Noutati :

Monument in cinstea eroilor Timisoarei cazuti la Revolutia din Decembrie 1989, dezvelit la Memorialul Revolutiei

16 decembrie, 2014 - 08:57 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. In urma cu un sfert de veac, zeci de oameni si-au dat viata pentru libertatea unei tari intregi la Timisoara, in lupta cu regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu. Se implinesc exact 25 de ani de la Revolutia anticomunista din Timisoara, locul de unde a pornit flacara acesteia. In cinstea eroilor care au murit pentru libertate, marti, in fata Muzeului Memorialului Revolutiei, a fost dezvelit si sfintit un monument realizat cu sprijinul mai multor societati.

Prof. dr. Horia Ples, de la Neuromed, a facut toate demersurile necesare pentru ca materialele din care sculptorul Eugen Barzu a faurit opera de arta sa ajunga la timp la Timisoara.

„Memorialul Revolutiei trebuie sa fie un loc in care nu doar in decembrie ne amintim de cei care s-au jertfit in 1989. Impreuna cu doctorul Horia Ples am decis sa sprijinim acest muzeu, sa facem o galerie de arta, domnia sa a luat hotararea sa ajute la amenajarea acestui monument, pentru ca Timisoara inca nu are destule locuri in care 1989 sa fie prezent viu, sa fie prezent ca un fel de memento al faptului ca oamenii care atunci au indraznit sa se ridice impotriva unui regim nedrept, criminal si ateu au spus ca exista Dumnezeu si au strigat pentru libertate. Aceste valori care merg impreuna sunt valorile fundamentale pe care orice intelectual adevarat le are in vedere. Vreau sa-i multumesc domnului Traian Orban pentru ca a facut din acest muzeu Casa neuitarii noastre”, a spus profesorul Marcel Tolcea, prezent la dezvelirea monumentului.

Totodata, a avut loc si vernisajul expozitiei de fotogafii a artistului Mihai Botescu. Timisorenii sunt invitati sa admire si un album de fotografii in cadrul expozitiei „Timisoara, orasul libertatii romanesti”.

„<<Coloana Eroilor si Victimelor Revolutiei>> a fost realizata cu sprijinul Neuromed, al Primariei Timisoara, al Retim, al societatii Aquatim si al RATT. Monumentul este realizat din marmura de Ruschita, iar soclul este granit rosu din Africa, este un material deosebit, am considerat ca este necesar sa cinstim cei 25 de ani de la Revolutie. Sponsorii ne-au ajutat cu bani, cu transport, le multumim mult pentru implicare. Asteptam timisorenii sa viziteze muzeul”, ne-a spus Traian Orban, presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989. Sculptura a fost realizata de artistul plastic Eugen Barzu, lector al Facultatii de Arte din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...