Mii de oameni la Marsul Victoriei de 9 Mai, la Chisinau. Au purtau simboluri interzise prin lege in Republica Moldova. Foto si video

Sarbatoarea de 9 Mai a strans laolalta mii de oameni in capitala Republicii Moldova, unde a fost organizat Marsul Victoriei de catre Comitetul National de Coordonare Pobeda. La eveniment au participat mai multi lideri socialisti si comunisti, intre care Igor Dodon si Vladimir Voronin, fostii presedinti ai tarii.

Majoritatea participantilor au purtat panglica negru oranj a Sfantului Gheorghe, simbol interzis in Republica Moldova.

Fotoreporterul timisorean Virgil Simonescu ne ofera, in imagini, tabloul complet al zilei de 9 Mai de la Chisinau.

Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile de razboi rusesti, cum sunt literele „Z” si „V” si panglica Sfantului Gheorghe. Au fost restabilite amenzi pentru realizarea, distribuirea, purtarea si afisarea unor astfel de simboluri. Majoritatea pro-europeana afirma ca folosirea lor reprezinta o sfidare fata de ceea ce se intampla in Ucraina. Opozitia pro-rusa a criticat insa decizia pe motiv de incalcare a libertatii de exprimare.

Panglica Sfantului Gheorghe reprezinta un element simbolic militar rusesc, constand dintr-o panglica bicolora negru-oranj. Aceasta este atasata la Ordinul Sfantului Gheorghe, Crucea Sfantului Gheorghe si Medalia Sfantului Gheorghe. Panglica isi are originile in perioada Imperiului Rus fiind un element aditional la cele trei distinctii cu care erau decorati militarii rusi pentru eroism si aportul lor pentru patrie. In perioada sovietica cele trei distinctii au fost interzise de catre autoritatile comuniste, intrucat ele ar fi reprezentat tarismul, astfel din 1917 pana in 1992 panglica nu a fost utilizata pe aceste distinctii. Totusi, panglica a continuat sa fie folosita in continuare pe distinctiile Sfantului Gheorghe in Armata Alba si pe decoratiile sovietice Ordinul Gloriei si medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumita in ”gvardeiskaia lenta” (panglica garzii).

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...