TIMISOARA. După zile întregi de aclimatizare și pregătire, alpinistul timișorean Horia Colibășanu a pornit noaptea trecută ascensiunea pe Nanga Parbat, al nouălea cel mai înalt munte din lume și cel mai vestic vârf al lanțului Himalaya.
Timișoreanul a așteptat să aibă condițiile meteo ideale pentru a face urcarea, dar și pentru a se întoarce în siguranță în tabără.
A urcat fără oxigen suplimentar sau șerpași, iar vineri dimineață, în jurul orei 7.00, Horia Colibășanu a atins vârful „Muntelui golaș” la 8127 de metri și a și transmis un mesaj de acolo.
„Vârf! Astăzi, 4 iulie, la ora 7.00, am ajuns pe Nanga Parbat (8.125 m).
Un sentiment de profundă recunoștință după nouă ore de ascensiune. A fost o noapte lungă și grea.
Vă mulțumesc pentru gândurile voastre de susținere!„, a transmis Horia Colibășanu.
Odată cu finalul acestei expediții, Nanga Parbat devine al 11-lea optmiar al cărui vârf îl atinge. Au mai rămas trei asemenea munți pe care să urce pentru a-și îndeplini visul de a ajunge pe cei 14 ce au înălțimea peste 8000 de metri.
Situat în Pakistan, Nanga Parbat (8.125 m) este al nouălea cel mai înalt munte din lume și cel mai vestic vârf al lanțului Himalaya. Supranumit „Regele munților” sau „Muntele Golaș”, este renumit pentru Rupal Face, una dintre cele mai abrupte fețe montane de pe planetă, cu o diferență de nivel de aproape 4.600 de metri. Prima ascensiune reușită a fost realizată în 1953 de alpinistul austriac Hermann Buhl.
Nanga Parbat este una dintre marile provocări ale lui Horia Colibășanu în drumul său spre obiectivul de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Până în prezent, a reușit ascensiuni pe zece optmiari, inclusiv pe patru dintre cei mai periculoși din lume: K2, Annapurna, Dhaulagiri și Kangchenjunga – toate realizate fără oxigen suplimentar și fără șerpași.
Pareri
Pe banii cui? intreaba un prieten
… pe banii alora care nu se spala pe dinti !
Neee gresit ..a plecat iar pe sponzorizare de la PMT
A luat bani și de la Vâlcov, acum de la maestrul Fritz, deci e bine implantat politic.
BRAVO, HORIA!!! FELICITARI !!!
Eu am mai spus, ca era mai bine sa aibe in vedere pe sarmanii fara dantura……aici e pe viata si pe moarte, e un sport poate, dar …..nu prea…….satisfactii poate dar mult mai satisfacut si smerit de simti daca ajuti sarmanii, tu ca dr….
ce obositoare sunt promovarile „performantelor” astuia, de parca intereseaza pe cineva pe unde se catara el sau altii. Cred ca nu sunt singurul care spera sa intample cat mai curand inevitabilul si astfel sa se inchida odata pentru todeauna acest subiect repetitiv si irelevenat. Cumva inteleg alpinistii de acum +100 care au cucerit varfurile barbateste, adevarati exploratori, dar panaramele care le-au calcat pe urme chiar nu merita respect, dimpotriva…in mod special in ziua de azi cu tehnologia care exista…starea meteo exacta servita la minut, haine/incaltari total impermeabile , corturi mai confortabile si caduroase ca locuintelele pensionarilor, sisteme de catarare performante ca-i mai greu sa urci 10 etaje cand se strica liftul decat sa cateri un perete de gheata, gps si telefon prin satelit ca vine elicopetrul cu cafea calda daca te lovesti la deget si vrei sa renunti …asa ca personal nu sunt impresionat. Da, ie ochei, fiecare sa umble pe ce munti vrea…dar nu vad motive sa devina stire asa ceva…e mai riscant sa mergi pe trotuar intre shopping city si Centru ca risti sa-ti rupa picioarele un descreierat cu bici sau troti…decat mersul aiurea prin munti
In final, tineti minte: „in viata, nu faceti nimic spre extrem”