Noutati :

Mesaj dur al procurorilor DNA: Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata. Cer abrogarea OUG 7

28 februarie, 2019 - 02:43 PM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

Mesaj al DNA postat pe site-ul institutiei: „DNA – institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7/2019. Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata„.

Procurorul sef al DNA, Calin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dancila si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa dispuna masuri de urgenta pentru numirea procurorilor sefi ai Sectiei de combatere a coruptiei si Sectiei judiciara penala, la care delegarile expira in 22 de zile, iar CSM a respins cererile DNA de prelungirea a acestora, intrucat a intrat in vigoare OUG 7.

Se constata inca o data ca acest act normativ s-a emis fara a se avea in vedere situatia concreta a functiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. In opinia noastra deblocarea acestei situatii care este comuna si altor unitati de Parchet nu se poate realiza decat prin abrogarea in totalitate a O.U.G. nr. 7/2019„, arata DNA.

Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie anunta, joi, ca procurorul sef al DNA, Calin Nistor, i-a informat, miercuri, pe primul ministru si pe ministrul Justitiei despre situatia creata la nivelul institutiei ca urmare a intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozitiile art.57 din Legea nr.303/2004, in sensul ca procurorii pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei nu pot fi delegati in functii de conducere, coroborat cu dispozitia prin care delegarile in functii de conducere inceteaza in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Concret, in documentele respective se arata ca, din data de 20 martie 2019, Sectia de combatere a coruptiei si Sectia judiciara penala din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie raman fara procurori sefi, prin expirarea delegarilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, in cazul Sectiei de combatere a coruptiei respectiv 17.09.2018 si 14.01.2019, in cazul Sectiei judiciara penala). Interzicerea delegarilor in functiile de conducere va bloca activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si o va pune in imposibilitatea de a-si exercita atributiile legale, avand in vedere ca nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de catre procurorul sef sectie si implicit nu vor putea fi trasi la raspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004)„, se arata intr-un comunicat al DNA.

In sedinta de marti, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de DNA de prelungire a delegarilor in functiile de procuror sef al celor doua sectii amintite. La adoptarea acestei hotarari s-a avut in vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegarile in functii de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei.

Cu aceeasi ocazie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, domnul Nistor Calin, le-a solicitat celor doi inalti demnitari sa dispuna masurile de urgenta ce se impun pentru declansarea procedurii de numire a celor doi procurori sefi sectie, avand in vedere si intervalul de 22 de zile ramas pana la expirarea delegarilor. Se constata inca o data ca acest act normativ s-a emis fara a se avea in vedere situatia concreta a functiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. in opinia noastra deblocarea acestei situatii care este comuna si altor unitati de Parchet nu se poate realiza decat prin abrogarea in totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmata nu este posibila ocuparea posturilor respective, mai ales ca acestea nu au fost ocupate o perioada lunga de timp si nu din culpa Directiei Nationale Anticoruptie„, mai arata DNA.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...