilul ce purta doua pandantive din aur (in unul a fost refolosita o moneda republicana, in celalalt a fost montata o gema din carneol cu imaginea zeului Sol in quadriga) si o foita de aur impaturita. Amuleta (foita din aur) contine un text menit sa protejeze decedatul in calatoria spre lumea de dincolo. Mormantul dateaza din sec. 3 AD… in locul scheletului s-a folosit o sculptura din fir de cupru realizata de Ioan Oprescu, restaurator #mnab„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...