Opinia Timisoarei

Mesaj transant de la Timisoara pentru ministrul Justitiei. Fostul presedinte al Tribunalului Timis: Plecati acasa, dle Stelian Ion, aveti in sange secretarul de partid care isi cheama ‘slugile’ la raport

TIMISOARA. Un indemn devastator pentru ministrul Justitiei vine de la Timisoara, de unde fostul presedinte al Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu ii transmite lui Stelian Ion sa plece acasa. Aceasta dupa ce ministrul USR PLUS al Justitiei i-a transmis presedintelui Curtii de Apel Timisoara ca risca inchisoarea daca emite acte administrative privind anumite drepturi salariale.

Cu riscul de a-mi petrece restul carierei de magistrat in cercetari disciplinare, cu riscul de a fi sanctionata, imi asum! Plecati acasa, dl Stelian Ion, pseudoministrul injustitiei! Judecatorii nu sunt presul dvs! Sa va fie rusine, dar nu cred ca stiti ce inseamna asta! Nimeni nu a amenintat public un presedinte de curte. Si v-ati gandit ca e timpul, nu? Aveti in sange secretarul de partid care isi cheama “slugile” la raport, nu? Orice minut cu dvs in fruntea justitiei este un pas spre dezastru! Plecati!„, a scris judecatoarea Adriana Stoicescu pe pagina sa de Facebook.

Dupa ce in februarie ii spunea cum sa aplice o sentinta, acum Ministrul Justitiei Stelian Ion i-a transmis presedintelui Curtii de Apel Timisoara Mircea Cretu ca risca inchisoarea daca emite acte administrative privind drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, pentru care nu au fost alocate fonduri in bugetul pe 2021.

Dupa cum va informam prin nota de fundamentare nr. 2/23682/11.03.2021 prin care a fost stabilita repartizarea bugetului de stat pe anul 2021 al Ministerului Justiţiei catre ordonatorii secundari şi tertiari directi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, nr.15/ 2021 nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotarari judecatoreşti, acte administrative, respectiv OUG nr.3/2019.

Emiterea unor acte administrative prin care se stabilesc drepturi salariale care exced prevederilor legale mai sus-mentionate, presupune angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate prin buget, ori, potrivit abn.2 şi 3 ale art.4 din Legea nr.500/ 2002 privind finantele publice, cu modificante şi completarite ulterioare,

“(2) Sumete aprobate, la partea de cheltuieli, sub forma creditelor de angajament şi creditelor bugetare, in cadrul carora se angajeaza, se ordonanteaza şi se efectueoza plati, reprezinta limite maxime care nu pot fi depaşite.

(3) Angajarea cheltuielilor din bugetele prevazute la art. 1 alin. (2) se face numai in limita creditelor de angajament şi in scopurile pentru care au fost aprobate.”

De asemenea, trebuie avute in vedere şi prevederile art.71 din Legea nr.500/ 2002 pnvind finantete publice, cu modificarile şi completarile ulterioare care stabileşte ca “Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) şi (3) constituie infractiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”, se arata in adresa ministrului.

Adresa a fost facuta publica de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial.

Chiar daca avalansa declaratiilor belicoase continua la Ministerul Justitiei, iar zilele trecute se dadeau asigurari ca ”bugetul a fost construit ca salariile sa fie platite pana la finalul anului” (vezi articol), o serie de adrese si circulare ce contin amenintari cu sanctiuni din partea ministerului au fost trimise presedintilor Curtilor de Apel care vor sa respecte legea, deciziile i.C.C.J. si C.C.R. (vezi). in fata acestei situatii consideram ca suntem indreptatiti sa adresam o intrebare la care asteptam raspuns urgent: de ce ati acceptat diminuarea bugetului pe anul 2021? Sa intelegem ca aveati de gand sa faceti economie pe spatele salariatilor? Domnilor, nu vom permite sa fim parghia de sacrificiu sub amenintarea ca se da cu biciul!”, a precizat conducerea sindicatului.

Exit mobile version