Noutati :

Morga mobila pentru decedatii cu COVID, instalata la Timisoara. Poate adaposti pana la 52 de persoane, in conditii civilizate. Foto si video

13 decembrie, 2020 - 11:20 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
3

TIMISOARA. Pacientii infectati cu coronavirus, decedati in Spitalul Victor Babes din Timisoara, vor fi depusi intr-o autospeciala pentru pastrare temporara si transport in regim frigorific, apartinand Departamentului pentru Situatii de Urgenta, incepand de luni.

‘Morga mobila’ a fost amplasata in curtea unitatii sanitare, accesul in zona urmand a fi restrictionat. Autospeciala a ajuns la Timisoara sambata seara, fiind transferata in urma unei solicitari transmise Directiei de Sanatate Publica si Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Morga spitalului nostru este de capacitate mica. Potrivit normelor in vigoare, a trebuit sa organizam fluxuri separate pentru pacientii non COVID decedati si pentru cei care au murit din cauza infectiei cu SARS-CoV 2. Practic, din cauza reorganizarii mai avem doar 4 locuri. Luna trecuta, din cauza numarul ridicat de pacienti COVID 19 decedati, am fost nevoiti sa apelam la o solutie temporara. Acum, insa, am reusit sa transferam la Timisoara unitatea mobila ce apartine DSU. Camionul frigo este destinat exclusiv depozitarii in conditii civilizate a pacientilor care au pierdut lupta cu noul coronavirus pana cand vor fi incredintati familiilor, conform procedurilor”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Autospeciala poate adaposti, in total, 52 de persoane decedate, dintre care 10 supraponderale. Instalatia de climatizare de la bord permite obtinerea unei temperaturi de pana la -40 de grade Celsius.

Pentru a veni in sprijinul personalului medical care se afla in prima linie in lupta cu noul coronavirus si pentru a asigura conditiile necesare de lucru, Centrul Judetean pentru Coordonare si Conducere a Interventiei Timis (CJCCI Timis), la cererea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Victor Babes” din Timisoara, a solicitat Departamentului pentru Situatii de Urgenta dislocarea unei autospeciale pentru pastrare temporara si transport in regim frigorific (morga mobila) care va deservi spitalul din Timisoara. Autospeciala va fi operationalizata in cel mai scurt timp de catre personalul spitalului, cu sprijin tehnic de specialitate si personal din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Banat” al judetului Timis”, spune col. ing. Lucian Vasile Mihoc, Inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat al judetului Timis.

In cursul zilei de duminica va fi stabilita o procedura clara prin care sa se realizeze identificarea pacientilor decedati de catre apartinatori, in conditii civilizate si de respect fata de memoria celor care s-au stins.
Accesul in zona in care este amplasata autospeciala pentru pastrare temporara in regim frigorific este permis doar rudelor pacientilor decedati si firmelor de pompe funebre.

Va reamintim, mai multe saptamani, la Timisoara, un camion frigorific impropriu amplasat la Stadionul CFR adapostea persoanele decedate infectate cu SARS CoV 2 pana la preluarea de catre familii, intrucat morga spitalului era depasita.  Situatia a nascut vii reactii in sanul opiniei publice.
Contractul cu firma care a pus la dispozitie solutia provizorie a fost reziliat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. „…in conditii civilizate” :)) cred ca asta conteaza prea putin dupa ce mori.

    • Cand esti mort nu stii ca esti mort, doar cei din jur sufera. La fel si cand esti prost, dar asta n-are legatura cu discutia de acum. Masura este luata pentru apartinatori; nu au fost putini cei care au avut parte de socuri si nevoie de tratament dupa ce si-au vazut rudele tratate post-mortem in conditii de pandemie. Credeti ca stivuirea mortilor pe coridoarele mai putin umblate „ca doar sunt morti, nu le mai pasa” are mai multa demnitate si respect pentru oameni? Eu ma bucur ca la Timisoara s-a putut gasi o solutie decenta, nu una stil „las’ ca merge”.

      • 100% de acord cu tine. Dar asta nu e subiect de stire. Nu ne laudam cu asta, cand facem lucruri care trebuiau facute. Ciocu’ mic si pasu’ mare. Facem stire din compasiunea obligatorie pe care trebuie sa o avem pentru rudele decedatilor? Facem stire cand donam sange, sau bani pentru un bolnav de cancer, sau cand ajutam o familie cu probleme? E exact ca si cei care merg la curve si dupa aia donează bisericii bani ca să-i spele de pacate. Mai grețos nu se poate. Faceti ce trebuie facut si tineti-va gura închisă. Tara de ipocriți si perversi, asta începem sa devenim.