Noutati :

Masca devine obligatorie la Timisoara si in Centrul Istoric, in zonele aglomerate si pe malul canalului Bega. Noi decizii ale autoritatilor

17 august, 2020 - 06:44 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
4

TIMISOARA. Autoritatile au luat noi decizii pentru limitarea infectiilor cu coronavirus la Timisoara.

CITESTE SI: Focare de COVID la un lant de supermarketuri si la o multinationala din Timisoara. 4 morti cu coronavirus si 7 cazuri noi de infectare la Timisoara si in judet, intr-o singura zi 

In urma cu doua saptamani se instituia obligativitate purtarii mastii de protectie in spatii publice, insa erau cateva exceptii. Luni, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a luat o noua hotarare.

Purtarea mastii devine obligatorie si in zonele de promenada, dar si in Centrul Istoric. Copiii mai mici de 5 ani nu vor trebui sa poarte masca.

CITESTE SI: 4 morti cu coronavirus si 7 cazuri noi de infectare la Timisoara si in judet, intr-o singura zi

De asemenea, nu mai este permisa circulatia in grupuri mai mari de 6 persoane, care nu fac parte din aceeasi familie. Este chiar interzisa formarea unor astfel de grupuri.

In cazul pietelor comerciale sau a targurilor in care accesul nu este controlat si nu se respecta distanta de 2 metri intre standuri, dar si intre persoane, acestea ar putea fi inchise pana la finalul starii de alerta.

Toate prevederile se aplica pana la finalul starii de alerta.

Iata decizia Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis.

Art. 1. (1) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții, autorități, societăți comerciale, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, slujne și rugăciuni colective zonele de promenadă aglomerate și centrele pietonale ale orașelor, faleze (malurile râurilor). Obligativitatea purtării măștii de protecție se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
(2) Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută).
Art. 2. Se instituie în sarcina Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență ca în termen de 24 de ore de la comunicarea prezentei Hotărâri să delimiteze zonele de promenadă aglomerate, centrele orașelor, și faleze (malurile râurilor) precum și să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii de protecție în aceste zone. Hotărârile Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vor fi aduse la cunoștința publică.

Art. 3.(1) Pentru piețele comerciale, târgurile, oboarele, la care accesul nu este controlat și nu se asigură distanța de minim 2 m între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane astfel încât să se asigure distanța de 2 m între aceste persoane, se va interzice funcționarea lor, până la încetarea stării de alertă;
(2) Regulile privind distanța între standurile de vânzare precum și între persoane se aplică piețelor agroalimentare.
(3) Clienții vor purta măști de protecție iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.

Art. 4. În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Art. 5. (1)Evenimentele publice și private se vor desfășura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege cu păstrarea distanțării sociale.
(2) Operatorii economici care organizează/desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul de locuri pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 6. Pe perioada desfășurării evenimentelor sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la eveniment, cu excepția sportivilor care se află pe terenul de sport.

Art. 7. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul localităților, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, la recomandarea Direcției de Sănătatea Publică Timiș, cu respectarea normelor legale în vigoare.

Art. 8. Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 9. (1)Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș va transmite prezenta hotărâre tuturor entităților responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoștință și conformare și le va publica pe site-ul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
(2) Prezenta Hotărâre se comunică și unităților administrativ – teritoriale din județul Timiș pentru aducere la cunoștință comunității locale.
(3) Prevederile prezentei Hotărârii devin obligatorii începând cu data de 17 august 2020 iar Hotărârile nr. 24 din 1 august 2020 și nr. 25 din 2 august 2020 își încetează aplicabilitatea.

Art. 10. Prevederile prezentei Hotărâri se aplică pe perioada stării de alertă.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. eu nu port masca an centru cand meeg la promenada ca nu sunt caine cu botnita

  2. manole ? Dumnezeii Matii de avorton … iti ard ăștia opera aleasă scarbiti de FUTILITATEA ei – a ” relatio ” idiotule blow me mai inutilă ca prostul lu burduja – 1 min picati inutil ca sa faca ” politica ” ATIT ? NU un hedge fund nimic nimic ? JR/LSE fuhr EBA si apoi MILANO ca acolo-i bătaia pestelui mort !

  3. O măsură care ar trebui de asemenea sa devină obligatorie este interzicerea vorbitului la telefon in mijloacele de transport în comun. Sunt o mulțime de nesimțite care vorbesc minute in sir cu masca pusă doar formal, împrăștiind in jur microparticule de saliva in incinta vehiculului.

  4. Consider utila purtarea mastii in grupurile sanitare administrate de PRIMARIE.