Medicul Dorel Sandesc de la Timisoara: Cifrele legate de mortalitatea de COVID in Romania sunt surprinzator de bune, raportate la tara care a acordat cea mai mica atentie sanatatii din UE

Suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata deceselor din cauza COVID-19 in ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, cu o rata de 2,8. De la inceputul pandemiei, Romania a inregistrat 4500 de morti in urma infectarii cu coronavirus.

Medicul Dorel Sandesc de la Timisoara, vicepresedintele societatii ATI, spune insa ca datele trebuie puse in context si ca Romania sta, de fapt, destul de bine, avand in vedere mai ales slaba finantare a sistemului de sanatate.

Trebuie sa nuantam putin aceste cifre. Vorbiti de mortalitatea medie pe ultimele doua saptamani raportata la numarul de cetateni, aceasta este cifra la care suntem in top, dar vin din urma si alte tari in care creste numarul de cazuri. Aceasta situatie trebuie relativizata la mortalitatea globala, la cifrele intregii epidemii, la care Romania nu sta atat de rau.

La nivel mondial, conform statisticilor, mortalitatea raportata la numarul de cetateni, Romania este pe locul 32, iar in Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetateni de 234, avand in fata, cu mortalitati mai mari, tari precum Elvetia – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franta, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a spus Dorel Sandesc la Digi24.

Intr-adevar, pe anumite perioade putem trage aceasta concluzie, dar sa ne imaginam ce valori au avut Evetia, Italia, Franta in alte perioade. Trebuie sa ponderam aceste cifre la situatia globala.

Daca calculam mortalitatea la numarul de cazuri, avem o surpriza: Romania din nou este pe o pozitie similara la nivel mondial, cu o mortalitate de 3,92%. in fata noastra sunt tari cu mortalitati mult mai mari. Europa, in general, are 4,82%, UE are 5,76%, Suedia – 6,65%, Franta – 6,84%, UK – 10,48, Italia – 11,93%”, a adaugat doctorul.

Este totusi ingrijorator. Nu vreau sa spun decat ca, pana acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzator de bune, raportat la situatia reala a unei tari care a acordat cea mai mica atentie sanatatii din toata Uniunea Europeana, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sanatatii. Totusi, se reuseste sa se obtina aceste cifre. si daca ne gandim ca mortalitatea raportata la numarul de cazuri pozitive este destul de mica, trebuie sa ne gandim si la faptul ca numarul de teste este mai mic decat cel din alte tari”, a mai spus Sandesc.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.