Noutati :

Mitropolit acuzat de fapte grave! A fost pus sub control judiciar

17 octombrie, 2016 - 03:54 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Acuzatii grave ale procurorilor anticoruptie fata de un mitropolit din Romania. Barbatul a fost plasat sub control judiciar, dupa ce si-a insutit necuvenit, sume importante de bani.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, fiind acuzat ca, in perioada 2010-2016, a folosit si prezentat declaratii false catre APIA pentru a primi fonduri europene de peste 1,3 milioane de lei. De asemenea, prelatul este acuzat ca a luat mita 500 de euro de la o persoana, scrie News.ro.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

CITESTE SI: S-au pus in capul studentilor, la Timisoara! A fost jale in caminele din Complex! Ce au facut politistii?

In perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene.

”In declaratiile prezentate la APIA, inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi”, arata DNA.

Potrivit procurorilor, ”un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara”.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 148.610,21 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).

DNA mai arata ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune ”ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie”.

Pe perioada controlului judiciar, IPS Teodosie, trebuie sa respecte mai multe obligatii, intre care sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei, sa nu desfasoare nicio activitate cu caracter decizional in legatura cu accesarea de fonduri publice/europene in cadrul Bisericii Ortodoxe, Patriarhiei, Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpusi, si sa nu se apropie de ceilalti suspecti/inculpati din dosar, de martori, experti si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia.

Sursa foto: Adevarul.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...