Noutati :

Modificarea legii camerelor de comert din Romania pentru dezvoltarea mediului de afaceri, sustinuta de CCIA Timis

9 mai, 2022 - 03:18 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
2

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis sustine Propunerea Legislativa B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comert din Romania, beneficiile si importanta acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc.

Una dintre modificarile cuprinse in proiectul de lege are in vedere includerea tuturor antreprenorilor din Romania in Catalogul firmelor, fapt ce va genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic, cat si in cel virtual.

Aceste modificari aduc beneficii atat mediului de afaceri, cat si statului roman. Catalogul firmelor realizeaza o serie de masuri de promovare a capitalului autohton si faciliteaza accesul acestuia catre noi piete. Sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea noilor oportunitati si parteneriate de afaceri, resurse de finantare. Toate acestea pot fi accesate la o baza de date europeana si mondiala.

Aceste modificari duc inclusiv la facilitarea participarii companiilor romanesti la misiunile economice la targurile si evenimentele europene, cu sprijinul Guvernului. Daca vom avea aceasta lege, vor fi deja alte oportunitati. Modelul acesta este copiat dupa modelul Ungariei, care a functionat, de 3 ani, prin acest model, si functioneaza foarte bine.

Toata lumea are o problema cu acea taxa care trebuie platita pentru a ajunge in catalogul firmelor. E de precizat ca nu este o taxa, ci este o contributie care incepe de la 10 euro si ajunge la 100 de euro pe an si care aduce extrem de multe beneficii, datorita faptului ca esti deja intr-o baza de date europeana si chiar mondiala, prin camerele de comert„, a spus presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricutura Timis, Florica Chirita.

O a doua modificare se refera la introducerea unui Certificat de competenta, ca act obligatoriu necesar pentru desfasurarea activitatii urmarea infiintarii unui nou profesionist, cu scopul de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice. Emiterea unui certificat de competenta va echivala cu detinerea unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online.

Certificatul de competenta se refera la administratorii sau persoanele fizice care vor sa devina administratori. Modificarea a fost gandita ca o crestere a calitatii actului comercial, responsabilizarea agentilor economici si contributia la imbunatatirea si dinamizarea activitatilor economici. Practic, inainte ca o persoana sa isi infiinteze o firma, va trebui sa parcurga un curs in care va fi informat de tot ce se poate intampla in managementul unei firme. Sunt o gramada de lucruri pe care un om ar trebui sa le stie inainte de a infiinta o firma. Aceste cursuri vor fi stabilite de catre Guvern si deocamda nu stim nici durata si nici costurile lor„, a adaugat presedintele CCIA Timis.

Un alt aspect abordat in proiectul de lege se refera la necesitatea relansarii invatamantului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, in masura sa reflecte conjugarea tuturor actiunilor factorilor si actorilor implicati, si care sa fie orientat catre pregatirea si gestionarea fortei de munca si adaptarea corespunzatoare a calificarilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizeaza relansarea diplomatiei economice si modalitatile de gestionare a situatiei camerelor bilaterale, avand ca rezultat urmarit dezvoltarea si eficientizarea relatiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltarii internationalizarii mediului de afaceri, atragerea şi valorificarea investitiilor straine directe in Romania si, implicit, reducerea deficitului comercial.

Daca ne gandim la un alt punct vizat de aceasta lege, invatamantul dual, noi am sustinut si sustinem in continuare acest tip de invatamant, dar prin aceasta lege vom fi sprijiniti mai mult de catre statul roman.

Un alt punct se refera la camerele bilaterale. Acestea functioneaza in aproape toate judetele dupa o alta lege. Scopul este de intarire a importante in efortul de relansare a diplomatiei economice si a modalitatilor de gestionare a situatiei camerelor bilaterale, avand ca rezultat dezvoltarea si eficientizarea relatiilor economice interstatale„, a adaugat Florica Chirita.

CCIA Timis se raliaza punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comert de interfata a mediului de afaceri in raport cu autoritatile si necesitatii alinierii sistemului cameral romanesc la cel european, plecand de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franta, Italia, Turcia – unde relatia dintre camera de comert si antreprenor este legiferata sub forma afilierii obligatorii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Am o întrebare pentru toți acești tăietori de frunze ciinilor:
    Cite firme ( sa, srl, pfa) care depun bilanțuri si plătesc impozite statului roman sint si membre ale acestei firme private care se intitulează camera de comerț?
    Niște șmecheri vor sa oblige întreprinzătorii la o noua taxa.
    Restul e poveste!

  2. Normal ca toate Camerele de comert judetene sustin aberatia asta, la ele vor veni banii, aproape 500 mii de euro pe an de fiecare.