Noutati :

Moment aniversar la Universitatea Politehnica Timisoara. Se implinesc 60 ani de la infiintare specializarii de Tehnologia Constructiilor de Masini a Facultatii de Mecanica

23 mai, 2018 - 10:38 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Interesul mereu crescand pentru constructia de masini a diferitelor intreprinderi din zona a impus crearea, in cadrul Facultatii de Mecanica din Timisoara, a specializarii de Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM), ca invatamant de zi cu o durata de 5 ani. Astfel, in anul universitar 1957-1958, a fost infiintat anul IV TCM, iar prima serie de ingineri TCM a finalizat studiile in anul 1959. Printre absolventii acestei prime serii au fost prof. emerit dr. ing. Ioan Cartis, rector al Universitatii Politehnica Timisoara (1996-2004) si prof.dr.ing. Ioan Micsa. Primul sef de catedra, infiintata in anul 1960, a fost prof. emerit dr. ing. Gheorghe Savii, care a fost si decan al Facultatii de Mecanica (1967-1974).

Printre primele cadre didactice, care au contribuit la crearea specializarii TCM, se pot aminti profesorii: Coloman Bakonyi, Gheorghe Savii, Francisc Kovacs, Gheorghe Cristodorescu, Eugen Dodon, stefan Rosinger, Gheorghe Tache. Pe parcurs, acestora li s-au alaturat mai multe cadre didactice; si-au desfasurat si incheiat cariera in Catedra de TCM sau au avut functii de conducere la nivel de catedra: prof. Ioan Micsa, prof. Ioan Cartis, prof. Ioan Pop, prof. Mihai Nica, prof. Gavril Urdea, lect. Mircea selariu, prof. Petru Cojerean, conf. Florin Grosu, conf. Ioan Pircea, prof. Tudor Iclanzan, conf. Ion Grozav, prof. George Draghici, conf. Valentin Seiculescu, lect. Mircea Popa, prof. Petru Suru, prof. Marin Trusculescu, conf. Viorel Putz.

Specializarea TCM s-a dezvoltat continuu, atingand un apogeu la mijlocul anilor `80, cand jumatate din studentii Facultatii de Mecanica, la toate formele existente (ingineri si subingineri, zi si seral) erau TCM-isti!

Aniversarea celor 60 ani de la infiintarea specializarii de Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM) va avea loc joi 24 mai 2018, de la ora 11, in amfiteatrul 150 de la Facultatea de Mecanica. Cu ocazia aniversarii a fost editata si o monografie a specializarii TCM.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...