Ministrul de Interne Marcel Vela in zonele inundate din Banat: Am fost la un pas sa evacuam 500 de oameni. Foto si video

Ministrul de Interne Marcel Vela si seful de la Apele Romane, in mijlocul zonelor inundate din Caras Severin. Urmeaza sa ajunga si in Timis, unde s-a rupt un dig la 3 kilometri de Lugoj.

CITESTE SI: Alerta, a cedat un dig. Apele Timisului, la Lugoj, peste maximul inregistrat la inundatiile catastrofale din 2005 

In ultimele trei zile, s-au inregistrat precipitatii uriase care au condus la formarea de viituri istorice pe raul Timis, dar si pe alte cursuri de apa din Banat. Zeci de localitati au fost afectate in cele doua judete, oameni au fost evacuati, gospodarii, gradini si drumuri au fost inundate. Situatia cea mai grava e in Caras Severin.

Vineri la orele pranzului, ministrul de Interne a survolat cu elicopterul zonele Caransebes si Otelu Rosu.

Am venit aici pentru ca judetul Caras Severin este cel mai afectat in urma inundatiilor, si acum in Timis avem un eveniment, la Lugoj, dorim sa mergem si acolo. Este momentul sa analizam tot ceea ce se face, cum se intervine, pentru ca inca de ieri, de la videoconferinta cu prefectii, cu reprezentantii Inspectoratelor Judetene pentru Sitautii de Urgenta si ai Apelor Romane, am luat decizia ca din judetele neafectate sa sustina efortul pe care colegii l-au facut in aceste momente dificile l-au facut pentru cetatenii din judetul Caras Severin. Am vazut raul Timis, care a depasit cotele de inundatii, a avut in aceste momente un debit foarte mare, au fost inundate unele locuinte, au fost inundate terenuri agricole. In acest moment se intervine in Romania in 10 judete, dar Caras Severinul este cel mai afectat pana la aceasta ora. Sunt situatii in care, ieri, de exemplu, riscam sa avem victime. Au ramas 20 de persoane izolate si am reusit sa le salvam. Ne preocupa in mod esential, ca de obicei, faptul de a nu avea victime si de a limita cat mai mult pagubele materiale. Aseara am avut in plan evacuarea a 500 de persoane din satele Ciuta si Obreja, erau amenajate spatiile de cazare in caminele culturale si in salile de sport din Caransebes si la locatii ale rudelor si prietenilor persoanelor care puteau fi afectate, din proximitatea albiei raului Bistra. Dar am stat in stand by, am evacuat doar voluntar pe cei care aveau afectiuni sau erau batrani sau locuiau singuri si am trecut cu bine peste aceasta incercare, deoarece cotele raului Bistra s-au stabilizat si chiar au inceput sa scada. Guvernul va lua masuri pentru a ajuta pe toti cetatenii care au avut de suferit in urma acestor fenomene deosebite„, a spus ministrul de Interne Marcel Vela.

UPDATE: In localitatea Dezesti au fost evacuate 12 persoane. 40 de case au fost afectate de inundatii. Una s-a prabusit, iar alte patru sunt in pericol sa se darame.

Judetul Caras Severin se afla in continuare sub avertizare COD ROSU de inundatii, pana sambata, 20 iunie, la orele 10.00.

Oamenilor le-au fost facute mai multe recomandari.

Nu folosiți podurile și căile rutiere expuse pericolului de inundație. Nu încercați să traversați cursurile de apă prin locuri neamenajate. Dacă sunteți ȋntr-o zonă inundabilă: ȋndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate; pregatiți-vă pentru o eventuală evacuare din zona expusă pericolului. Informați și persoanele din vecinătatea dumneavoastră. Acolo unde este posibil, adăpostiţi animalele într-un loc mai sigur„, au transmis reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.