Mastile sunt din nou obligatorii peste tot si sunt permise doar cele medicale si FFP 2. Lista cu noile restrictii anti COVID intrate in vigoare. Ar putea fi inasprite in doua saptamani

De sambata au intrat in vigoare noile masuri in contextul valului 5 al pandemiei de coronavirus.

CITESTE SI: S-au schimbat regulile de carantinare pentru cei care vin din zonele rosii. Lista tarilor cu risc epidemiologic, actualizata 

Astfel, masca de protectie este din nou obligatorie in aer liber. Trebuie purtate doar masti medicale sau cele de tip FFP 2, fiind interzise cele textile sau din plastic.

Fac exceptie de la purtarea mastii de tip medical sau FFP2:

Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
Persoanele care sunt singure în birou;
Prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri între persoane;
Reprezentantii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri între persoane;
Vorbitorii aflati în spatii închise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri între acestia si oricare dintre celelalte persoane din public;
Persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau în conditii de munca solicitante (temperature ridicate, umiditate crescuta etc) sau activitati sportive.

Magazinele si restaurantele pot ramâne în continuare deschise pana la ora 22.00.

Vor exista limitari pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în functie de rata de infectare din fiecare localitate. La incidenta COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activitatilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boala sau care au un test COVID negativ. La incidenta peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Alte reglementari:

Mentinerea masurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activitati pâna la 50% din capacitatea maxima a spatiului, în judetele/localitatile în care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori;
Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maxima a spatiului în judetele/localitatile în care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
De la aceasta regula sunt exceptati operatorii economici a caror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau bauturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul cladirilor, precum şi la terase, unde este permisa participarea pâna la 50% din capacitatea maxima a spaţiului în judetele/localitatile în care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
Acesti operatori economici sunt restrictionati la 30% din capacitatea maxima a spaţiului în situatia în care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeasi masura se aplica si în ceea ce priveste activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitaţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

AICI puteti vedea textul integral al Hotararii de Guvern.

Noile masuri adoptate de CNSU si transpuse in hotararea de Guvern prin care s-a prelungit starea de alerta ar putea insa fi modificate. O spune Adriana Pistol, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

In mod sigur, pentru aceste restrictii, care au fost facute de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, exista mari sanse sa sufere modificari. Evaluarea se va face cel putin la doua saptamâni, astfel încât sa vedem care este extinderea si sa vedem daca exista nevoia modificarii acestor restrictii. Întotdeauna, aceste restrictii trebuie gândite atât din punct de vedere al sanatatii publice, dar si din punct de vedere economic si social. Nu putem privi lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere. Dar daca severitatea se dovedeste mai mare, daca spitalele vor fi supraaglomerate, daca numarul de decese va fi foarte mare, sigur ca atunci ne vom putea gândi la alte tipuri de restrictii, cum au mai fost: circulatia pe timpul noptii; acum, de pilda, si nevaccinatii se pot duce la magazine. Vedem daca ajungem din nou în acele restrictii care au functionat în valul anterior”, a declarat Adriana Pistol pentru Digi24.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. podul pacii spune:

  scrieti si ca starea de alerta a fost anulata de mai multe instante din tara

 2. Rumburak spune:

  deci daca nu ai masca conforma cu propunerea lui arafat, este interzis sa o porti?

 3. Partz spune:

  Scrieti si ca iara nu se gasesc masti , idiotilor