Mars cu faclii aprinse, jonglerii cu foc si costume ca acum 500 de ani, la Timisoara. Spectacol la Zilele Culturale Maghiare. Urmeaza reconstituirea unei batalii de legenda. Foto si video

TIMISOARA. Sarbatoare in aceste zile la Timisoara cand centrul orasului readuce in atentie momente importante din istoria asezarii din vremuri de demult, dar si obiceiuri si traditii ale maghiarilor care au marcat parcursul acestui colt de tara.

Costume de epoca, muzica si dansuri, reconstituirea unei batalii de legenda intre turci si maghiarii ce aparau cetatea, dar si langosi, vin unguresc si gulas. Toate acestea pot fi gasite zilele acestea la Timisoara.

Pana duminica, in zona centrala sunt sarbatorite Zilele Culturale Maghiare. Organizatorii si-au propus promovarea traditiilor si obiceiurilor acestei etnii, intr-un oras recunoscut pentru multiculturalitatea sa.

Punctele de atractie ale primei zile au fost defilarea trupelor maghiare si otomane prin centrul istoric al orasului, pana in Piata Libertatii, locul amenajat pentru spectacolul bataliei de la 1552 pentru cetatea Timisoarei care se va desfasura sambata seara.

Aducem in constiinta oamenilor ce s-a intamplat acum 500 de ani la Timisoara, ce fapte eroice s-au facut atunci. Losonczy Istfan si aparatorii cetatii au rezistat timp de mai mult de 30 de zile impotriva unei oaste otomane de 50.000 de soldati. In cetate erau doar 2000 de soldati„, spune Erdey Laszlo, presedintele Asociatiei pentru Pastrarea Traditiilor Losonczy Istvan

Vineri seara, o multime de timisoreni au urmarit defilarea a zeci de artisti imbracati in costumele ca acum 500 de ani si au ascultat muzica medievala. Marsul trupelor otomane si maghiare a cuprins intreaga zona istorica a orasului, iar acesta s-a incheiat cu un spectacol oferit de aruncatorii de flacari, de manuitori de biciuri si dansatori.

VIDEO: George Stefanita

Zilele Maghiare vor continua pana duminica in centrul Timisoarei cu spectacole de muzica buna si dansuri, dar si cu o parada gastronomica din care nu lipsesc gulasul si colacii unguresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...