Mercenari in Legiunea Straina sau soldati in Armata Romana. Ce aleg tinerii din Timis? Mai multe fete printre recruti

TIMISOARA. In ciuda faptului ca, dupa intrarea in NATO, in Romania a disparut obligativitatea serviciului militar, tinerii banateni inca mai bat la portile Centrului Militar Zonal Timis pentru a solicita inrolarea in armata.

Astfel, doar in 2013, peste 320 de tineri s-au oferit voluntari pentru a deveni soldati gradati profesionisti, insa doar o parte au indeplinit conditia sanatatii de fier si au fost declarati admisi dupa proba testelor medicale preliminare.

Anul trecut, la CMZ Timis s-au prezentat 326 de candidati eligibili care au solicitat inrolarea in armata, insa, in urma testelor medicale extrem de riguroase, doar 131 de persoane au fost recrutate si trimise la Centrul Zonal de Selectie de la Alba Iulia.122 de baieti si 9 fete. Dupa cum ni s-a comunicat ulterior, din cei 131 de candidati din Timis, au fost selectati circa 50 de baieti si doua fete, care au urmat perioada de pregatire si apoi au fost repartizati in unitatile militare din tara. In general, la repartitie, se tine cont de zona din care provin recrutii si de numarul de locuri din cazarmi, pentru ca acestia sa fie trimisi cat mai aproape de casa.Majoritatea celor care s-au prezentat la noi pentru inrolare au o medie de varsta de pana in 30 de ani si profesii dintre cele mai diverse. Anul trecut am avt chiar si un avocat stagiar, dar si un masterand”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro lt. col. Mihai Ionica, seful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Timis.

In opinia sa, unul dintre atu-urile inrolarii in armata ca soldat gradat profesionist este si mirajul misiunilor in Afganistan sau in alte zone de conflict unde Romania participa cu trupe de mentinere a pacii.

Acuma nu se mai fac selectii si preselectii pentru formarea detasamentelor de profesionisti care pleaca in misiuni de mentinere a pacii. Daca pleaca unitatea ta, pleci si tu, automat”, mai spune lt. col. Mihai Ionica.

Pe de alta parte, legislatia in vigoare obliga tinerii care implinesc 18 ani sa se prezinte la Centrul Militar pentru luarea in evidenta.

In baza Legii 395/2005 modificata privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, cetatenii romani, barbati, au obligatia ca, in termen de sase luni de la data implinirii varstei de 18 ani, sa se prezinte la centrele militare pentru luare in evidenta militara. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 300 de lei”, precizeaza  pentru opiniatimisoarei.ro si comandantul Centrului Militar Zonal Timis, col. Mircea Cosor, cu observatia ca aceasta procedura de luare in evidenta dureaza doar cateva minute, rastimp in care recrutilor li se prezinta si oferta privind cariera militara.

Trebuie sa mai spunem ca, in contextul suspendarii serviciului militar obligatoriu, tinerii teribilisti din Timis sunt tot mai interesati de conditiile angajarii in Legiunea Straina. Ca informaţii preliminare, amatorilor de angajamente in armata de mercenari a Frantei trebuie sa aiba intre 17 si 40 de ani, un act de identitate si o sanatate de fier. Nu este necesar sa stie limba franceza.

La inrolare, isi pot declara o alta identitate decat cea reala si, indiferent de starea civila, sunt considerati ca fiind celibatari. Contractul are o durata minima de cinci ani, insa dupa un stagiu minim de trei ani pot solicita cetatenia franceza. Probele de selectie si formalitatile de angajare se efectueaza numai pe teritoriul Frantei, la Regimentul de Comandament al Legiunii, in orasul Aubagne, la 15 kilometri de Marsilia…

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. se schimba numele automat cum intri acolo poti reveni la vecgiul nume dupa 3 ani
  nu poti solicita nici o cetatenie dupa 3 ani
  eventual minim o rezidenta care oricum nu are valoare acuma ca romania este in ue
  am facut armata si in romania am fost si in legiune .
  romani sunt prea rudimentari cat despre franceji sunt doar un basm umflat. sincer am fost dezamagit.

 2. salut cum pot sa eau si eu leg cu cineva sa ma duc si eu in legiune? cine poate sa ma ajute sa ma sune la 0768763461

 3. SALUT CINE VINE IN LEGIUNEA FRANCEZA SA BAGE ID MEU DE MESS alexutzuu7 sau alex_mario_pch .

 4. Cum fac sa ma înscriu si eu si ce citi trebuie sa ideplinesc