Noutati :

Momentul in care sute de timisoreni vor deveni actori si creatori de spectacole se pregateste de pe-acum. Porneste programul Dante 2021

5 octombrie, 2018 - 12:01 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana organizeaza programul Dante 2021, in cadrul caruia vor avea loc: ateliere de teatru, dezbateri, precum si reprezentatii ale spectacolului Fideli iubirii (Teatro delle Albe).

Atelierul de lucru ce se va desfasura in perioada 16-18 octombrie, va fi condus de Marco Martinelli si Ermanna Montanari, directorii artistici ai Teatro delle Albe, Italia.

Ermanna Montanari este actrita, autoare si scenografa, co-fondatoare a Teatro delle Albe. Valoarea creatiilor sale a fost recunoscuta prin numeroase distinctii. Este multipremiata, printre altele cu premiul Duse 2013 si cu Premiul Ubu, „Oscarul” teatrului italian (obtinut de patru ori) – pentru cea mai buna actrita si pentru cel mai bun proiect curatorial pentru Infernul, Golden Laurel la Mess festival, Sarajevo, Premiul Lo straniero „dedicat memoriei lui Carmelo Bene”, Premiul Eleonora Duse, Premiul Critica al Asociatiei Nationale a Criticilor de Teatru-ANCT, premiul pentru cultura 2018 al Vereinigung Deutsch-Italianischer Kulturgesellschaften. A fost director artistic al Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (2011). Publica in reviste de prestigiu precum „The Open page”, „doppiozero”, „Teatro e storia”, „Culture teatrali”, iar in 2017 i-a aparut o carte de povestiri, Miniature Campianesi.

Marco Martinelli se numara printre regizorii si dramaturgii importanti ai teatrului italian. Scrierile sale se nasc din vecinatatea lucrului cu actorii de la Teatro delle Albe, companie pe care a fondat-o in 1983 impreuna cu Montanari. Martinelli a obtinut cinci premii Ubu pentru regie, dramaturgie, pedagogie, premiul pentru cel mai bun proiect curatorial pentru Infernul, premiul Hystrio pentru regie, premiul Mess di Sarajevo, premiul pentru intreaga cariera la Festivalul Journées Théatrales de Carthage, premiul Golden Laurel-Mess Festival, premiul pentru cultura in 2018 al Vereinigung Deutsch-Italianischer Kulturgesellschaften. Textele lui Martinelli sunt traduse si montate in Franta (in proiecte de dramaturgie Face à Face si Fabulamundi), Belgia, Statele Unite, Germania, Slovacia, Chile, Brazilia si Statele Unite (in 2018, la New York, Italian Playwrights Project va avea un focus pe dramaturgia sa, in colaborare cu The Martin E. Segal Theatre Center si La MaMa Experimental Theatre).
Avand certitudinea ca „Teatrul nu se invata, se face”, Martinelli a creat metoda non-scuola pe care o foloseste cu succes de mai bine de 27 de ani in numeroase proiecte internationale. Metoda a devenenit punct de referinta de la Ravena la Napoli si la Dakar, de la Mons la New York.

Workshop-ul Catre Divina Comedie

Participantii la workshop-ul Catre Divina Comedie vor lucra folosind vocea si muzica pentru a contura si pentru a intelege mai bine conceptul de cor teatral, „partitura” fiind reprezentata de cânturi din Divina Comedie de Dante Aligheri.

Teatrul este pentru Martinelli o „caverna a polisului, in polis: locul, comunitatea si corul, noi trebuie literalmente sa le inventam, ca vechii greci: e o opera alchimica, e un ramasag care dureaza o viata, o creatie uriasa, o intreprindere a tuturor. In epoca marilor medii virtuale imateriale, teatrul este locul materiei sacre”.
Catre Divina Comedie face parte din prima etapa a programului de amploare Dante 2021.

Programul include ateliere de formare, participarea activa la spectacolul Purgatoriu, Ravena / Matera 2019 (regia Marco Martinelli si Ermanna Montanari) si va culmina, in anul 2021, cu crearea unui spectacol de mari dimensiuni (Paradisul), care se construieste cu concursul comunitatii locale si care pleaca de la experientele acesteia.
Timisoara va gazdui si va lua parte, in 2021, la spectacolele Infernul, Purgatoriul si Paradisul, intregind parcursul dantesc si avandu-i drept ghizi pe Martinelli si Montanari. Astfel, sute de locuitori ai orasului vor deveni creatori si actanti ai spectacolelor.

Pentru anul 2018, sunt prevazute in cadrul programului Dante 2021: un workshop in perioada 16-18 octombrie; o dezbatere cu titlul Theatre and Democracy, programata in 16 octombrie, parte a proiectului Café 21; in 20 si 21 octombrie – doua reprezentatii ale spectacolului Fideli iubirii (Teatro delle Albe) in Sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara; ateliere de teatru desfasurate in perioada 22 octombrie – 9 decembrie si conduse de 10 mentori.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...