Momentul in care va veni pe lume primul bebelus la noua Maternitate Bega din Timisoara. A inceput receptia. Cum se va face mutarea si ce se intampla cu vechea cladire. Foto

TIMISOARA. Au fost finalizate lucrarile la noua Maternitate Bega de langa Spitalul Judetean Timisoara. Urmeaza partea birocratica, de predare a constructiei catre beneficiar, si mutarea efectiva in noul spital  ridicat de catre Consiliul Judetean Timis cu bani europeni.

CITESTE SI: Tramvaiele galbene de la Bozankaya vin anul acesta la Timisoara. Compania va livra 17 garnituri 

”Avem noua maternitate, pe care am construit-o deja, ca putem vorbi la trecut, cladirea este construita, a inceput receptia. Mai sunt celelalte componente de dotare, echipamente care trebuie puse in functiune, facuta curatenie generala, de transportat pacientii, de transportat personalul medical, transbordat, de fapt, intre cele doua cladiri, cea veche si cea noua, de obtinut autorizarile si acreditarile conform legii, si toate acestea mai dureaza cateva luni. Speram ca la orizontul primaverii sa avem functionala aceasta maternitate”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Mutarea efectiva in noul spital se va face in lunile martie-aprilie si tot atunci va veni pe lume si primul bebelus in noua cladire a Maternitatii Bega.

”Din ce am inteles de la medici, o sa se faca o mutare pastrand active parti din vechea maternitate, astfel incat sa nu existe nicio sincopa. Mutarea, efectiv, va incepe imediat ce cladirea va fi predata catre noi. Dupa receptie, mai sunt de facut niste proceduri birocratice. In martie – aprilie va incepe mutarea”, a precizat Alin Nica.

In vechea cladire, cea in care acum functioneaza Maternitatea Bega, pe strada Victor Babes din Timisoara, cel mai probabil va fi extinsa Sectia Pediatrie 2 a Spitalului Judetean, care acum se afla intr-o aripa a aceluiasi imobil.

”Vechea Bega va fi un spatiu insemnat. Inca nu am hotarat ce sectii relocam acolo, inca discutam cu colegii de la Spitalul Judetean. E posibil sa ducem Sectia de Pediatrie, sa o extindem acolo, dar exista si varianta sa mai punem alte sectii, sa facem un ambulatoriu acolo”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro presedintele CJ Timis.

***

Va reamintim, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au semnat, in 6 iulie 2020, contractul prin care lucrarea (proiectare+executie) a noii Maternitati Bega fost incredintata asocierii Constructii Erbasu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Lucrarea este finantata din fonduri europene, printr-un proiect Romania-Ungaria, de la bugetul de stat si cel al Consiliului Judetean Timis, iar costurile se ridica la peste 13 milioane de euro, cu tot cu dotarile care completeaza aparatura acum existenta la Maternitatea Bega, care va fi transferata.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Spitalul va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci vom putea merge si pe baza de asigurarea de sanatate la stat, la ,,producerea evenimentului naster”ii, da, fara alte costuri transparente sau ascunse?! Intreb si eu ca un cetatean care plateste luna de luna considerabil la sanatate

    • Corect. Dar in orice eventualitate, sa ai si vreo 2-3 plicuri cu ceva inauntru pentru asistenti, anestezisti, samd. Si un pliculet mai gros pentru domnul doctor. Se schimba doar cladirea, dar oamenii si sistemul raman la fel. Multa sanatate!

  2. E real?in ultimul articol publicat de voi pe tema asta, Nica declara ca s-a amanat pentru luna august….

    • Acela a fost un articol util, anunti in decembrie ca in august va fi operationala maternitatea, adica peste 9 luni. Daca vrei sa se nasca copilul tau acolo peste 9 luni toata lumea stie ce trebuie facut acuma…

    • Era vorba de marja maxima. S-a pus luna august varianta maximala pana la care hartogaraia ar trebui sa fie completa, ceea ce nu inseamna ca abia atunci are sa fie functionala, ci cu mult mai devreme.

      • Pt Timisoara este un succes aceasta noua clădire care deservește si una dintre maternitatile de stat!
        Speram sa avem cati mai multi bebelusi poznasi veniti pe lume, pt ca, natalitatea a avut o scădere mare in ultimii ani, cu mici creșteri in pandemie si ne bucurăm că mamele si bebelușii vor avea parte de condiții occidentale.
        Legat de plăți, fiecare își asumă, problema trebuie rezolvată din rădăcină iar acolo nu se poate ajunge decât de sus, de la coroana!

        • fac alte natii copiii, ca aia nu tre sa plateasca alte taxe la stat si le e mai usor asa….

  3. Poate fi cladirea noua si dotarile de ultima ora; daca doctorii raman aceeasi spagari care nu se uita la tine daca nu le bagi ceva in buzunare… tot degeaba.

  4. Daca procuratura si-ar face treaba si ar face 2=3 flagrante pe luna va asigur ca s ar gandii de doua ori daca sa ia sau nu..Asa e o chestie tacita lasa ca stim cum sta treaba dar ne facem ca nu stim sa fie bine ptr toti.Si legat de salarii acum nu cred ca se mai pot plange de asta..O alta mre problema e ca majoritatea lucreaza si in privat asa isi ghidoneaza pacientii de la stat la ei in privat buna afacere ..Si falsa problema cu deficitul de medici..Dericit este in orasele mici si in zonele mai sarace ,in centre univesrsitare mari dau spaga ca sa prinda un loc