Medic legist: Am participat la peste 15.000 de autopsii, insa cei decedati cu COVID arata altfel decat tot ce am vazut

A aparut o carte despre cauzele mortii COVID-19. Medicul Cristian Stan a sintetizat in acest ghid pentru practicieni descoperirile pe care le-a facut la autopsii. Pe baza observatiilor, medicul spune ca noul coronavirus produce o inflamatie a vaselor mici de sange. “Aici cred ca poate fi una dintre cheile pentru gasirea tratamentului”, sustine specialistul.

Profesorul universitar Cristian Stan, medic primar legist la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici – Bucuresti, a scris o carte despre cauzele mortii, ce se doreste sa fie un ghid usor de citit si usor de inteles pentru colegii sai practicieni.

Cartea cuprinde observatiile si concluziile a 25 de ani de experienta in medicina legala, in care a efectuat mii de expertize medico-legale si autopsii, din care 5.000 au fost cazuri complexe.

In ultimele luni a efectuat autopsii si pe decedati COVID-19, boala al carei mecanism il descrie in ghid.

In peste 25 de ani de cariera am vazut peste 20.000 de morti. Decedati din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii si expertize medico-legale. Dupa o asemenea experienta iti formezi ochiul, iti dezvolti o anumita intuitie. Ca aspect macroscopic, decedatii COVID arata altfel decat tot ce am vazut in cariera mea. Adica?! – Au doua, trei caracteristici specifice. Plamanii sunt plini cu apa, vasele mici de sange sunt inflamate, sunt foarte hidrofile si existenta multor trombi foarte mici in vase, in organe. Microtrombozele pot fi de ordinul sutelor, fiind raportate cazuri in care acestea au fost colectate in filtrul pulmonar sau chiar au blocat aparatele de dializa la pacienti cu insuficienta renala„, spune medicul pentru colegii de la Libertatea.ro.

Pe scurt, acest virus produce din start o inflamatie a vaselor mici de sange, care conduce la scaderea debitului de sânge, respectiv oxigen și totodată produce mici cheaguri de sange ce ajung in plamani, inima, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv„, precizeaza profesorul Cristian Stan.

Citeste mai multe pe libertatea.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.