Monumentul de 200.000 de euro de la marginea Timisoarei inca inghite bani din bugetul orasului. Cine isi bate joc de investitie? FOTO!

TIMISOARA. Monumentul Rezistentei Anticomuniste de langa Gradina Zoologica a fost renovat recent cu peste 200.000 de euro. Din bugetul orasului s-au dus deja peste 145.000 de euro, in trei transe, urmand ca alesii locali sa mai aloce acum al patrulea rand de bani: aproape 25.000 de euro.

Intre timp, movila de pamant care a fost reamenajata cu peste 200.000 de euro arata dezolant. Dupa ce au tuns ultima oara iarba, muncitorii nu s-au mai sinchisit s-o adune de pe jos, asa ca s-a uscat exact in locul unde a picat din utilaj. Cine isi bate joc de investitie?

Potrivit proiectului de hotarare prin care se mai aloca acum 108.000 de lei catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania – filiala Timis pentru „achitarea sumelor restante catre executantii lucrarilor de constructii la Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat”, banii trebuie alocati din bugetul local pentru ca „receptia finala si preluarea acestui obiectiv de catre Primaria Timisoara nu se poate realiza fara a se plati executantilor – Elba si Saiftim – sumele restante”. Asadar, monumentul este acum in grija asociatiei, urmand ca dupa receptie sa intre in administrarea Primariei Timisoara.

Locul „de reculegere si comemorare a victimelor comunismului”, refacut, a fost inaugurat chiar de Ziua Timisoarei, cand primarul Nicolae Robu si-a facut aparitia cu masinutele electrice turistice cumparate recent de municipalitate.

CITESTE SIEroii rezistentei anticomuniste din Banat, cinstiti de Ziua Timisoarei, la Padurea Verde. Monumentul inchinat lor a fost renovat

Camere video, sistem de irigatii, placi din beton si granit, dar  si un gard de 45.000 de euro

Monumentul a fost amenajat in perioada anilor 1998 – 2000 prin sponsorizari si cu contributia autoritatilor locale.

Artizanul acestuia, arhitectul Serban Sturdza, a intocmit un proiect pentru renovarea movilei de pamant, sustinand ca e nevoie de un gard, care sa-l protejeze de vandali, din placi de beton armat, iar placile memoriale sa fie din granit negru pe care sa fie inscrise: numele luptatorilor anticomunisti executati la Padurea Verde, ale celor ucisi in luptele cu Securitatea si numele celor care au pierit in inchisori, lagare ori in timpul deportarilor.

Zis si facut! Primaria a inceput sa dea bani, in ture. Potrivit devizului de lucrari, fondurile necesare pentru finalizarea lucrarii erau de 581.180 de lei, cu TVA inclus. Asta inseamna aproape 129.000 de euro. Valoarea totala a renovarii este insa de 921.180 de lei, adica peste 200.000 de euro.

Doar gardul format din niste tepuse metalice a costat aproape 45.000 de euro. In unele locuri este deja indoit. Peste 8.000 de euro a costat zidul de sprijin, trotuarul din beton si placile de beton au fost peste 20.000 de euro, movila de pamant ar fi fost inlocuita cu un taluz a carei umplutura a costat 5.500 de euro.

Potrivit proiectului facut pentru lucrare, acest taluz trebuia sustinut cu geocelule, costul acestei parti fiind de aproximativ 6.700 de euro. Monumentul are si sistem de iluminat, care a costat aproape 22.000 de euro.

Cele 43 de placi de granit ar fi fost 39.000 de euro, iar alte 2 placi de granit mari au costat 6.600 de euro. Beneficiarii proiectului, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, au considerat ca e necesara si o instalatie de irigare. Semanarea gazonului, achizitionarea si montarea instalatiei au costat peste 13.000 de euro.

Primaria Timisoara a investit in renovarea monumentului 640.000 de lei, fara sa punem la socoteala si cei 108.000 de lei pe care ii da acum.

In vara anului 2013, consilierii locali au mai alocat 33.000 de euro pentru renovarea monumentului, iar in decembrie 2012, Primaria Timisoara mai daduse 42.000 de euro. In februarie 2014, administratia Robu a mai dat aproape 68.000 de euro Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Acum a mai alocat 25.000 de euro. In total: peste 160.000 de euro!

CITESTE SI:

Eroii rezistentei anticomuniste din Banat, cinstiti de Ziua Timisoarei, la Padurea Verde. Monumentul inchinat lor a fost renovat

Renovari de 200.000 de euro pentru un monument de la marginea Timisoarei. Primaria da majoritatea banilor din bugetul local

Nicolae Robu investeste 100.000 de euro in monumentul Rezistentei Anticomuniste, de la marginea Timisoarei! Va avea camere video, sistem de irigatii si placi din beton si granit

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.