Opinia Timisoarei

Misiune indeplinita. Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a ajuns si pe varful Nanga Parbat. A cucerit al 11-lea optmiar din Himalaya

TIMISOARA. După zile întregi de aclimatizare și pregătire, alpinistul timișorean Horia Colibășanu a pornit noaptea trecută ascensiunea pe Nanga Parbat, al nouălea cel mai înalt munte din lume și cel mai vestic vârf al lanțului Himalaya.

CITESTE SI: VIDEO. Se lucreaza la foc continuu pe noua descarcare de pe A1 spre Timisoara, care a ajuns aproape de 75% realizare. Cum arata viitorul nod rutier de pe drumul de Arad

Timișoreanul a așteptat să aibă condițiile meteo ideale pentru a face urcarea, dar și pentru a se întoarce în siguranță în tabără.

A urcat fără oxigen suplimentar sau șerpași, iar vineri dimineață, în jurul orei 7.00, Horia Colibășanu a atins vârful „Muntelui golaș” la 8127 de metri și a și transmis un mesaj de acolo.

Vârf! Astăzi, 4 iulie, la ora 7.00, am ajuns pe Nanga Parbat (8.125 m).
Un sentiment de profundă recunoștință după nouă ore de ascensiune. A fost o noapte lungă și grea.
Vă mulțumesc pentru gândurile voastre de susținere!„, a transmis Horia Colibășanu.

Odată cu finalul acestei expediții, Nanga Parbat devine al 11-lea optmiar al cărui vârf  îl atinge. Au mai rămas trei asemenea munți pe care să urce pentru a-și îndeplini visul de a ajunge pe cei 14 ce au înălțimea peste 8000 de metri.

Situat în Pakistan, Nanga Parbat (8.125 m) este al nouălea cel mai înalt munte din lume și cel mai vestic vârf al lanțului Himalaya. Supranumit „Regele munților” sau „Muntele Golaș”, este renumit pentru Rupal Face, una dintre cele mai abrupte fețe montane de pe planetă, cu o diferență de nivel de aproape 4.600 de metri. Prima ascensiune reușită a fost realizată în 1953 de alpinistul austriac Hermann Buhl.

Nanga Parbat este una dintre marile provocări ale lui Horia Colibășanu în drumul său spre obiectivul de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Până în prezent, a reușit ascensiuni pe zece optmiari, inclusiv pe patru dintre cei mai periculoși din lume: K2, Annapurna, Dhaulagiri și Kangchenjunga – toate realizate fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

 

Exit mobile version