Noutati :

Modificari importante ale Codului Rutier din ianuarie!

2 ianuarie, 2013 - 01:22 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Codul Rutier modificat din aceasta luna. Una dintre schimbari ii obliga pe conducatorii auto sa isi faca vizita medicala la reinnoirea permisului auto. Aceasta nu este insa singura schimbare!

Cele mai IMPORTANTE modificari care se aplica din luna ianuarie

 Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier. Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si „nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”.

Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.
Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.

Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

 DETALII AICI!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Sant un biet pensionar si mopedul, era pentru mine o necesitate pentru ca ma ajuta foarte mult la deplasare in diverse locatii! Eu de aprximativ 5 ani mi-am achizitionat un moped nou care l-am inregistrat la primarie,i-am facut asigurare si eram perfect legal!! nu detin permis de conducere pentru nici o categorie dar am facut un curs de legislatie rutiera care ma atesta ca sant apt sa circul pe drumurile publice!! problema este urmatoarea!la varsta mea nu mai pot sa fac o scoala si sa sustin un examen asa cum acei tineri teribilisti pot sa o faca!!!!in acest caz MI SE VA LUA DREPTUL de a mai circula cu mopedul!!!nu s-a gandit nimeni la noi cei batrani??????care de fapt nu am incurcat pe nimeni in trafic!!! in speranta unui ajutor si a unei rezolvari din partea media,Cu respect Tatar G

  2. Da asa este ! chiar nimeni nu se mai gandeste si la cei mai batrani!

    • Asteptam o diferentiere !