Noutati :

Medicul de familie, membru important al echipei pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului in cazul cancerului de plamani. Proiect pentru sanatate la Timisoara

10 februarie, 2022 - 11:42 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Un român moare în fiecare oră din cauza cancerului bronhopulmonar. Această boală are,de altfel, cea mai mare rată de mortalitate în România. Motivul? Depistarea cu întârziere a neoplasmelor pulmonare, această afecțiune fiind subdiagnosticată în țara noastră. Cei doi ani de pandemie au agravat și mai mult situația ducând la scăderea cu 40 la sută a diagnosticării cancerului prin reducerea adresabilității pacienților către spitale.

Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp a inițiat împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș și Asociația Medicilor de Familie un proiect prin care să identifice modalități de gestionare în comun a afecțiunilor oncologice, dar și de dezvoltare a ceea ce se numește ‘prevenția în sănătate’, și asta pentru că primul contact pe care îl are un pacient este cu medicul de familie. Specialiștii spun că, prin implicarea medicilor de familie în depistarea incipientă a cancerului, poate demara tratamentul mai devreme, ceea ce duce la creșterea șanselor de supraviețuire și chiar vindecare.

Noi suntem dornici să fim parteneri cu medicii de familie. De regulă, medicii de familie sunt cei care suspicionează un cancer, care trimit pacienții la investigații mai amănunțite. Ei sunt cei care preiau acești pacienți de la noi, ulterior, după ce au efectuat tratamentul, și tot ei sunt cei care îi vor gestiona în bună măsură. Ei sunt cei care asigură implementarea unor programe de screening în teritoriu. Sunt foarte multe conexiuni între noi, oncologii, și ei, medicii de familie, și, evident, o colaborare strânsă între oncologie și medicii de familie este benefică pentru toată lumea”, spune Conf. dr. Șerban Negru – președintele Asociației OncoHelp.

De aceea, medicul de familie este un membru important al echipei multidisciplinare în stabilirea diagnosticului și a tratamentului în cazul cancerului de plămân.

Adevărata pandemie este în zona oncologică, în special în zona neoplaziilor pulmonare. E important că lucrurile se fac în echipă. Vorbim despre medicul de familie, medicul pneumolog, medicul oncolog, medicul radioterapeut, medicul de anatomie patologică. Ne bazăm foarte mult pe colegii noștri, medicii de familie, ca să identifice potențialele cazuri care ar putea dezvolta aceste neoplazii pulmonare, să le trimită în evaluare în atenția noastră, pentru ca noi, după ce stabilim tipul de cancer, mai departe, să le trimitem la colegii noștri de la oncologie pentru a le fi administrate terapiile din vreme, căci vorbim de early diagnosis. Astfel vor putea fi vindecați cât mai mulți oameni”, spune Prof. dr Cristian Oancea – managerul Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că, din păcate, sistemul medical românesc nu se bazează pe prevenție. Iar, în cazul cancerului bronhopulmonar, profilaxia este esențială, pentru că neoplasmul pulmonar este mult mai agresiv decât alte tipuri de cancer și are o probabilitate foarte mare de evoluție rapidă spre metastazare și deces, dacă nu este depistat și tratat precoce.

Din păcate, țara noastră, sistemul medical românesc nu încurajează aceste programe de screening, ba chiar foarte rar se întâmplă să marșăm pe aceste programe. De obicei, în România se fac programe curative. Și ceea ce reușim noi să facem la ora actuală este ca pacientul să vină să se trateze de o boală, nu să facă prevenția unei boli, așa numita profilaxie primară și secundară. Ori noi încercăm să punem accentul pe medicina primară la ora actuală, să ne transformam dintr-o profesie pasivă într-una proactivă, în care să încercăm să depistăm la timp aceste cazuri de cancer bronhopulmonar”, spune dr. Mihai Iacob – președintele Societății de Medicină de Familie din Timiș.

Prima întâlnire cu medicii de familie s-a concretizat într-un simpozion științific organizat online în care au fost discutate și evidențiate importanța rolului pe care medicul de familie îl are în diagnosticarea precoce și managementul cancerului pulmonar. De asemenea, au fost abordate teme ce țin de terapiile existente, dar și progresele tehnicilor de diagnostic și stadializare ale bolii. Proiectul inițiat de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp a fost realizat in parteneriat cu AstraZeneca Pharmaceuticals.

####

Centrul de Oncologie OncoHelp este dotat cu 161 de paturi, dintre care 132 pentru spitalizare continua, și 29 de paturi pentru spitalizare de zi. În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). In cadrul unității sanitare funcționează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pai ce facem, dam bir cu fugitii din „lupta anticovid” ? Sau ne cautam o alta tema de galagie ? Se pare ca gata, covidul e gata ? Dupa vor ramane intrebarile si jaful.