Noutati :

Media claselor V-VIII, eliminata din calculul mediei de admitere la liceu. Se revine la programa de dinaintea pandemiei pentru Bacalaureat si Evaluare Nationala

29 august, 2022 - 04:01 PM
Autor: Redactie      
Categorie: EDUCATIE
0

Media claselor V-VIII va fi eliminata din calculul mediei de admitere la liceu, astfel ca ierarhizarea absolventilor se va realiza doar pe baza mediei obtinute la Evaluarea Nationala, din anul scolar 2022-2023. De asemenea, se revine la programa de dinaintea pandemiei atat pentru Bacalaureat, cat si pentru Evaluarea Nationala.

Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in urma şedintei Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educatiei.

Potrivit acestuia, au fost decise urmatoarele masuri care vor fi aplicate in anul scolar 2022-2023:

1. A fost eliminata media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolventilor se va realiza doar pe baza mediei obtinute la Evaluarea Nationala.
2. Avand in vedere ca in anul scolar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis revenirea la programele de examen in vigoare inainte de debutul pandemiei, atat pentru evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a, cat si pentru examenul national de bacalaureat.
3. in premiera, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atat burse sociale, cat si burse de studiu inca de la inceputul anului scolar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda in conditiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numarul maxim de 20 absente, iar in cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale si obtinerii calificativulul anual Foarte Bine in clasa a IV-a). Bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetara cu 300 milioane lei pentru anul 2022.

Pana acum, media de admitere pe baza careia s-a facut inscrierea in clasa a IX-a a absolventilor invatamantului gimnazial s-a calculat ca media ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

Elevii se vor intoarce la scoala peste o saptamana, adica luni, 5 septembrie, iar noul an scolar vine cu mai multe modificari. De exemplu, in loc de semestre vor exista cinci module de invatare, care vor alterna cu cinci vacante, tezele nu vor mai fi obligatorii si va exista o singura medie pe tot parcursul anului scolar.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...