Mii de reclamatii la Protectia Consumatorului din Timis. Cate din ele sunt cu adevarat intemeiate

TIMISOARA. Locuitorii din Timis isi cunosc drepturile si reclama la Protectia Consumatorului atunci cand serviciile pe care le platesc ori produsele pe care le cumpara sunt de o calitate indoielnica.

O spune Dan Pervescu, purtator de cuvant al Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Vest Timis, invitat in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.

Potrivit comisarului, in majoritatea cazurilor, controalele facute de Protectia Consumatorului vin in urma unor plangeri formulate de cetateni.

Numarul de operatori economici controlati anul trecut este undeva, in medie,, la 3000 in judetul Timis, din reclamatii. Apoi mai sunt controalele tematice, pentru supravegherea pietei. Reclamatiile sunt destul de multe. Numarul de reclamatii in Timis e de cateva ori mai mare decat in alte judete, cu exceptia Bucurestiului„, precizeaza Dan Pervescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Reprezentantul Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Vest Timis semnaleaza insa ca tot mai multe dintre reclamatiile oamenilor nu se certifica la fata locului.

Problema e cu numarul de reclamatii neintemeiate. Aici procentajul de neintemeiate a crescut. Era undeva la 30 la suta si acum a crescut, bate la 50 la suta„, a spus Dan Pervescu.

Comisarul a explicat ca atunci cand se primesc mai multe plangeri dintr-un anumit domeniu, Protectia Consumatorului porneste un control tematic local, dincolo de cele regionale ori nationale programate.

Au fost controale pe legume-fructe si am constatat ca unele legume si fructe nu erau depozitate la temperaturile prescrise de producator, cum ar fi ciuperci care trebuiau sa fie la 8 grade, le-am gasit la 16 grade, iar deteriorarea se putea produce mult mai repede. Am dat amenzi, am dispus retragerea de la vanzare. S-a dispus inca un control in luna urmatoare.
In ultima perioada de control am mers pe produse traditionale, operatorii controlati pe 4 judete – 108, numar de sanctiuni contraventionale – 23, au fost produse oprite temporar de la comercializare, 666 de kilograme. Am descoperit abateri de etichetare, deficiente de informare, pentru ca cele traditionale trebuie sa indeplineasca niste conditii. Am gasit de multe ori scris <produs traditional>, dar sintagma traditional se poate folosi in anumite conditii. Le-am retras. Apoi comercializarea de anvelope noi. Au fost verificati 53 de operatori economici, am aplicat sanctiuni de 17.000, au fost oprite de la vanzare temporar 476 de bucati anvelope. Si aici au fost constatate probleme la etichetare, eficienta energetica si nivelul de zgomot la rulare„, a explicat Dan Pervescu.

Comisarul Dan Pervescu, purtator de cuvant al Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Vest Timis, a fost invitatul ultimei editii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Dan Pervescu,

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Dan Pervescu, purtator de cuvant al Comisariatului Regional Pentru Protectia ConsumatorilorParticipa si tu la singura emisiune interactiva transmisa pe Facebook din #Timisoara punand in direct intrebari invitatului din aceasta seara.Moderatori: Ciprian Voin si Petre Nicoara*Emisiune transmisa LIVE Timisoara

Posted by Orasul Timisoara on 2 Noiembrie 2017

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am fost ajutat de Protectia Consumatorilor in urma cu cativa ani, intr-o disputa cu ENEL. Rapid si eficient, multumesc pentru asta. In anii ’90 Protectia Consumatorilor era o institutie care amenda firmele mici ca sa aduca bani la buget, partea cu drepturile cetateanului era pe un plan secundar. Daca intrau intr-un butic nu pleacau fara amenda, orice era bun, „nasturii nu au certificat de calitate”, de exemplu. Comerciantul care vindea produse cu probleme fabricate de o firma de stat primea amenzi usturatoare, fabricantul doar un avertisment.
    Ma bucur ca lucrurile stau bine si institutia isi face datoria si avem pe cine sa ne bizuim. E trist ca numarul de reclamatii neintemeiate e in crestere, 30% e o cifra intalnita si in alte tari, 50% e cam mult, consuma inutil timpul.