Modalitatile de prevenire a insolventei, in contextul actual, dezbatute in cadrul unui nou seminar organizat de CCIA Timis

TIMISOARA. Camera de Comert si Industrie a Romaniei si SCA Piperea si Asociatii, in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, a organizat, joi, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timisoara, o noua conferinta de informare a agentilor economici.

Ca de fiecare data, tema discutata a fost una de interes si de actualitate – Insolventa in contextul actual si modalitati de prevenire a acesteia.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura reprezinta comunitatile de afaceri din judetul Timis. Intr-o prima etapa ne dorim sa organizam acest eveniment care va prezenta modul de restructurare a afacerilor, ca o etapa normala in dezvoltarea acestora, se va vorbi de asemenea despre reorganizarea judiciara, despre concordatul preventiv, vom vorbi si despre faliment si lichidarea voluntara. Intr-o a doua etapa, dintr-un proiect pe care CCIAT il organizeaza, in care insolventa este privita ca o oportunitate vom avea o sesiune de informari despre modalitatile de vanzare a activelor societatilor in insolventa cat si a afacerilor aflate in deficit. Vom acorda sprijin si vom prezenta diferite active care sunt deschise spre achizitionare, cat si afaceri aflate in dificultate, care pot fi preluate printr-un management corespunzator al societatilor interesate, pentru a fi parte integranta a afacerii acestora”, a spus Flavia Craciun, practician in insolventa, arbitru la Curtea de Arbitraj a CCIAT.

Dificultatea financiara si insolventa fac parte din viata companiilor si tocmai de aceea, in cadrul intalnirii a fost abordata problema si din perspectiva creditorului, a celui care este afectat de insolventa partenerului sau de afaceri. Au fost prezentate idei si masuri de limitare a expunerii inainte de intrarea in insolventa a partenerului, dar si sintetizate drepturile si obligatiile creditorilor odata cu deschiderea procedurii, dintr-o perspectiva practica a lectorilor avand la baza experienta in domeniul insolventei acumulata in peste 20 de ani si din derularea a peste 1000 de dosare/cazuri.

Este de notorietate faptul ca fiecare afacere trece mai devreme sau mai tarziu prin diferite provocari, iar pentru a le depasi, este nevoie de o strategie, de o analiza si de un plan de restructurare si reorganizare. Exista solutii de evitare a insolventei, dar exista si modalitati de tratament judiciar/administrativ ale dificultatilor financiare mai grave ale intreprinderilor. Fiecare manager trebuie sa cunoasca faptul ca insolventa poate fi prevenita printr-un management de criza foarte bine pus la punct si prin proceduri de restructurare, trebuie sa fie informat daca exista si beneficii ale insolventei si, totodata, si nu in ultimul rand, cine si cum ar putea profita de pe urma insolventei.

Obiectivul nostru sau ceea ce ne propunem este ca dupa ce este parcursa tematica acestei conferintei, oamenii de afaceri sa priveasca insolventa ca fiind parte din normalitate si anticipand pozitia in care se afla, sau se vor afla in cazul in care se blocheaza din punct de vedere financiar unul din clienti sau unul din furnizorii lor, sa poata sa ia decizii din timp in asa fel incat efectul mutarii in insolventa sa fie mult diminuat. Ne dorim sa punem accentul pe aceasta preventie in asa fel incat efectele unui eventual ”tsunami” sa fie mult diminuat si sa nu fie devastator”, a precizat Florian Mateita, partener RomInsolv SPRL.

Mai rau o sa fie in toamna, pentru ca intr-un fel sau altul e imposibil sa nu ne atinga falimentele bancare si sistemice, si cele din Europa si cele din Romania. Avem de exemplu un faliment in asigurari, defapt sunt doua pe rol, unul e in pregatire, care sunt de o asemenea dimensiune incat e imposibil sa nu afecteze in lant intreprinderi mici si mijlocii, mai ales din zona de transporturi, logistica si asa mai departe, iar in zona de afaceri bancare, poate ca lumea nu stie acest lucru, firmele, persoanele juridice nu beneficiaza de garantia de 100.000 de euro asa cum este cazul persoanelor fizice. Daca o banca intra in faliment, si nu ma refer la o banca din Romania, ci oriunde in Europa, unde eventual firmele romanesti isi tin niste disponibilitati, niste depozite, asta poate sa declanseze niste falimente in lant de intreprinderi mici si mijlocii. Deci trebuie sa ne asteptam cu totii la asa ceva in aceasta toamna”, a adaugat Gheorghe Piperea, partener coordonator SCA Piperea si Asociatii si RomInsolv SPRL.

Si de aceasta data, evenimentul organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis s-a bucurat de succes in randul oamenilor de afaceri din Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.