Noutati :

Mii de locuri libere la Universitatile din Timisoara inaintea admiterii de toamna

6 septembrie, 2011 - 01:13 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
2

TIMISOARA. Sesiunea de toamna a Bacalaureatului le-a dat planurile peste cap universitarilor. Admiterea din toamna la universitatile timisorere inseamna mii de locuri libere.

Doar la Universitatea de Medicina si Farmacie locurile bugetate s-au ocupat inca din sesiunea de vara.

Sa le luam pe rand!
La Universitatea Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului sunt disponibile 121 de locuri la buget. Cele mai putine sunt la Tehnologia Productiilor Agroalimentare – mai sunt 7 locuri disponibile, in timp ce la Facultatea de Medicina Veterinara mai sunt libere doar locuri la taxa.

Diferenta de locuri bugetate de stat este impartita la celelalte facultati din cadrul USAB. Locurile in regim de plata trec de 500. Ele pot fi ocupate la fiecare din facultatile universitatii.

Dar candidatii trebuie sa se grabeasca! Inscrierea a inceput de luni, 5 septembrie si se intinde pana in 16 septembrie. La inceputul verii, pentru anul scolar viitor au fost disponibile 1.225 de locuri: 646 bugetate si 579 cu taxa.

Taxa de studiu pentru locurile nebugetate variaza intre 1.700 si 2.200 de lei pe an, in functie de facultatea la care sunt inscrisi studentii.

Nici Universitatea Politehnica Timisoara nu are ocupate toate locurile disponibile. Promovatii de la bacalaureatul din acest an au sansa sa-si aleaga facultatea pentru ca la aproape toate facultatile mai exista locuri libere.

Exceptie fac Automatica si Calculatoarele cu domeniile Calculatoare si Tehnologia Informatiei si Ingineria Sistemelor si domeniile Arhitectura, Cadastru, Stiinte ale Comunicarii. La toate acestea, locurile au fost ocupate si confirmate de cei inscrisi in prima sesiune de admitere, cea din mijlocul verii.

In total, locuri libere la UPT pentru sesiunea de toamna a admiterii la facultate sunt 1.100.

„Locurile sunt impartite. Nu putem spune cate locuri avem la buget si cate la taxa pana nu am incheiat sesiunea de inscrieri si avem confirmarile la fiecare facultate. Pentru ca trebuie impartite pe domenii, separate si confirmate. Abia apoi stim cate locuri avem in total bugetate si cate ocupate la cu taxa”, ne spune Viorel Serban, prorector in cadrul Universitatii Politehnica.

Cele mai multe locuri disponibile sunt la Facultatea de Mecanica – 390 de locuri. La Facultatea de Constructii sunt 270 de locuri ramase neocupate, iar la cea de Chimie si de Ingineria Mediului – 140.

Taxa de studiu pentru locurile nebugetate variaza intre 2.700 si 4.300 de lei pe an, in functie de facultatea la care sunt inscrisi studentii. „Peste 90% din taxele de la UPT au o valoare de 3.450 de lei. Este vorba despre domeniile ingineresti. Sigur, extremele au alte valori”, a precizat Viorel Serban.

Calendarul Admiterii la studii universitare de licenta pentru sesiunea septembrie 2011, la UPT este urmatorul: inscriere candidatilor are loc intre 08 – 12 septembrie, proba de verificare a cunostintelor si procesarea dosarelor: 14 septembrie, iar afisare rezultate are loc in perioada 15 septembrie.

Prorectorul universitatii timisorene a explicat ca rezultatele foarte slabe ale sesiunii din acest an a bacalaureatului vor influenta si admiterea, destule locuri urmand sa ramana libere si la finalul admiterii de toamna.

Universitatea de Vest din Timisoara incepe inscrierile pentru sesiunea din toamna in 9 septembrie si se desfasoara pana in 18 septembrie. La UVT mai sunt disponibile aproape 350 de locuri la buget si aproximativ 3.000 de locuri nebugetate. Taxa variaza de la 2.500 de lei pana la 10.000 de lei (in cazul Facultatii de Muzica). Daca printre cele mai cautate facultati se numara cea de Economie si de Administrarea Afacerilor, la polul opus se afla cea de Chimie.

Universitarii de la cele trei universitati spun ca asteapta mai ales studenti din alte judete, din Banat, dar si din tara, care sa suplineasca golurile lasate de rezultatele foarte proaste ale sesiunilor de bacalaureat din acest an.

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara situatia sta altfel, locurile bugetate au fost ocupate inca din sesiunea de vara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Sint curios ce politica vor aborda acele fabrici de diplome din teritoriu-acele facultati private…
    Ar fi vorba de Cantemir,Tibiscus,Eminescu precu si Dragan de la Lugoj…
    Poate ca anul viitor dupa ce va urma alt dezastru o mare parte din facultatile de stat isi vor desfiinta multe sectii..

  2. UVT trebuie să se axeze mult mai mult pe facultăţile „mici”, care sunt cotate foarte bine la nivel naţional… De exemplu, Facultatea de Fizică e prima la nivel naţional. Profesorii şi studenţii acesteia au publicat şi vor publica în reviste internaţionale, cotate cu factor de impact sau măcar indexate… nu vor scoate tone de maculatură… Cine chiar vrea să înveţe, învaţă. Avem mulţi studenţi peste coclauri, plecaţi pe bani buni, chiar dacă unii sunt idioţi – asta e politica UE. În fine, mai avem locuri libere la bugetate. Profitaţi de faptul că se intră pe dosar şi finanţarea e per capita – oricât de idioţi sunteţi, veţi putea deveni măcar profi… vai, ce pot glumi :)… Şi „gluma” asta sinistră se extinde la preuniversitar… Asta e marea revoluţie în învăţământ- ne ducem drakului pe o pantă accentuată…